Ulkomaat

Mies Kashmirista saattaa jakaa sinunkin sanoma­lehtesi: Hän kertoo, miksi vanhoilla koti­kulmilla voisi puhjeta vaarallinen yhteenotto

Nasir Yousuf Waza kävi juuri Kashmirissa ja uskoo, että tämän artikkelin takia Intia ei päästä häntä enää maahan.

Nurmijärven Klaukkalassa aamun sanomalehtiä jakaa mies, jota Intian koveneva ote Kashmirin laaksosta koskettaa hyvin henkilökohtaisesti.

Kashmirissa lapsuutensa viettänyt Nasir Yousuf Waza kytkeytyy perheensä kautta alueen itsenäisyysliikkeeseen. Hänkin toivoo itsenäistä Kashmiria, johon kuuluisivat sekä Intian että Pakistanin hallitsemat osat.

Riita alueesta on ajanut Intian ja Pakistanin kahdesti sotaan ja useasti sodan partaalle, viimeksi alkuvuodesta.

”Kashmirin jakaminen ei selvästikään ole ratkaisu”, Waza sanoo.

”Kashmirilaisten pitäisi saada itse päättää.”


Elokuun alussa Intian hindunationalistinen hallitus vei itsehallinnon muslimienemmistöiseltä Jammu ja Kashmirin osavaltiolta, jossa asuu noin 12 miljoonaa ihmistä. Pääministeri Narendra Modin hallitus on katkaissut internet- ja puhelinyhteydet ja tuonut Kashmiriin kymmeniätuhansia sotilaita lisää, vaikka niitä oli ennestään jo satojatuhansia.

Laaksoon päässeet toimittajat ovat kuulleet paikallisilta, että sotilaat hakkaavat ja jopa kiduttavat ihmisiä yöllisissä ratsioissa.

Poliitikkoja ja aktivisteja, yhteensä tuhansia ihmisiä, on uutistoimistojen mukaan vangittu. Ruoasta ja lääkkeistä on pulaa. Eräs lääkäri vangittiin, kun hän oli kiinnittänyt huomiota terveydenhuollon romahtamiseen.

Waza kävi Kashmirissa viimeksi vain muutama viikko sitten.

”Tiesulkuja oli joka puolella. Kaduilla lojui mielenosoituksissa heiteltyjä kiviä. Tunnelma oli tosi kireä. Minuakin hätisteltiin aseella osoittaen.”

Matka osui kiristyvään hetkeen sattumalta. Waza aikoi viettää lapsuudenmaisemissaan pari viikkoa ystävänsä häiden ja id-juhlan merkeissä – hänen perheensä noudattaa islamin suufilaista suuntausta.


Tarkoitus oli myös yllättää äiti iloisesti, mutta se epäonnistui.

”Perheeni oli šokissa nähdessään minut. Ilo puuttui. Pikkuveljeni ihmetteli, miksi tulin.”

Häätkin jäivät väliin.

”Palasin jo kuuden päivän jälkeen, koska oli niin stressaavaa todistaa ihmisten kärsimystä, eikä vaimoni saanut minuun yhteyttä Suomesta.”

Miljoonan asukkaan Srinagarissa oli ulkonaliikkumisrajoituksia. Waza halusi silti todeta omin silmin, miltä poikkeustila näytti. Hän kertoo käyttäneensä hyväksi epäselvyyttä siitä, koskiko ulkonaliikkumiskielto vain useamman ihmisen joukkoja, ja esitelleensä sotilaille suomalaista ajokorttiaan.


”Kashmirissa käyn ulkomaalaisesta, koska olen useimpia paikallisia vaaleampi. Se taitaa olla perintöä punatukkaiselta äidiltäni. Puhun myös englantia ihan eri aksentilla kuin paikalliset. Pääsin siksi luultavasti vähällä.”

Waza kertoo käyneensä Srinagarissa talossa, jossa on suurimpien paikallisten lehtien toimitukset.

”Ne harvat toimittajat, joita siellä oli, kertoivat, etteivät voi mennä ulos raportoimaan tapahtumista.”


Hallitus on määrännyt turistit ja pyhiinvaeltajat pois alueelta.

”Isoveljelläni on matkailualan yritys, joka järjestää seikkailuretkiä. Nyt asiakkaat ovat kaikonneet varmaan vuosiksi.”

Pakistanin itsenäisyyspäivä oli 14. elokuuta – päivää ennen Intian itsenäisyyspäivää – ja Pakistan julisti osoittavansa silloin solidaarisuutta kashmirilaisille. Tällöin ihmisiä lähti kaduille Wazan mukaan myös Srinagarissa.

”Yritin vältellä mielenosoituksia, mutta näin väkijoukon juoksevan kohti markkinapaikkaa ja puhuin ihmisille. He kertoivat, että protesteja on joka puolella ja ihmisiä on loukkaantunut.”


HS ei ole voinut varmistaa Wazan kertomaa, mutta sitä tukee muun muassa uutistoimisto Reutersin raportti neljästä vammoja saaneesta miehestä, jotka sanoivat poliisin ampuneen heitä hauleilla samana päivänä.

Waza sanoo ymmärtävänsä, miksi kashmirilaiset tarttuvat kiviin.

”He ovat saaneet tarpeekseen. Mutta kukaan ei kuuntele kivenviskojia. Kashmirista pitäisi saada maailmalle insinöörejä ja lääkäreitä.”


Vierailu Kashmiriin saattoi olla Wazan viimeinen. Hän nimittäin uskoo, että tämän artikkelin takia hän ei enää pääse Intiaan, vaikka hänellä on Intian passi.

”Intia yrittää vaientaa kashmirilaiset, mutta täällä Suomessa voin puhua vapaasti. Siksi en nouse seisomaan Intian kansallislaulun kunniaksi, mutta Suomea puolustaisin vaikka rintamalla.”

Itsehallinnon osana Jammu ja Kashmirin alkuperäisille asukkaille oli taattu yksinoikeus kiinteistöjen ja maiden omistamiseen. Se loppuu, samoin yksinoikeus osavaltion virkoihin ja sosiaalitukeen.

Modi perusteli muutoksia talouskasvun edellytyksinä, mutta on muitakin näkemyksiä.

”Modi haluaa tehdä Intiasta hinduvaltion”, Waza uskoo.

Samasta kertoo hänen mukaansa viime lauantain uutinen Intian koilliskolkasta. Assamin osavaltio jätti kansalaisrekisterin ulkopuolelle 33 miljoonasta asukkaastaan 1,9 miljoonaa, joista suuri osa on muslimeja. Intia pitää heitä ulkomaalaisina, ja he uhkaavat jäädä vaille mitään kansalaisuutta.

Modin puolue BJP on myös ahkerasti muuttanut muslimitaustaisia paikannimiä ”hindulaisemmiksi” ja sepittänyt Intian varhaista historiaa hindulaiseksi vastoin tiedemaailman valtavirran näkemystä.


Kashmirilaisten itsehallinnon poistaminen oli BJP:n vaalilupaus keväällä, jolloin se uusi valtansa maailmanhistorian suurimmissa demokraattisissa vaaleissa.

Hindunationalistien kampanjaa tuskin ainakaan haittasi Intian ja Pakistanin uhittelu sodalla sen jälkeen kun kashmirilaismies oli tehnyt helmikuussa Pulwaman alueella Kashmirissa itsemurhaiskun, jossa kuoli 40 intialaissotilasta. Iskun otti nimiinsä Pakistanin tukema terroristijärjestö Jaish-e-Mohammad.

”Kuka siitä hyötyi? Ei Pakistan eikä Kashmir, mutta kylläkin BJP”, Waza sanoo.

Intian oppositiota johtava Kongressipuolue (INC) on arvostellut voimakkaasti Kashmirin itsehallinnon riisumista. Puolue korostaa uskonnon ja hallinnon erottamisen tärkeyttä.

Toissa viikolla Intia esti Kongressipuolueen Rahul Gandhin johtaman ryhmän pääsyn Srinagariin tarkastelemaan tilannetta. Itsehallinnon Jammu ja Kashmirille myönsi aikanaan hänen isoisoisänsä, Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru.

Hallituksen kova linja on Intiassa yllättävänkin suosittu. Esimerkiksi kastittomien asiaa ajava Bahujan Samaj -puolue ja Delhiä johtava protestipuolue Aam Aadmi kannattavat hallituksen toimia, vaikka kumpaakin pidetään liberaalina.

Kansan kantoihin vaikuttaa media. Kashmirissa syntynyt brittiläinen toimittaja ja kirjailija Mirza Waheed arvioi viime viikolla uutiskanava al-Jazeeran haastattelussa, että suuri osa Intian tiedotusvälineistä on alkanut myötäillä maan hallitusta.

”Kashmir on valtava, valtava, planeetan kokoinen sokea piste intialaisille mediassa”, Waheed sanoi.

”Tv-kanavat monesti näyttävät, tuntuvat ja kuulostavat hallituksen ja jopa valtapuolueen jatkeelta.”

Waza valittelee, että muualla Intiassa on yleinen mielikuva, että kaikki kashmirilaiset ovat terroristeja. Hän uskoo, että Kashmir on Modille myös keino saada huomiota pois Intian talouden yskimisestä.

Suurin osa Kashmirin separatisteista toivoo itsenäisyyttä ja jotkut liittymistä Pakistaniin. Osa alueen aseryhmistä on taistellut Intiaa vastaan jo 30 vuotta.

Waza syntyi Laderwanin kylässä Kashmirin laakson pohjoisrinteillä 1990-luvun alussa, kansannousun alkuvaiheissa.

Kun Waza oli kaksivuotias, Intian armeija tappoi hänen isänsä syyttäen tätä terroristiksi. Tai niin hänelle on kerrottu.

”Kuulemani version mukaan isälleni asetettiin ansa. Tiedonantaja oli kertonut hänelle maamiinasta, joka oli jäänyt tielle toimintakykyisenä. Isäni meni kaivamaan sen ylös, ettei esimerkiksi bussi laukaisisi sitä, mutta sotilaat ampuivat hänet sen perusteella. En tiedä, onko tämä totta”, Waza sanoo.

”Isäni ruumis kannettiin paareilla kotiimme. Vaikka olin ihan pieni, minulla on elävä muistikuva tarjolla olleista pähkinöistä.”

Waza ei tiedä totuutta isänsä roolista, mutta hän vakuuttaa, että ei ainakaan tiedä tämän tarttuneen aseisiin vaan työskennelleen virkamiehenä osavaltion elintarvikevirastossa. Isä oli tosin hieman ennen kuolemaansa istunut vankilassa, eikä ensimmäistä kertaa. Syyksi Waza arvelee perhesiteitä.

Wazan mukaan hänen setänsä on kapinaliikkeen alkuaikojen komentaja Abdul Ahad Waza, joka on sittemmin luopunut väkivaltaisesta vastarinnasta. Hän kertoo tavanneensa setänsä vain muutaman kerran.

Waza kuvaa Intian sotilaiden väkivaltaa arkipäiväiseksi jo hänen nuoruudessaan. Hän kertoo kerrankin kyydinneensä tiesulkuja uhmaten sairaalaan tuntemattoman pojan, joka löytyi hänen kotikadultaan luoti vatsassaan, ja joutuneensa itsekin sotilaan mielivaltaisen purkauksen kohteeksi.

”Ehkä 12-vuotiaana kannoin padallista hehkuvia hiiliä, kun eräs sotilas pyysi sitä itselleen lämmitelläkseen. Kun vähän ajan päästä kysyin sitä takaisin, sotilas löi ja potki minua huutaen, miten kehtasin komentaa häntä”, Waza kertoo.

”Muistan lapsuudesta monta ratsiaa kotiimme. Kerran tosi nuorena kuulin, miten sukulaiseni itkivät, kun heitä kidutettiin viereisessä huoneessa. Äänet loppuivat, kun heidät oli hakattu henkihieveriin. Seuraavana aamuna heidät vietiin sairaalaan.”

HS ei ole pystynyt todentamaan myöskään Wazan kertomuksia nuoruudestaan, mutta esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvioinut, että turvallisuusjoukkojen tekemä kidutus oli 1990-luvulla yleistä Jammu ja Kashmirissa.

Jammu ja Kashmirissa on ollut vuodesta 1990 voimassa ”rauhattomien seutujen” laki. Se antaa sotilaille oikeuden mennä mihin tahansa asuntoon ilman kotietsintälupaa, pidättää ihmisiä ilman pidätysmääräystä, estää viiden tai useamman ihmisen kokoontumiset ja käyttää harkintansa mukaan jopa kuolettavaa voimaa ”yleisen järjestyksen takaamiseksi”.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston raportti viime vuodelta kertoo, että Intian turvallisuusjoukot käyttivät liiallista voimaa vastauksena mielenosoitusaaltoon, joka puhkesi Jammu ja Kashmirissa kesällä 2016, ja se johti laittomiin surmiin ja hyvin suureen määrään loukkaantumisia.

Raportti mainitsee, että kansalaisjärjestöjen arvioiden mukaan heinäkuun 2016 ja maaliskuun 2018 välillä turvallisuusjoukot tappoivat 130–145 siviiliä, kun samana aikana aseryhmät tappoivat 16–20 siviiliä.

Raportin kokoajat tukeutuivat kansalaisjärjestöjen tietoihin, koska Intia ja Pakistan kielsivät tiedonkeruumatkan kummankaan hallitsemalle Kashmirin alueelle.

Intia tyrmäsi raportin väittämällä, että se on ”harhaanjohtava ja tarkoitushakuinen – – valikoitu kokoelma pitkälti vahvistamattomia tietoja”.

Waza kertoo, että hänen äitinsä halusi taata isättömäksi jääneille pojilleen toisenlaisen elämän. Siksi perhe muutti vuorilta kaupunkiin.

Äiti meni uusiin naimisiin, ja sen myötä perhe kytkeytyi jälleen itsenäisyysliikkeeseen. Wazan isäpuoli toimii viestintäpäällikkönä Jammu ja Kashmirin vapautusrintamassa (JKLF), joka on nykyään poliittinen puolue. Se tavoittelee yhtenäistä ja itsenäistä Kashmiria.

Waza ei tavannut isäpuoltaan äskeisellä Kashmirin-matkallaan, koska tämä pakoilee viranomaisia vangitsemisen pelossa.

Waza halusi toisenlaisen elämän. Jo ennen täysi-ikäistymistään hän muutti Chennaihin Etelä-Intiaan. Hän työskenteli käsityöläisliikkeessä ja opiskeli kauppatieteitä sekä vieraita uskontoja ja kulttuureja.

Keralan osavaltiossa hän tapasi lomamatkalla olleen suomalaisen naisen. He rakastuivat ja perustivat perheen Espooseen. Waza ryhtyi lehdenjakajaksi.

Bembölen kahvituvan pihamaalla hän muistuttaa, miksi Kashmirin ahdingon olisi syytä kiinnostaa suomalaisiakin.

”Intia ja Pakistan ovat ydinasevaltoja. Jos ne ryhtyvät sotaan Kashmirin takia, Kiina puolustaa Pakistania ja Yhdysvallat puuttuu peliin. Se tietäisi kolmatta maailmansotaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Sadat ihmiset jonottavat Triplaan – Kauppakeskus ja uusi asema aukeavat, suora lähetys juuri nyt

  4. 4

   Demokraatit poistuivat Valkoisesta talosta kesken Syyria-kokouksen ”Trumpin hermo­romahduksen” takia

  5. 5

   Kaksi naista kertoo millaista on kodittomien naisten elämä Helsingin kaduilla: ”Mikään ei ole ilmaista”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  7. 7

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  8. 8

   Kynsiä katsomalla voi saada vihiä terveysongelmista – Näistä piirteistä tunnistat poikkeavan kynnen

   Tilaajille
  9. 9

   Oulun poliisi tutkii vanhukseen kohdistunutta epäiltyä törkeää raiskausta

  10. 10

   Tällaista osumaa ei usein näe: puolustaja puski voittomaalin omalta kenttäpuoliskoltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  4. 4

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  5. 5

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  6. 6

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  7. 7

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  8. 8

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  9. 9

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää