Ulkomaat

Unkarin Orbán pelotteli ”väestönvaihdolla” ja patisti eurooppalaisia synnytys­talkoisiin

Unkarin hallituksen isännöimä kaksipäiväinen väestökokous lietsoi maahanmuuttajapelkoa.

Siittäkää sukua tai edessä häämöttää valkoisen ja kristityn Euroopan sukupuutto. Tämä oli päällimmäinen viesti Unkarin Budapestissa järjestetyssä väestöhuippukokouksessa, joka alkoi torstaina.

Unkarin hallituksen isännöimä kaksipäiväinen kokous päätyi suosittelemaan osanottajamaille perhekeskeistä politiikkaa, jossa lapsia synnyttäville perheille tarjotaan taloudellista porkkanaa. Tapahtumaan osallistui lähinnä keskisen ja itäisen Euroopan johtajia, kuten Tšekin pääministeri Andrej Babiš ja Serbian presidentti Aleksandar Vučić.

Jo kolmatta kertaa pidettävän väestökokouksen avauspuheenvuoron piti Unkarin pääministeri Victor Orbán. Hän jakoi Facebookissa kuvan kutsuvieraista eturivissä, jossa istui pelkkiä miehiä.Puhujat kehottivat eurooppalaisia synnytystalkoisiin, mutta tämän lisäksi kokouksessa maalailtiin synkeää kuvaa maahanmuuton aiheuttamista haasteista.

Maahanmuuttajapelkoa lietsova vire luotiin jo tapahtuman alussa nähdyssä taiteellisessa performanssissa, jossa kuvailtiin suurten ihmislaumojen virtaa etelästä kohti Eurooppaa, kertoo paikalla ollut brittilehti The Guardian.

Pääministeri Orbán lausui tilaisuuden alussa, että alle kymmenen miljoonan asukkaan Unkarin katoaminen kartalta on matemaattisesti täysin kuviteltavissa oleva asia.

”Ei ole vaikea kuvitella, että jäljellä on lopulta yksi ihminen, joka sammuttaa valot”, hän lausui The Guardianin mukaan.

Unkarin hedelmällisyysluku eli lapsimäärä, jonka naiset keskimäärin saavat elinaikanaan, on noussut hallituksen tietojen mukaan viime vuosina 1,2:sta 1,5:een, mutta väestökäyrä on yhä luisussa.

YK:n mukaan väestöltään maailman nopeimmin kuihtuvat maat löytyvät juuri keskisestä ja itäisestä Euroopasta. Unkarin väestöä niistää alhaisen syntyvyyden lisäksi muuttovirta muualle Eurooppaan. OECD:n mukaan jopa miljoona unkarilaista on jättänyt kotimaansa vuodesta 2008 alkaen.

Väestöpolitiikasta puhuessaan Orbán käytti puheessaan kiistanalaista termiä ’väestönvaihto’, joka on tuttu radikaalien valkoisten nationalistien salaliittoteorioista.

”Jos hyväksymme maahanmuuton ratkaisuksi, silloin edistämme väestönvaihtoa”, hän sanoi uutistotoimisto AFP:n mukaan yleisölle, joka koostui lähinnä poliitikoista, uskonnollisista johtajista ja diplomaateista. Hän lisäsi, että Euroopassa on ”poliittisia voimia, jotka haluavat väestönvaihtoa ideologisista tai muista syistä”, kertoo The Guardian.

Orbánia myötäili myös yksi tilaisuuden kunniavieraista, Australian entinen pääministeri Tony Abbott. Hän kiitteli Orbánia siitä, että tällä on ”poliittista rohkeutta uhmata poliittista korrektiutta”.

Abbottin mukaan surkastuva väestö, eikä niinkään ilmastonmuutos, on suurin uhka läntiselle sivilisaatiolle.

”Lasten vähentäminen länsimaissa tuskin tekee ilmastoa paremmaksi, kun niin paljon lapsia syntyy muualla”, hän sanoi The Guardianin mukaan.

Orbánin hallitus ilmoitti jo aiemmin tänä vuonna ryhtyvänsä taistelemaan Unkarin väestösurkastumaa vastaan taloudellisilla kannustimilla. Neljä tai enemmän lasta synnyttäneille äideille esimerkiksi taataan elinikäinen verovapaus.

Siitä lähtien kun Orbán viime vuonna voitti kolmannen kauden hallituksen johdossa, hän on kutsunut politiikkaansa ”kristilliseksi demokratiaksi”. Aiemmin hän on julistanut, että perinteinen länsieurooppalainen liberaali demokratia on tullut tiensä päähän.

Väestökokouksessa Orbán tähdensi, että ”menestyksen ehto on kristinuskon elpyminen Euroopassa”, kertoo AFP.

Jo ennen väestökokousta Unkarin hallitus järjesti Budapestissa tällä viikolla konferenssin, jossa keskusteltiin kristillisten arvojen edistämistä mediassa.

Muun muassa Euroopan komissio on ollut jo vuosia huolissaan riippumattoman lehdistön tilasta Unkarissa. Myös Unkarin oikeuslaitos ja akateeminen vapaus ovat Orbánin uudistusten jäljiltä yhä tiiviimmin hallituksen kontrollissa.

EU-puheenjohtajamaa Suomi ja Unkari ovat ajautuneet viime aikoina törmäyskurssille, koska Suomi ajaa EU-rahoituksen sitomista oikeusvaltioperiaatteen toteutumiseen. Edistyessään hanke merkitsisi todennäköisesti rahoituksen leikkaamista Unkarilta, joka jo nyt kuuluu EU-rahojen nettosaajien joukkoon.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Republikaanit häiriköivät Trumpin virkarikostutkintaan liittynyttä kuulemista

  4. 4

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  5. 5

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  6. 6

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  7. 7

   Pandoran lipas on nyt auki: Maailman ensimmäiset geenimuokatut lapset syntyivät kokeessa, jota osa tutkijoista sanoo vastuuttomaksi ja hirviömäiseksi

  8. 8

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  9. 9

   Moottoritien kupeessa Vantaalla on kaoottisesti pystytetty paikka, jossa pääsee täysin irti kaupungista

  10. 10

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  6. 6

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  7. 7

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää