Ulkomaat    |   HS-haastattelu

EU-parlamentin uusi puhemies David Sassoli toivoo brexitin perumista, ilmastonmuutoksen torjumista ja Italian paluuta Euroopan ohjaksiin

Uutta parlamenttia johtava italialainen David Sassoli kävi Suomessa ja kertoi pettymyksestään EU-komission puheenjohtajan valintaan. Mutta hän näkee toivoa EU:n ja kotimaansa Italian tulevaisuudessa.

Mies on varsinainen toivomusten tynnyri, kuin kävelevä kirje joulupukille.

Hän toivoo, että Britannia ei sittenkään eroaisi EU:sta ja että Italian politiikka olisi vihdoinkin raiteillaan. Hän toivoo myös, että EU-politiikassa kansalaisten ääni alkaisi kuulua entistä painavampana ja että nuoretkin innostuisivat toden teolla ”Euroopasta”. Sillä nimellä hänen kaltaisensa kutsuvat Euroopan unionia.

Mies on 63-vuotias David Maria Sassoli. Hän on kotoisin Italiasta ja Euroopan parlamentin uusi puhemies, eli Brysselin kolmen vaikutusvaltaisimman herran ja rouvan joukossa. Siitä kiistellään, kuka on – tai kenen pitäisi olla – milloinkin se kaikkein vaikutusvaltaisin.

Toiveiden lista sen kuin pitenee: EU:n on noustava merkittäväksi globaaliksi toimijaksi, EU-instituutioiden vallanjakosuhteita pitää neuvotella uusiksi ja ilmastonmuutoskin pitäisi panna kuriin.

Ai niin, ja muuttoliike saada hillintään sekä unionia laajentaa läntiselle Balkanille.

Sassoli ja EU-parlamentin ryhmäjohtajat vierailivat torstaina ja perjantaina Helsingissä. He tapasivat kansalaisia Oodi-kirjastossa ja Antti Rinteen (sd) hallituksen jäseniä.

Yhden tunnin ja yhden minuutin mittaisessa HS:n haastattelussa Sassoli kertoo, että tämän syksyn suurimpiin pulmiin kuuluu jälleen kerran Britannian EU-ero eli brexit, koska se imee happea muista EU-kysymyksistä.

Brexit vaikuttaa myös merkittävästi unionin uuteen monivuotiseen budjettiin, jota laaditaan puheenjohtajamaa Suomen ohjauksessa vuoden loppuun asti.

Sassoli puhuu välillä siitä, ”kun” Britannia jättää unionin, mutta välillä sana on ”jos”. Haastattelussa hän puhuu kerran EU:sta 27 maan joukkona, minkä hän pikaisesti korjaa 28:ksi.

Eipäs tosiaan mennä asioiden edelle!

Kun Sassolilta kysyy, jättääkö Britannia EU:n, kuten on määrä tapahtua 31. lokakuuta, hän vastaa:

”Toivon, että ei. Toivon sitä vielä. Mutta me kunnioitamme Britannian kansan ja instituutioiden tahtoa.”

Britit tosiaan ilmaisivat tahtonsa 1 169 päivää sitten pidetyssä kansanäänestyksessä, mutta sen jälkeen on yritetty yli kolme vuotta setviä, mitä halu erota EU:sta käytännössä tarkoittaa.

Tämän viikon alkupuolella brittiparlamentti pani pääministeri Boris Johnsonin ahtaalle ja vaati häntä anomaan taas yhtä lykkäystä brexitille, mikäli erosta ei ole päästy sopuun EU-maiden kanssa.

”Ei ole selkeyttä. Tilanne on sekava”, Sassoli analysoi viime päivien käänteitä.

Sitten hän sanoo jotain, mikä muistuttaa, että Brysselissä EU:n ja Britannian yhteistä taivalta katsellaan usein pidemmälle ulottuvan historiallisen linssin läpi.

”Nyt muistellaan sitä, kuinka Puolan valtaamisesta ja toisen maailmansodan alkamisesta on kulunut 80 vuotta. Nuoret britit taistelivat lopettaakseen natsismin ja fasismin, ja olemme siitä heille yhä kiitollisia. Siksi minusta tuntuu kipeältä ajatella Euroopan unionia, jossa ei ole Britanniaa.”

Tilanne on sekava Britanniassa, mutta Sassolin kotimaassa Italiassa pitäisi alkaa pitkästä aikaa seesteisempi vaihe. Sassolin oma keskustavasemmistolainen demokraattipuolue PD onnistui alkuviikosta sopimaan hallitusyhteistyöstä populistisen Viiden tähden liikkeen kanssa.

Näin vältettiin ainakin hetkeksi uudet vaalit, jotka olisivat todennäköisesti johtaneet Matteo Salvinin johtaman oikeistopopulistisen Lega-puolueen voittoon.

Mutta eikös tämä Viiden tähden liike ole perinteisesti tullut huonosti toimeen Sassolin puoluetovereiden kanssa? Vihamiehiksikin näitä uusia kumppaneita on luonnehdittu.

Tv-journalismista politiikkaan vuonna 2009 vaihtanut Sassoli väläyttää poikamaisen hymyn ja sanoo, että puolueet ovat nyt onnistuneet löytämään yhteisen sävelen joistakin asioista.

”Poliittisilla puolueilla pitää olla tavoitteensa ja ohjelmansa. Mutta ei niiden naimisiin tarvitse mennä”, hän sanoo ja nauraa päälle.

”Toivon, että tämän hallituksen myötä Italia voi taas olla merkittävä peluri Euroopan ohjaksissa.”


Hullunkurisia puolueperheiden koalitioita löytyy monista muistakin unionimaista, sillä politiikka on pitkin Eurooppaa entistä pirstoutuneempaa. Se näkyy myös Euroopan parlamentissa, jonka viimekeväisissä vaaleissa kaksi suurinta ryhmää – keskustaoikeiston EPP ja sosiaalidemokraattien S&D – menettivät ensi kertaa niin sanotun ”suuren koalition” yhteisenemmistönsä.

Sassoli kuuluu itse S&D-ryhmään. Hänen mukaansa vaalitulosta on turha surra, sillä nyt on opeteltava tekemään yhteistyötä useamman puolueen kanssa.

”Minä en ole ikinä uskonut suureen koalitioon. Minä uskon Eurooppa-myönteisten ryhmien näkemysten yhdentymiseen”, Sassoli sanoo.

Hänen mielestään keskeistä on, että kansallismieliset puolueet eivät saavuttaneet kovinkaan suurta menestystä ja ne on ”marginalisoitu” päätöksenteossa. Nyt on mahdollista viedä Eurooppaa eteenpäin: eurooppalaiset, maailma ja ilmasto odottavat tekoja.

Sassoli myöntää suureksi tappioksi vaalien tiimoilta sen, että jäsenmaat jyräsivät parlamentin tahdon EU-komission uuden puheenjohtajan nimityksessä. Parlamentti oli vaatinut, että komission puheenjohtajaksi voi päästä vain eurovaaleissa kampanjoinut ”kärkiehdokas”.

Niin ei käynyt, vaan jäsenmaat nimittivät ehdokkaaksi Saksan puolustusministerin Ursula von der Leyenin, josta sitten tuli myös komission uusi puheenjohtaja. Kärkiehdokkaita ei ehdotettu muihinkaan EU:n ykkösvirkoihin. Oliko se pettymys?

”Koko parlamentti oli pettynyt”, Sassoli sanoo.

Pettymys näkyi myös von der Leyenin vahvistamisäänestyksessä. Euroedustajista 383 tuki häntä, mikä oli vain täpärästi enemmän kuin enemmistöön vaaditut 374 ääntä.

Pian väistyvä puheenjohtaja, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker sai valtakirjansa 422 äänellä viisi vuotta aiemmin, vaikka oli ja on yhä sangen ristiriitaisen päättäjän maineessa.

Sassoli toteaa kuitenkin, että elämä jatkuu ja jäsenmaat käyttivät niille perussopimuksessa annettua valtaa. Nyt hän sanoo olevansa toiveikas siitä, että von der Leyen on hyvä yhteistyökumppani: hän kuuntelee parlamentin toiveita politiikan sisällöissä ja on valmis uudistamaan tapaa, jolla instituutioiden johtajia valitaan.

Sassoli haluaa ”demokraattisten välineiden konferenssin”, jolla taataan, että seuraavalla kerralla kärkiehdokasmenettelyn säännöt ovat selkeät ja laillisesti sitovat. Hän haluaa myös ylikansalliset listat eurovaaleihin, kun nykyään kussakin jäsenmaassa äänestetään vain kotimaisia ehdokkaita.

Olettekos muuten federalisti, siis sellainen liittovaltiomielinen EU-päättäjä?

”Haluaisin olla”, Sassoli vastaa.

Mutta nykyisellään on keskityttävä löytämään oikea tasapaino EU:n valtakeskittymien – jäsenmaiden, parlamentin ja kansalaisten – välille, Sassoli sanoo.


EU-parlamentissa on kuitenkin uutta vallantuntoa, sillä eurovaaleissa päättyi vuosikymmenien syöksykierre: alati laskeva äänestysaktiivisuus.

Tällä kertaa EU-maiden äänestäjistä keskimäärin 50,6 prosenttia käytti ääntään, kun edellisvaaleissa vastaava osuus oli 42,6 prosenttia. Nuorten äänestysaktiivisuus nousi EU-tasolla 28 prosentista 42 prosenttiin.

Myös suomalaiset innostuivat äänestämään hieman aiempaa vilkkaammin, kun 42,7 prosenttia äänesti. Suomalaisnuorten kohdalla äänestysvilkkaus suorastaan räjähti edellisvaalien kymmenen prosentin tasosta viime kevään 24 prosenttiin.

Tämä kansan ilmaisema innostus pitäisi nyt heijastaa esimerkiksi unionin rahanjakoon, Sassoli sanoo.

”Jäsenmaiden on syytä kuunnella parlamenttia”, Sassoli evästää.

Parlamentti haluaisi paisuttaa unionin budjettia, kun taas jotkut jäsenmaat haluaisivat jopa pienentää sitä. Suurena lisäongelmana on, että Britannia on EU:n toiseksi suurin kansantalous ja se on ollut suuri nettomaksaja.

”Brexitin vaikutus on hyvin vakava. Meidän pitää ensin nähdä, mitä brexitin suhteen tapahtuu.”

Sassoli on tyytyväinen Suomen puheenjohtajakauden tavoitteesta, jossa yritetään sitoa yhteen unionin budjetti ja jäsenmaiden oikeusvaltioperiaatteiden toteutuminen. Tällä pyritään panemaan kuriin erityisesti demokratioitaan rapauttaneet Puola ja Unkari.

Sassolin mukaan samaa rahalla kurittamisen mekanismia olisi syytä käyttää myös maahanmuuttopolitiikkaan liittyvän niin sanotun Dublin-uudistuksen yhteydessä. Jos jäsenmaat eivät suostu kantamaan yhteistä vastuuta maanosaan tulevista turvapaikanhakijoista, niitä pitäisi kurittaa rahahanojen sulkemisella.

”Tämä mekanismi oli myös Dublin-reformissa mukana. Se on oikein ja se voisi toimia”, Sassoli sanoo.

Dublin-uudistuksessa on kuitenkin se ongelma, ettei siinä ole onnistuttu vuosien vääntämisenkään jälkeen ja koko muuttoliikepaketti on jumissa. Näin ollen kyseinen reformi on toistaiseksi vain haave, josta Suomen puheenjohtajuusohjelmassa todetaan seuraavaa:

”Yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän hyväksyminen yhtenä pakettina olisi ollut tehokkain EU-tasoinen ratkaisu, mutta lukuisista yhteisistä ponnistuksista huolimatta tähän ei ole päästy. ”

Ratkaisua haetaan nyt uusin kasvoin ja uudella tarmolla, vakuuttaa Sassoli. Hänen mukaansa sellainen on löydyttävä, vaikkei parhaillaan mitään suurta muuttoliikekriisiä olekaan käynnissä.

”Jos emme tee muuttoliikkeessä yhteistyötä, meille tulee ongelma, jota emme saa enää hallintaan. Lähivuosikymmeninä puhumme jopa miljoonista ihmisistä, jotka pakenevat sodan, nälänhädän, aavikoitumisen – ilmastonmuutoksen – takia. Italia, Kreikka, Espanja ja Malta eivät voi selvitä siitä yksinään.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  5. 5

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  6. 6

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  7. 7

   Aamulla selviää, mitä Nokian arvioima ”heikohko” vuosineljännes tarkoittaa

  8. 8

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään todistus oli Trumpin kannalta tähän mennessä raskauttavin – Missä virkarikostutkinnassa nyt mennään?

  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  6. 6

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  7. 7

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää