Ulkomaat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Brexit-panokset kovenevat, ja EU kaivoi jälleen esiin tutun neuvottelu­kantansa

Euroopan unioni ja Britannia valmistautuvat jälleen kiihkeään brexit-syksyyn. Tapaamisia on kahdesti viikossa, ja EU kaivoi jälleen esiin tutun neuvottelukantansa: ei tarkoittaa ei.

Tiistaina ensimmäistä kertaa loman jälkeen kokoontuva britti­parlamentti saa keskus­telulleen varmasti paljon uteliaita seuraajia Brysselistä. Löytääkö parlamentti jonkin laillisen tavan edes hidastaa prosessia, joka on sinkaut­tamassa Britannian ulos Euroopan unionista ilman sopimusta lokakuun viimeisenä päivänä?

Uusimmasta lisäajasta lokakuun loppuun päätettiin Brysselissä huhti­kuussa. Uusi lisäaika perusteltiin sillä, että silloiselle Britannian pääministerille Theresa Maylle annettiin aikaa keskustella opposition kanssa. Keskustelut kariutuivat ja nyt Britanniaa johtaa konservatiivi ja brexit-eroa vaikka ilman sopimusta ajava Boris Johnson.

Jotta ymmärtää EU:n neuvotteluasemaa, on hyvä kerrata kaksi asiaa. Ensimmäiseksi erosopimus on EU:lle pyhä. EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier kirjoitti sunnuntaina Sunday Telegraph -lehdessä, että briteiltä otetaan vastaan vain ehdotuksia, jotka ovat linjassa sopimustekstin kanssa. Irlannin rajasta nyt sovittu vakuusmalli backstop on suurin määrä joustoa, jonka EU on valmis antamaan, Barnier muistutti.

”Olemme valmiit kuulemaan konkreettisia ehdotuksia”, oli komission päätiedottajan kommentti brexit-kysymykseen maanantaina Brysselissä.

Toiseksi EU:lla ei ole mitään aikomusta tai velvollisuutta huonontaa eroehtoja omalta puoleltaan. Britannia on se, joka on lähdössä.

”EU ei voi estää Britanniaan valitsemasta sopimuksetonta eroa. En kylläkään ymmärrä sen vaihtoehdon logiikkaa, sillä meidän on kuitenkin ratkaistava samat ongelmat 31. lokakuuta jälkeenkin”, Barnier muistutti brittejä.

Lue myös: Boris Johnson: ”En pyydä missään olosuhteissa Brysseliltä brexit-lisäaikaa”

EU on toistanut lukemattomia kertoja, ettei neuvottele erosopimusta uudelleen. Ei tarkoittaa ei. Barnierin viimeisimmän avauksen tarkoitus oli muistuttaa briteille, että elämää on myös brexitin jälkeen. Tulevan kauppasuhteen neuvotteluita ei helpota, jos on läväyttänyt oven naamalle kuin kapinoiva teini. Ovi on nimittäin pakko jälleen avata.

EU:n neuvotteluvaihtoehto on ollut keskustelu tulevasta suhteesta. Se on erosopimuksesta erillinen, yleisempi paperi. Jos EU ja Britannia pystyisivät nyt määrittämään, millainen niiden tuleva kauppasuhde olisi ja miten siihen neuvottelemalla päästäisiin, ei backstopin tarvitsisi tulla koskaan voimaan.

Toistuva kaava brexitissä on, ettei mitään tapahdu ennen kuin on pakko. Tämä tarkoittaa kiihtyvää neuvottelurumbaa: britit ja EU:n edustajat tapaavat nyt kahdesti viikossa. Nyt kuunnellaan jälleen sananmuotoja ja sivulauseita. Olisiko Ranskan presidentti Emmanuel Macron vähän myöntyväisempi vielä uuteen lisäaikaan? Entä Saksan liittokansleri Angela Merkel, antaako hän liikaa köyttä?

Virallisesti EU seisoo kylmänä, kovana ja harmaana kuin kiviaidat Irlannin saarella. Voit potkia niin paljon kuin haluat, mutta omaan jalkaasi sattuu eniten.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  2. 2

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  3. 3

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  4. 4

   Martin Scorsesen mammuttimainen uutuuselokuva kertoo ay-pomo ja tappokone Frankista, joka ”maalasi taloja” verellä

  5. 5

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin virkarikostutkinnan keskeistä todistusta verrataan Watergate-skandaalin ”John Dean -hetkeen”, joka käänsi tutkinnan kulun

  7. 7

   Pääministeri Rinne Postin umpisolmusta: ”Pitäisi saada loppumaan tuo työtaistelu”

  8. 8

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  10. 10

   Pirkka-Pekka Petelius pyysi vanhoja sketsejään anteeksi saamelaisilta, myös romanit toivovat anteeksi­pyyntöä – Petelius lähetti Romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää