Ulkomaat |HS seuraa

Brittiparlamentin brexit-kapinallisille erävoitto äänin 328–301: sopimuksettoman brexitin estäminen voi alkaa tänään

Parlamentin alahuoneella on vain noin viikko aikaa estää sopimukseton EU-ero. Pääministeri Boris Johnson varoitti, että edessä voivat olla nyt ennenaikaiset parlamenttivaalit ja vuosien brexit-vääntö.

Lontoo

Brittiparlamentin alahuone päätti myöhään tiistai-iltana haastaa konservatiivihallituksen ja avata tien sopimuksettoman EU-eron tukkimiselle. Päätös tuli äänin 328–301.

Hallitusta vastaan äänesti niin opposition kuin konservatiivipuolueenkin kansanedustajia. Käytännössä tulos tarkoittaa sitä, että alahuone voi äänestää jo keskiviikkona uudesta laista, joka estäisi EU-eron ilman erosopimusta.

Parlamentin voimannäyttö haastaa nyt pääministeri Boris Johnsonin kovan brexit-linjan. Jos uusi lakiesitys menee tällä viikolla läpi ala- ja ylähuoneissa, on pääministerin haettava muulta EU:lta brexit-lykkäystä äkki eron uhatessa.

”Jos alahuone äänestää uuden lain puolesta huomenna [keskiviikkona], meidän täytyy päättää siitä, kuka menee Brysseliin”, Johnson sanoi ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin viitaten, kun äänestystulos oli selvinnyt.

Johnson varoitti, että Britanniaa uhkaa nyt vuosikausia jatkuva brexit-kiistely.

Brexitiä vastustavan pienehkön liberaalidemokraattipuolueen johtaja Jo Swinson puolestaan ilmoitti, että hän odottaa innolla vaalikamppailua konservatiivihallitusta vastaan.


Tiistain dramaattisimpiin hetkiin kuului myös konservatiivipuolueen kansanedustajan Phillip Leen loikkaus brexitiä vastustavaan liberaalidemokraattipuolueeseen.

Leen loikka oli sekä konkreettinen että symbolinen: Hän käveli opposition penkkiin kesken pääministeri Boris Johnsonin puheen.

Alla oleva video näyttää Leen loikkauksen ja muita dramaattisia hetkiä illasta.


”Nykyinen konservatiivihallitus puskee aggressiivisesti ja vailla periaatteita haitallista brexitiä. Se vaarantaa täysin turhaan ihmisten arjen ja toimeentulon”, Lee moitti erokirjeessään, jonka hän myös twiittasi.

Samalla Johnsonin konservatiivihallitus menetti käytännön enemmistönsä alahuoneessa. Varsinaisen enemmistönsä konservatiivit menettivät jo kesän 2017 vaaleissa.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn pääsi näpäyttämään, että Johnsonin hallituksella ei ole sen enempää ”mandaattia, moraalia kuin enemmistöäkään”.


Pääministeri Johnson vakuutti jälleen tiistaina parlamentaarikoille, että hallitus seisoo brexitin takana, ja EU-ero koittaa lokakuun 31. päivä. Johnsonin mukaan koko hallitus toivoo kuitenkin saavansa vielä erosopimuksen voimaan.

Hän varoitti kapinaleiriä olemaan sitomatta hallituksen käsiä Brysselin suuntaan:

”Jos [äkkieron tukkiva] laki menee läpi, pakottaisi se minut Brysseliin rukoilemaan lykkäystä ja hyväksymään tarjottavat ehdot. Se tuhoaisi mahdollisuutemme neuvotella uusi sopimus.”

Maanantaina Johnson sanoi, että hän ei ano brexit-lykkäystä ”missään olosuhteissa”. Tiistaina alahuoneessa pääministeri antoi kuitenkin ymmärtää, että hän noudattaisi asian ratkaisevaa lakia.

Johnson vakuutti taas kerran, että brexit-lisäneuvottelut muun EU:n kanssa edistyvät.

”On väärin väittää, ettemmekö edistyisi. Lähipäivinä on vielä paljon tekemistä, mutta asiat liikkuvat oikeaan suuntaan.”

Konservatiivipuolueen kapinallisiin kuuluva entinen valtiovarainministeri Philip Hammond kehotti Johnsonia esittelemään uudet suunnitelmansa alahuoneellekin. Näin kansanedustajat voisivat ottaa ne huomioon, kun äänestävät mahdollisesta äkkieron estämisestä.

Hammondin kysymyksen voi tulkita ironiseksi piikiksi.

Johnsonin hallituksella ei uskota olevan mitään konkreettista uutta suunnitelmaa, jolla suostutella muut EU-maat muuttamaan jo kerran lukkoon lyötyä yli 500-sivuista erosopimusta.

Tiistainakaan Johnson ei valottanut mitään yksityiskohtia. Sen sijaan pääministeri vakuutti yleisellä tasolla, että Britannia ”voi päästä eroon” brittikonservatiiveja ärsyttävästä backstop-varajärjestelmästä.

Backstop-järjestelmän tarkoitus on taata Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan avoimuus brexitin jälkeenkin, jos muuta ratkaisua asiaan ei löydy. Backstop hiertää brittipäättäjiä, koska toteutuessaan se jättäisi Britannian määräämättömäksi ajaksi EU-sääntelyn piiriin.


Alahuoneen istunnon ratkaisevat brexit-hetket alkoivat vasta myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

Parlamentin brexit-kapinallisten suunnitelma oli kaapata alahuoneen työjärjestys loppuviikoksi. Puhemies John Bercow näytti hankkeelle alustavaa vihreää valoa sallimalla hätäkeskustelun brexitistä. Keskustelun jatkui puolille öin Suomen aikaa. Sen jälkeen alkoi äänestys.

Kapinallisten lakiehdotuksen mukaan parlamentin pitäisi hyväksyä erosopimus – tai sopimukseton ero – lokakuun 19. päivään mennessä. Jos näin ei käy, pitäisi pääministerin anoa muulta EU:lta brexit-lisäaikaa tammikuun loppuun.

Lakiesitys pitää käyttää myös ylähuoneen hyväksyttävänä. Aikaa on vain kuluva viikko, sillä Johnson on uhannut jäädyttää parlamentin istunnot viideksi viikoksi ensi tiistaista lukien.

Lakiehdotuksen päätekijä on työväenpuoluelainen brexit-valiokunnan puheenjohtaja Hilary Benn.

”Voisiko pääministeri kertoa alahuoneelle, mitä edistystä brexit-neuvotteluissa on oikein tapahtunut? Yhä useampi kansanedustajista nimittäin uskoo, että hän haluaa todellisuudessa sopimuksettoman brexitin”, Benn sanoi tiistaina alahuoneessa.

Moninkertainen konservatiiviministeri ja alahuoneen nestori Ken Clarke puolestaan moitti pääministeriä siitä, että tämä yrittää tehdä sopimuksettomasta erosta väistämättömän.

"Samalla mahdollisimman paljon syytä yritetään sälyttää EU:n ja alahuoneen kontolle."

Brexit-myllytystä niin omilta kansanedustajilta kuin opposi tion edustajiltakin saanut Johnson näytti olevan ajoittain pökerryksissä. Välillä hänen keskityskykynsä herpaantui. Vastauksista jäi uupumaan kovin terä.

Kapinaleirin saatua tiistaina erävoiton saattaa Johnson nyt turvautua ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Johnson ilmoitti jo maanantaina, että hän ei ”halua” uusia vaaleja. Lausunto tulkittiin kuitenkin läpi brittimedian uhkauksena Johnsonin omille kansanedustajille: jos ette äänestä hallituksen linjan mukaan, tulee vaalit, joissa voitte menettää parlamenttipaikkanne ja työväenpuolueen Corbyn nousee valtaan.

Brittimedian mukaan mahdollinen vaalipäivä voisi olla jo 14. päivä lokakuuta.

Britannian pääministerillä ei ole kuitenkaan enää automaattista oikeutta järjestää parlamenttivaaleja niin halutessaan. Laki muuttui vuonna 2011.

Pääsääntönä on nyt viiden vuoden vaalikausi. Ennenaikaisten vaalien järjestämiseen tarvitaan parlamentin hyväksyntä.

Uudet vaalit ovat pääpuolueille ongelmalliset. Konservatiivit voivat menettää ääniä Brexit-puolueelle, jos brexitin kannattajat menettävät luottamuksensa Johnsonin suorituskykyyn.

Toisaalta labourkaan ei voi olla varma menestyksestään. Monelle poliittiseen keskustaan kuuluvalle äänestäjälle vasemmistolainen Corbyn on kauhistus.

Hallituksen brexit-linjaa kolmisen vuotta myötäillyt Corbyn ei vakuuta myöskään niitä, jotka eivät toivo Britannian EU-eroa.

Corbyn on labourille rasite, kun taas Johnson on nostanut konservatiivipuolueen suosiota keskimäärin kahdeksisen prosenttiyksikköä.

Konservatiiveilla on silti yhä tuoreessa muistissa kesäkuun 2017 kirvelevä vaalitappio.

Silloinen pääministeri Theresa May purjehti alkukeväällä 2017 suosionsa kukkuloilla ja päätti järjestää uudet vaalit kasvattaakseen enemmistöään alahuoneessa ja saadakseen vahvan brexit-mandaatin.

Suosio kuitenkin suli yhden kuukauden aikana. Konservatiivit menettivät enemmistönsä, vaikka säilyivätkin yhä suurimpana puolueena. Hallituksen piti nojautua pohjoisirlantilaisen Demokraattisen unionistipuolueen tukeen.

Poliittinen sekasorto painoi tiistaina puntaa eli teki brittivaluutasta entistä halvempaa dollariin ja euroon verrattuna. Punta toipui, kun hallitus menetti enemmistönsä, Reuters uutisoi.

Alahuoneen istuntoa ja muuta brexit-keskustelua seurasivat tämän jutun ohessa tiistaina HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä, Brysselin-kirjeenvaihtaja Jenni Virtanen ja ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen.

Voit lukea seurantaa tästä:

21 konservatiivia kapinoi Johnsonia vastaan - hyvää yötä ja kiitos!

Yhteensä 21 konservatiivipuolueen kansanedustajaa asettui hallituksen kanssa poikkiteloin. Boris Johnsonin hallitus hävisi ratkaisevan äänestyksen äänin 328-301 varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Johnsonin hallitus aikoo kostaa kapinallisille konservatiiveille: he eivät pääse enää ehdokkaiksi konservatiivipuolueen listoilta. Tämä voi tarkoittaa monen kohdalla poliittisen uran päättymistä, mutta brexit-saagalle ei loppua näy.

Kiitän omasta puolestani liveseurannan parissa olleita: hyvää yötä!

Brexit-kamppailu jatkuu keskiviikkona -- hyvää yötä!

Britannian parlamentissa brexit-vääntö jatkuu heti keskiviikkona. Siihen asti: Kiitos seurasta ja hyvää yötä!

Johnson raivona: maata uhkaa vuosien brexit-vääntö, vaalit tekeillä

Pääministeri Boris Johnson esitti raivokkaan vastalauseen parlamentin äänestystuloksesta. Hänen mukaansa Britanniaa uhkaa pahimmillaan vuosien brexit-vääntö.

Johnsonin mukaan Britanniassa pidetään vaalit, jos parlamentti päättää laista, joka tukkisi sopimuksettoman brexitin.

Erävoitto brexit-kapinallisille, tappio konservatiivihallitukselle

Brittiparlamentin brexit-kapinalliset voittivat juuri ratkaisevan äänestyksen äänin 328-301.

Tämä tarkoittaa sitä, että keskiviikkona voidaan alkaa yrittää säätää lakia äkkieron eli sopimuksettoman brexitin tukkimiseksi.

Brexit-kansanäänestyksestä on 1167 päivää

Pieni muistutus: brexit-kansanäänestys pidettiin 23. kesäkuuta 2016 ja tulokset valmistuivat aamuyöllä 24. kesäkuuta.

Siitä on nyt 1167 päivää. Tietenkin joku on rakentanut asiasta kertovan kellon internetiin.

Briteistä 17 410 742 sanoi kyllä EU-erolle. Se oli 51,89 prosenttia äänioikeuttaan käyttäneistä.

Pian brexitin tiimoilta järjestetään taas yksi äänestys, nyt parlamentin alahuoneessa. Katsotaan, miten käy ja mitä siitä seuraa: ehkä EU-ero!

Ei mitään digi-painantaa

Britannian parlamentti pitää kiinni vanhoista perinteistään, joten äänestyskään ei hoidu vain nappia painamalla. Sen sijaan kansanedustajat vaeltavat eräänlaisiin äänestyskäytäviin. Ääntenlaskijat laskevat, kuka minnekin kulkeutuu. Tämän takia äänestystuloksen ratkeaminenkin vie yleensä ainakin vartin.

Äänestys alkoi

Nyt alkoi äänestys siitä, saako alahuone keskustella ja äänestää huomenna sopimuksettoman EU-eron tukkimisesta.

Jaksaa, jaksaa

Vielä noin puolisen tuntia brexit-keskustelua, ja sen jälkeen alahuoneen on määrä aloittaa äänestys.

Mistä sitten äänestetään? Siitä, saako alahuone kaapata itselleen työjärjestyksen.

Jos vastaus on kyllä, avaa tämä tien uudelle äänestykselle keskiviikkona: Parlamentti voi yrittää saada pikavauhdilla voimaan lain, joka tukkisi Britannian EU-eron ilman erosopimusta.

Anna Soubry oli ensimmäisiä konservatiivien brexit-kapinallisia

Juuri puhunut parlamentaarikko Anna Soubry jätti konservatiivipuolueen aiemmin tänä vuonna ja johtaa nyt The Independent Group for Change -ryhmää.

Soubry kuuluu ensimmäisiin konservatiivien brexit-kapinallisiin. Hän ei suostunut hyväksymään konservatiivien brexit-linjaa.

"Aamulla pitää pystyä katsomaan itseään peiliin -- ja vastata lapsille ja lapsenlapsille, että toimimme maamme tulevaisuuden puolesta."

Ei mikä tahansa brexit

Riippumaton kansanedustaja Nick Boles puhui vakaumuksellisesti lähes tyhjälle salille. Boles erosi konservatiivipuolueesta keväällä vastalauseena kovalle brexit-linjalle.

Hänen mukaansa brexit pitää toteuttaa, koska äänestäjien enemmistö niin kesällä 2016 päätti. Hän ei kuitenkaan hyväksy sitä, että Boris Johnsonin hallitus veisi maan sopimuksettomaan EU-eroon.

Boles kannusti konservatiiviedustajia ajattelemaan omilla aivoillaan:

"Maanne tarvitsee teitä. Liittykää joukkoihini, ja voimme rakentaa uuden poliittisen kodin."

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Björn Wahlroosilla on asiaa: Hyvinvointivaltion puolustajat, kiinnittäkää turvavyönne

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  8. 8

   Syyttäjä: Pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä, Jukurien pomo Jukka Toivakka kiihdytti voimakkaasti liikkeelle

  9. 9

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut – ”Hauska, rohkea ja sisukas nainen” ja sodanjälkeisen henkisen ilmapiirin sanoittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää