Ulkomaat

Boris Johnson erotti Churchillin tyttärenpojan Britannian konservatiivi­puolueesta 37 palvelus­vuoden jälkeen

Torstaina myös pääministeri Boris Johnsonin nuorempi veli Jo Johnson kertoi jättävänsä sekä Britannian hallituksen että parlamentin.

Britannian pääministeri Boris Johnson on potkinut konservatiivipuolueesta sodanaikaisen pääministerin Winston Churchillin tyttärenpojan Nicholas Soamesin, 71. Soames on edustanut alahuoneessa konservatiiveja vuodesta 1983 lähtien, ja kuningatar aateloi hänet 2014.

Soames kuului niihin 21 konservatiiviin, jotka äänestivät brexitin lykkäystä koskevan lain puolesta ja jotka saivat tästä hyvästä lähtöpassit puolueesta. Viralliset irtisanomiset ovat tulossa tänään torstaina.

”Tämä on paha yö”, Soames kommentoi uutistoimisto Reutersille keskiviikkoiltana pääministerin erotusilmoituksen jälkeen.

”Hallituspuolueen ryhmänjohtaja [Mark Spencer], joka on ystäväni ja josta pidän hyvin paljon, on kertonut, että hänen ikävä velvollisuutensa on ilmoittaa minulle huomenna, että minut on erotettu ryhmästä palveltuani 37 vuotta konservatiivien jäsenenä parlamentissa.”

Soamesin mukaan 21 edustajan erottaminen oli osa suunnitelmaa, jolla hallitus pyrkii ennenaikaisiin vaaleihin.

”Tiesin, mitä on tekeillä. On todella surullista, että tämä kaikki on nähdäkseni suunniteltua: he halusivat nimenomaan tätä ja he pyrkivät parlamenttivaaleihin, sitä he haluavat.”

Soaves myös purki tuntojaan erotuksensa jälkeen parlamentissa keskiviikkona:
Lue myös: Synkkä päivä pääministeri Boris Johnsonille: Alahuone tyrmäsi esityksen vaaleista ja äänesti äkkieron estävän brexit-lain puolesta äänin 327–299

Nicholas Soamesin äiti Mary Churchill oli legendaarisen sotapääministerin Winston Churchillin ja hänen vaimonsa Clementine Churchillin viides ja nuorin lapsi.

Soamesin isä, paroni Christopher Soames oli pitkäaikainen konservatiivipuolueen kansanedustaja, ylähuoneen jäsen ja karriääridiplomaatti, joka palveli muun muassa Etelä-Rhodesian viimeisenä kuvernöörinä. Christopher Soames oli EU:n edeltäjän EY:n kauppa- ja ulkosuhdekomissaari vuosina 1973–1977.

Nicholas Soames on muistellut, kuinka hän juoksi viisivuotiaana Winston Churchillin makuuhuoneeseen, ja kysyi: ”Pappa, onko totta, että olet maailman mahtavin mies?” Churchill oli vastannut: ”Kyllä, ja nyt, antaa vetää.”


Soamesin ja 20 muun konservatiivipuolueesta erotetun kansanedustajan mukana puolueen parlamenttiryhmästä lähtee Reutersin laskelmien mukaan 300 vuotta parlamenttikokemusta. Erotettuihin kuuluu muun muassa pisimpään alahuoneessa yhtäjaksoisesti istunut edustaja Ken Clarke, 79.

Työväenpuolueen edustaja Andrew Adonis arvioi The Business Insiderin mukaan, että Churchill olisi saanut aikoinaan edeltäjältään Neville Chamberlainilta potkut, jos tämä olisi hallinnut Johnson tapaan. Churchill vastusti Chamberlainin yrityksiä hieroa sopua Adolf Hitlerin kanssa ennen toista maailmansotaa.

Johnson on ylistänyt Churchillia useaan otteeseen suurena esikuvanaan.

Torstaina uutistoimistot kertoivat, että pääministeri Johnsonin nuorempi veli Jo Johnson jättää ministerinpaikkansa. Johnson, 47, kertoi Twitterissä jättävänsä sekä hallituksen että parlamentin.


”Viime viikkojen ajan olen horjunut kahden vaihtoehdon välillä, perhettä kohtaan tuntemani lojaalisuuden sekä kansallisen edun”, Johnson twiittasi.

”Tätä jännitettä ei pysty ratkaisemaan, ja on sen aika, että muut ottavat tehtäväni kansanedustajana ja ministerinä.”
Johnson on ollut kansanedustajana vuodesta 2010 lähtien ja ministerinä kolmen eri pääministerin aikana. Viimeisimmässä hallituksessa Johnson oli apulaisministerinä kauppa-, energia- ja teollisuusasioista vastaavassa ministeriössä sekä opetusministeriössä.

Johnson on aikaisemmin ilmaissut tukevansa toisen kansanäänestyksen järjestämistä Britannian EU-erosta, kertoo Reuters.

Reutersin mukaan heti ei ollut tiedossa, eroaisiko Johnson kansanedustajan paikaltaan välittömästi vai jättäisikö tämä vain asettumasta enää ehdoille seuraavissa vaaleissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  8. 8

   Ihmiset innostuivat jakamaan kokemuksiaan seksivalistuksesta riparilla – seksin sijaan veden juomista, ”ettei sielu mene pilalle”

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Kim Jong-un määräsi ”nuhjuiset eteläkorealaiset rakennukset” purettaviksi, lomakeskusta on pidetty symbolina Koreoiden yhteistyöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  7. 7

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  8. 8

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  9. 9

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää