Ulkomaat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Hongkongin mielenosoittajat saivat alkuperäisen tahtonsa läpi, mutta rähinät tuskin ovat ohi

Kesän edetessä mielenosoittajien vaatimukset laajenivat koskemaan esimerkiksi demokratiaa, poliisiselvitystä ja hallintojohtajan eroa. Siksi moni uhkuu nyt, ettei kiistellyn lakialoitteen peruminen riitä, kirjoittaa HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Hong­kongista kuuluu uutisia: Hallinto­johtaja Carrie Lam ilmoitti keskiviikkona, että kiistelty lakialoite vedetään virallisesti pois käsittelystä.

Alkuvuodesta esitelty aloite olisi mahdollistanut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan, ja se olisi koskenut myös ulkomaalaisia. Aloite roihautti väkivaltaisten mielenosoitusten kesän. Kesäkuussa Hongkongin kaduilla marssi jopa kaksi miljoonaa aloitteen vastustajaa.

Nyt lakialoite kuopataan kokonaan. Ovatko Hongkongin mielenosoitukset siis kokonaan ohi?

Tuskin.

Mielenosoitukset saivat alkukipinänsä lakialoitteesta, jota moni piti pahana. Sen uskottiin vievän ihmisiä mielivaltaisille tuomioille Manner-Kiinaan tekaistuin rikossyyttein.

Kesän edetessä mielenosoittajien vaatimukset kasvoivat. Kyse ei ollut enää pelkästä luovutuslaista vaan Hongkongin tulevaisuudesta.

Se oli monen syyn summa: Hongkongin johdon linja tuntui olevan taipumaton ja Peking-myönteinen, poliisien ja mielenosoittajien yhteenotot muuttuivat rajummiksi, Manner-Kiinan uhkaukset kovenivat ja kyynelkaasusta tuli arkipäivää kaupungissa, joka oli tottunut rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Tähän mennessä poliisi on pidättänyt mielenosoituksissa 1 183 ihmistä.

Protestoijat alkoivat ajaa lakialoitteen virallisen perumisen lisäksi Carrie Lamin eroa, demokratiaa, pidätettyjen vapauttamista sekä poliisin voimankäytön puolueetonta selvittämistä.

Tänä kesänä jälleen yksi sukupolvi Hongkongin nuoria heräsi politiikkaan ja taistelemaan tulevaisuutensa puolesta.

Monien protestoijien ensireaktio lakialoitteen perumisuutiseen oli, että se tuli liian myöhään. Että nyt toteutuu vasta yksi viidestä vaatimuksesta – protestointia on jatkettava.

Kansanedustaja Eddie Chu kirjoitti Facebookissa, että jos uutiset pitävät paikkansa, mielenosoittajat vaihtavat sloganinsa viisi vaatimusta neljäksi vaatimukseksi.

Vaatimuksia on viisi, ei yhtään vähempää, todettiin myös Telegramin protestoijien viestiryhmässä.

Myös tunnettu aktivisti Benny Tai Yiu-ting totesi Facebookissa, ettei lakialoitteen peruminen itsessään ”todellakaan riitä”.

Lehtitietojen mukaan Carrie Lam on luvannut perustaa myös komitean, joka tutkii levottomuuksien perimmäiset syyt. Ensitietojen perusteella se ei vaikuta mielenosoittajien vaatimalta poliisitoiminnan selvitykseltä, mutta komitean luonne tarkentuu myöhemmin.

Viime viikon lopulla pidätetty Demosisto-puolueen Agnes Chow kirjoitti Facebookissa uutisten jälkeen, ettei mielenosoittajien pidä unohtaa niitä, jotka ovat kärsineet tai loukkaantuneet mielenosoituksissa.

”Jos me annamme periksi, Hongkong kuolee.”
Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo 13 viikkoa. Moni kaupunkilainen antaa tukensa protestoijille, mutta julkisen liikenteen epävarmuus ja bisneshaitat ovat myös alkaneet koetella joidenkin asukkaiden hermoja.

Lakialoitteen virallinen peruminen voikin saada hongkongilaiset jakautumaan entisestään kahteen leiriin.

Toinen porukka ymmärtää, miksi mielenosoitukset jatkuvat lakialoitteen perumisesta huolimatta.

Toisia protestointi alkaa jo turhauttaa: miksi te edelleen häiritsette arkea – tehän saitte jo sen, mitä alunperin halusitte.

Ainakin Manner-Kiinan kannalta paras ratkaisu olisi, jos Hongkongin mielenosoitukset hiipuisivat pikkuhiljaa kaupunkilaisten keskinäiseen nokitteluun.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  2. 2

   Ruotsi osallistui Karibialla tuhansien orjien kauppaan, ja orjasaaren kuvernöörinä toimi muutama suomalainenkin

   Tilaajille
  3. 3

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  4. 4

   Miten mies voi nähdä alastoman ihmisen kuvassa palan vaginaa?

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakotti Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäyspyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  8. 8

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakotti Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäyspyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää