Ulkomaat

EU-komissio brexitistä: äkkiero entistä todennäköisempi, lähes 800 miljoonaa euroa valmiina käyttöön

EU-johtajat ovat myöntäneet Britannialle jo kaksi lisäaikaa. Lokakuun lopun piti olla viimeinen takaraja.

Bryssel

Britannian parlamentin tiistainen äänestyspäätös toi uusia vaihtoehtoja mutta myös uutta sekavuutta Britannian EU-eron ratkaisemiseen. Britannialla uusin lisäaika brexit-pulmien ratkaisemiseksi oli säädetty lokakuun loppuun. Mahdollisuutena on edelleen äkkiero ilman sopimusta, mutta myös lisäajan pyytäminen. Jos mistään ei sovita yhdessä, Britannia eroaa EU:sta 31. lokakuuta.

Brittiparlamentin uusi äänestys tänään keskiviikkona koskee lakiesitystä, joka voisi pakottaa pääministeri Boris Johnsonin Brysseliin hakemaan uutta, ehdotuksen mukaista kolmen kuukauden lisäaikaa. Pakkaa sekoittavat edelleen mahdolliset uudet vaalit lokakuun puolivälissä. Johnson itse on kieltäytynyt lisäajan anomisesta.

Lue myös: Kommentti: Entisen imperiumin päämies saattaa joutua nyt rukoilemaan EU:lta brexit-lisäaikaa

Euroopan unionin johtajat ovat antaneet Britannialle lisäaikaa EU-eron toteuttamiseen jo kahdesti. Alun perin Britannian piti erota 29. maaliskuuta.

Lisäajat ovat vaatineet luovia sanankäänteitä, sillä viime keväänä tilannetta vaikeuttivat myös toukokuun eurovaalit. Euroopan unioni ja entinen pääministeri Theresa May pitivät kestämättömänä, että eroava Britannia olisi vielä osallistunut eurovaaleihin. Näin kuitenkin kävi, kun erosopimusta ei saatu brittiparlamentissa läpi useiden yritysten jälkeen.

Näin brittiparlamentti väänsi brexitistä tiistaina:


Mitä tapahtuu, jos Britannia päätyy pyytämään vielä yhtä lisäaikaa?

Euroopan unionin johtajat ovat vetäneet virallisesti tiukkaa linjaa. Lisäaikaa EU-eron toteuttamiseen on myönnetty vain, jos Britannialla on ollut uskottava suunnitelma erosopimuksen hyväksymiseksi tai edes suunnitelma tiestä eteenpäin. Erityisen tiukkana on ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka uskoo aikapaineen olevan ainoa ratkaisu. Macron ei olisi halunnut antaa aikaa lokakuun loppuunkaan ja vannoi kokouksessa, että lisäaikojen myöntäminen oli nyt tässä.

Kesän aikana Macron on joutunut peruuttamaan uhmakkuudestaan, tai hän ei ole ainakaan julkisesti enää torjunut ajatusta uudesta lisäajasta. Lisäajan myöntämisessä EU on lopulta pakkoraossa: unioni ei halua olla se, joka potkaisee Britannian lopullisesti pihalle ilman sopimusta. EU:lle sopisi parhaiten, että koko brexit peruttaisiin, minkä esimerkiksi EU-johtajien Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on sanonut ääneen useaan kertaan.

Jos pääministeri Johnson saapuu Brysseliin 17. lokakuuta järjestettävään huippukokoukseen lisäaikapyynnön kanssa, vastaus on todennäköisesti kyllä. Toisaalta Britannian sekava poliittinen tilanne antaa eväät sillekin mahdollisuudelle, ettei pyyntöä tule. Johnson itse on sanonut useaan kertaan, ettei aio lisäaikaa anella.

Tiistaina Johnson sanoi, että brittiparlamentin äänestystulos vaarantaa käynnissä olevat brexit-neuvottelut, jotka pääministerin mukaan edistyvät. Johnson syytti tiistaina parlamentaarikkoja siitä, että nämä antavat EU:lle vallan sanella neuvottelutulos ja aiheuttavat vain lisää sekavuutta ja viivytyksiä.

Tiistain istunnossa Johnson ei kuitenkaan kyennyt kertomaan, millaisia konkreettisia ehdotuksia hän on tuonut pöytään esimerkiksi suurimmasta kipukohdasta eli Irlannin saaren rajajärjestelyistä ja niihin liittyvästä EU:n ja Britannian tulevasta taloussuhteesta. EU:n puolelta selväksi tuli, ettei poliittisia neuvotteluita brexitistä ole käynnissä, ja konkreettisia suunnitelmia vielä odotetaan. EU:n kanta on edelleen, ettei erosopimusta avata.

Niin kauan kuin erosopimus on hyväksymättä eikä muutakaan vaihtoehtoa, kuten uutta lisäaikaa myönnetty, Britannia lähtee EU:sta 31. lokakuuta ilman sopimusta.

Lue lisää Johnsonin vaihtoehdoista: Boris Johnson uhkaa viedä Britannian ennen­aikaisiin vaaleihin – pää­ministerillä on tähän kolme tietä

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona jälleen uusia varautumisohjeita sopimuksettoman eron varalle. Komissio julkaisi varoituksen myös siitä, että lähestyvä eropäivä ja Britannian sekava poliittinen tilanne ovat jälleen kasvattaneet äkkieron riskiä, ja sopimukseton ero on aiempaa todennäköisempi, kertovat uutistoimistot.

Komission mukaan Irlannin saaren rajaratkaisuksi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jo ehdotettu backstop-kirjaus.

Komission edustajan mukaan äkkiero on lähtöolettama, jonka mukaan nyt EU:ssa eletään.

EU kertoi keskiviikkona vapauttavansa 780 miljoonaa euroa hätärahastoista brexitin mahdollisiin vaikutuksiin äkkieron koittaessa. Valtaosa summasta, lähes 600 miljoonaa euroa, tulee rahastosta, joka on suunnattu esimerkiksi äkillisen luonnonkatastrofien jälkeiseen apuun. Loput rahoista ohjataan globalisaatiorahastosta, joka muun muassa sopeuttaa työntekijöitä globalisaation vaikutuksiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen kuoli ketjukarusellin keinun pudottua Ranskassa

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

  4. 4

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  5. 5

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  8. 8

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  9. 9

   Osa juoksun harrastajista tekee kilpailussa virheen ja juoksee itsensä henkihieveriin – Seuraa romahdus, joka voi muistuttaa erehdyttävästi sydänkohtausta, sanoo lääkäri

   Tilaajille
  10. 10

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  6. 6

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  7. 7

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  8. 8

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää