Ulkomaat    |   Kolumni

Miten elää harmonista elämää? Saimme vuokran­antajalta kirjalliset ohjeet, koska Kiina täyttää pian pyöreitä

Kansallispäivän paraatin osallistujille on jaettu aikuisten vaippoja, koska treenien aikana ei ehdi edes vessaan, kirjoittaa HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Torstaina nainen koputti oveemme Pekingissä ja toi ohjeet, miten meidän tulee elää seuraavan kuukauden aikana.

Jotta ilma­piiri olisi ”mukava” ja ”harmo­ninen”, syyskuun teemaksi on valittu turval­lisuus, valtiollisen vuokran­antajan alle­kirjoittamassa lapussa luki. Kodit on siivottava. Nurkista pitää poistaa turhat romut ja katsoa, ettei siellä pyöri mitään, mikä saattaisi räjähtää.

Ne ovat hyviä ohjeita, joten nyökyttelin. Nyt tavoittelemme yhdessä kaunista ja hallittua elämää.

Se johtuu tietenkin siitä, että 1. lokakuuta Kiinan kansantasavalta täyttää 70 vuotta. Siksi kukkapenkit on kuopsutettu, katuja pesty ja Tiananmenille pystytetty jättinäytöt.

Kansallispäivänä pidetään paraati. Se on isompi kuin aiempina tasavuosina. Juhlaparaatiin osallistuu yli 100 000 ihmistä, joista tavallisia kaupunkilaisia on noin 60 000.

He ovat harjoitelleet osuuttaan heinäkuusta asti, töiden jälkeen parina kolmena iltana viikossa.

Tällä viikolla on pukuharjoitusten aika. Ne ovat pitkiä ja uuvuttavia, koska ne pidetään pääosin keskiyön aikaan. Yksi lipunkantajista kertoi paikallismedialle, että järjestäjät ovat jakaneet heille aikuisten vaippoja, koska paraatiharjoitusten aikana ei ehdi vessaan.

Kiina on kertonut esittelevänsä paraatissa uusia aseitaan. Huhut kertovat uusista ydinohjuksista.

Paraatia harjoitellaan tänä viikonloppuna pääkadulla, joka kulkee myös meidän kotimme ohi.

Senkin varalta saimme ohjeet naiselta: muistakaa sulkea ikkunat, jos kadulla näkyy tankkeja. Parvekkeita ei saa käyttää, jos ne avautuvat suoraan kadulle.

Kansallispäivän paraati ei ole avoin tavallisille kiinalaisille. Paikan päälle katsomaan pääsevät vain kutsuvieraat, jotka on tarkoin valittu.

Sanotaan, että osa kadun varren asuintaloista tyhjennetään paraatin ajaksi. Jos se pitää paikkansa, se tarkoittaa tuhansien ihmisten siirtoa.

Ainakin tuttavaperheen osalta se meni niin: heidän piti muuttaa uuteen asuntoonsa syyskuun alussa, mutta viisi päivää ennen muuttoa heille ilmoitettiin, että muuttopäivää on lykätty kuukaudella paraatiturvallisuuden takia.

Pekingin ja sitä ympäröivän maakunnan rekkaliikennettä on rajoitettu samasta syystä syyskuun ajaksi. Tavarat eivät liiku normaalisti, ja siksi joidenkin bisnes takkuaa.

Suomalaista paraativalmistelut kieltämättä vähän huvittavat.

Että tiedättekö, meillä päin kukaan ei suostuisi tällaiseen! Kun Donald Trump vieraili Helsingissä ja sen takia piti sulkea ikkunat kymmeneksi minuutiksi, siitä huolestuttiin lehdistössä asti.

Mutta täkäläiset eivät hätkähdä. He kohauttavat olkapäitä ja sanovat, että onhan tämä tärkeä juhla. Äitimaa täyttää 70 vuotta vain kerran.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää