Ulkomaat

Dorian-hurrikaanin jäljiltä 70 000 ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa Bahamalla, nyt rankkasateet ja tulvat kurittavat Etelä-Carolinaa

Avun tarpeessa Bahamasaarilla olevat tarvitsevat muun muassa ruokaa ja lääkkeitä.

Bahamasaarilla on kuollut hirmumyrsky Dorianin vuoksi kaksikymmentä ihmistä. Asiasta kertoi pääministeri Hubert Minnis uutistoimisto Reutersin mukaan.

Aikaisemmin arvioitiin ainakin seitsemän ihmisen kuolleen, mutta uhrimäärän uskottiin kasvavan raivaustöiden jatkuessa.

YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteerin Mark Lowcockin mukaan noin 70 000 ihmistä on Bahamalla välittömän humanitaarisen avun tarpeessa. He tarvitsevat hänen mukaansa ruokaa, suojaa ja lääkkeitä.


Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton mukaan hirmumyrskyssä on saattanut tuhoutua jopa 13 000 rakennusta.

Dorian-hirmumyrsky sai saarilla aikaan valtavaa tuhoa, sillä se tuhosi myös esimerkiksi katuja ja aiheutti runsaita tulvia. Lisäksi sairaala ja lentokentän laskeutumiseen tarkoitettuja kiitoteitä on tuhoutunut tai vaurioitunut, mikä hankaloittaa pelastustoimia.

Bahamalaiset ovat yrittäneet tavoittaa kadonneita tuttaviaan muun muassa sosiaalisessa mediassa, sillä puhelinyhteydet ovat olleet pitkälti poikki. Saarille lähetetään apua muun muassa Yhdysvalloista.

Dorian on tuhoisin saarille koskaan iskenyt myrsky.


Yhdysvalloissa Floridan osavaltio välttyi joutumasta suoraan hurrikaanin kohteeksi. Etelä-Carolinan ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa hurrikaanin vaikutukset alkoivat näkyä torstaina.

Suurimpana riskinä pidettiin myrskyvuoksea, joka aiheuttaa yhdessä nousuveden kanssa tulvia.

Etelä-Carolinassa nähtiin runsaita tulvia ja rankkasadetta. Kadut tulvivat esimerkiksi Charlestonin kaupungissa.Pohjois-Carolinan Brunswickin piirikunnassa myrskytuuli irrotti talojen kattoja. Wilmingtonissa nähtiin tornado.

Dorianin vaikutusten uskottiin tuntuvan rannikolla vielä perjantaina.

Sähköt olivat torstai-iltana Suomen aikaa poikki yli 200 000 asiakkaalta Georgiassa sekä Etelä- ja Pohjois-Carolinassa, kertoi uutiskanava CNN.

Dorian oli sunnuntaina Bahamalle iskiessään viidennen eli korkeimman luokan hurrikaani. Se heikkeni kakkosluokan hirmumyrskyksi, voimistui torstaina joksikin aikaa kolmannen luokan hirmumyrskyksi ja heikkeni jälleen kakkosluokkaan.

Hurrikaani oli kuitenkin edelleen erittäin vaarallinen.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen meteorologi arvioi aiemmin, että Dorian saattaa vielä vahvistua kategorian neljä myrskyksi.

Yli 2,2 miljoonaa ihmistä Floridan, Georgian, Pohjois-Carolinan ja Etelä-Carolinan osavaltioissa on määrätty evakuoitaviksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  2. 2

   Näitkö jo nämä? Seitsemän kaikkien aikojen elokuvaa legendaarisen elokuvatoimittaja Helena Yläsen (1943-2018) suosittelemina

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  5. 5

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  6. 6

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  7. 7

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  8. 8

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  9. 9

   Espoo ajautui yli kolmenkymmenen miljoonan euron oikeus­riitaan sairaalan rakennus­kustannuksista

  10. 10

   Pitäisi keksiä puhuttavaa tuntemattomien kanssa, mutta mitään ei tule mieleen – Mikä neuvoksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää