Ulkomaat

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja: vapautettujen joukossa oli myös ohjaaja Sentsov ja malesialaiskoneen alasampumiseen liitetty Tsemah

Vankeja tuonutta konetta vastassa ollut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi vankienvaihdon olevan ”ensimmäinen askel kohti rauhaa”.

Moskova

Venäjä ja Ukraina toteuttivat lauantaina jo pitkään ennakoidun vankienvaihdon.

Vapautettujen joukossa on useita venäläisvankiloissa olleita ukrainalaisia, kuten krimiläinen elokuvaohjaaja Oleh Sentsov, josta käytetään usein venäjänkielistä kirjoitusasua Oleg Sentsov.
Myös Venäjän marraskuussa Kertšinsalmessa kiinniottamat ukrainalaiset merisotilaat pääsivät vapaaksi. Yhteensä vapautettuja oli 70, joista 35 oli Venäjän vankeudessa ollutta ukrainalaista ja 35 Ukrainan vangitsemaa ukrainalaista ja venäläistä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli konetta vastassa Kiovan lentokentällä Boryspilissä.

Kyse on ensimmäisestä merkittävästä vankienvaihdosta sitten vuoden 2014, jolloin maiden välit jäätyivät Venäjän miehitettyä Krimin ja aloitettua sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Huhumylly asian ympärillä kiihtyi lauantaiaamuna, kun moskovalaisesta Lefortovon vankilasta nähtiin lähtevän poliisisaattueessa linja-autoja. Venäjän vangitsemien ukrainalaisten tiedettiin olevan juuri Lefortovossa.

Paikalla oli jo valmiiksi toimittajia, sillä loppuviikosta oli alkanut näyttää siltä, että lauantaina tapahtuisi jotain. Kuvaa vankilan portilta esitti myös Venäjän valtiollinen Rossija 24 -kanava.

Jo aiemmin Ukraina oli vapauttanut venäläisen toimittajan Kirill Vyšinskin ja Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten taistelijan Volodymyr Tsemahin. Lauantaina Ukrainan viranomaiset vahvistivat Tsemahin olleen Moskovaan lähteneessä koneessa.

Lauantaina Kiovaan saapui venäläinen lentokone ja Moskovaan ukrainalainen hakemaan vankeja. Maiden välillä ei ole lentoliikennettä, joten koneet herättivät heti huomiota.

Vaihto alkoi näyttää todennäköiseltä torstaina juuri siksi, että ukrainalainen oikeusistuin päästi Tsemahin vapaalle.

Tsemahin on epäilty liittyvän malesialaiskoneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014. Sitä selvittävä kansainvälinen rikostutkintaryhmä on sanonut Tsemahin olevan sitä ” kiinnostava henkilö”.

Kansainvälinen rikostutkintaryhmä kertoi jo syksyllä 2016 saaneensa varmistettua, että malesialainen Boeing ammuttiin alas kapinallisalueelle tuodulla venäläisellä Buk-ilmatorjuntaohjuksella. Viime vuonna ryhmä kertoi, että ilmatorjuntajärjestelmä oli peräisin Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatilta Kurskista. Kesäkuussa Hollannin viranomaiset ilmoittivat nostavansa murhasyytteet neljää miestä vastaan.

Tsemahin kiinniottoa pidettiin tutkinnan kannalta tärkeänä. Tsemahiksi epäilty mies kertoo vuonna 2015 kuvatulla videolla, kuinka hän auttoi Bukin piilottamisessa.

Heti Tsemahin vapauttamisen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti vankienvaihdon tapahtuvan pian.

Vaihtoa onkin yleisesti pidetty Sentsovin vaihtamisena Tsemahiin, vaikka Venäjä virallisesti kiistää osuutensa alasampumiseen.

”Tsemahin puuttuminen vaihtolistalta olisi päättänyt keskustelut Venäjän kanssa automaattisesti”, Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n johtaja Ivan Bakanov sanoi uutistoimisto Interfax-Ukrainalle.

Hänen mukaansa Ukrainalla ei ollut ”moraalista oikeutta” olla hankkimatta vankeja kotiin.

”Venäjälle Tsemah on tärkeä Itä-Ukrainassa 2014 ammutun Boeingin todistajana. Volodymyr Zelenskyille on tärkeää pelastaa Sentsov, missä Petro Porošenko ei onnistunut”, venäläinen politiikan tutkija Aleksei Makarkin totesi Telegram-kanavallaan.

Kreml ei lauantaina päivällä kommentoinut asiaa, mutta Venäjän ulkoministeriö kutsui vaihtoa ”myönteiseksi signaaliksi”. Sen mukaan tarvitaan kuitenkin ”lisäaskelia, jotta Venäjän ja Ukrainan suhteet pääsevät pois nykyisestä umpikujasta”.

Tsemahin vapauttaminen on myös herättänyt kritiikkiä. Arvostelijoiden mukaan Zelenskyi myöntyi liikaa Venäjän vaatimuksiin.

Muun muassa uhrien omaiset ovat arvostelleet päätöstä päästää tutkinnan kannalta keskeinen henkilö vapaaksi ja mahdollisesti kadoksiin. Lisäksi 40 europarlamenttia vetosi asiassa Zelenskyihin.

”Olisimme halunneet hänen olevan tutkinnan käytössä ja tietenkin pahoittelemme, jos hän ei vapauttamisen vuoksi ole”, alasampumista selvittävän kansainvälisen rikostutkintaryhmän tiedottaja Brechtje van de Moosdijk puolestaan sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Toisaalta vaihtoa on jo ennakolta pidetty myös Zelenskyin tärkeänä poliittisena voittona.

”Olemme tehneet kaiken lupaamamme”, Zelenskyi sanoi lauantaina Boryspilin lentokentällä, kun vankeja tuonut kone oli laskeutunut.

Hän sanoin vankien vaihdon olevan ”ensimmäinen askel” kohti rauhaa.

”Meidän on otettava kaikki askeleet päättääksemme tämän hirveän sodan”, presidentti jatkoi.

Venäjällä vankeudessa olevien palauttaminen oli myös yksi hänen keskeisistä vaalilupauksiaan. Sillä on myös monien ukrainalaisten tuki, joten neuvottelujen kariutuminen olisi saattanut vaikuttaa presidentin suosioon.

Käytännössä hänen piti päättää, päästääkö hän Tsemahin pois, sillä muiden vankien kohtalo riippui siitä.

Neuvottelujen on kerrottu kestäneen kuukausia.

Huhut vaihdosta alkoivat levitä nopeasti venäläismediassa elokuussa. Varsinkin merisotilaista oli tosin tihkunut erilaisia huhuja jo pidempään. Myös Putin ja Zelenskyi pitivät asiaa esillä viime aikoina julkisuudessa.

Runsas viikko sitten ehti jo levitä väärä tieto vankien vapautumisesta, kun Ukrainan uuden pääsyyttäjän jakama Facebook-viesti tulkittiin hänen vahvistuksekseen asialle.

Vankienvaihdolla saattaa olla vaikutusta myös EU:n ja Venäjän suhteisiin.

Ainakin osa EU:sta tulkitsee Venäjän päätöksen vapauttaa ukrainalaisvankeja tärkeäksi hyväntahdoneleeksi, joka poistaa suhteista yhden kiistan. Tähän ryhmään kuuluu myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka on pyrkinyt ottamaan isompaa roolia Venäjän ja Ukrainan välittäjänä sekä parantamaan suhteita Venäjään.

Macron on järjestämässä niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokousta. Vankien vaihto mahdollistaa sen.

Itä-Ukrainasta neuvottelevaan Normandia-ryhmään kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä. Toteutuessaan kokous olisi Zelenskyin ja Putinin ensimmäinen tapaaminen.

EU:ssa on myös niitä, joiden mielestä Venäjää ei tarvitse palkita siitä, että se vapauttaa perusteettomasti ottamiaan vankeja. Jotkut pitävät Tsemahin vapauttamista isona virheenä.

Hollanti ilmoitti lauantaina olevansa ”pettynyt” siihen, että Tsemah oli osa vankien vaihtoa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Hollanti pyysi Ukrainaa olemaan luovuttamatta Tsemahia.

”Lopultakin!” Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan kirjoitti Twitterissä. Hän sanoi kehottavansa Venäjää vapauttamaan kaikki poliittiset vangit ja kunnioittamaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta.
Vangeista tunnetuin on ollut krimiläinen Sentsov, joka vastusti Krimin valtausta. Venäjällä hänet tuomittiin 20 vuoden vankeuteen terrorismirikoksesta.

Lännessä ja Ukrainassa koko oikeudenkäyntiä pidettiin poliittisena näytösoikeudenkäyntinä. Euroopan parlamentti antoi viime vuonna arvostetun Saharovin ihmisoikeuspalkinnon Sentsoville.

Sentsov oli viime vuonna myös lähes 150 päivää syömälakossa.

EU:n komissio sekä useat EU-maiden johtajat vaativat toistuvasti Sentsovin vapauttamista. Viime vuonna niin teki myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lauantaina Niinistö kutsui vankienvaihtoa tervetulleeksi ensimmäiseksi askeleeksi.
Myös ukrainalaisten merimiesten kiinniotto viime vuonna johti diplomaattiseen kriisiin, jonka seurauksena Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui tapaamisensa Putinin kanssa G20-kokouksessa Argentiinassa.

Trump on myöhemmin tavannut Putinin. Lauantaina Trump kutsui tietoa vankienvaihdosta ”erittäin hyväksi uutiseksi”.

Vaikka vankienvaihto puhdistaa Ukrainan ja Venäjän välillä ilmaa, isot kysymykset ovat yhä ratkaisematta. Venäjä pitää Krimiä omanaan ja sota Itä-Ukrainassa jatkuu.

Venäjän tukemien joukkojen ja Ukrainan välisessä sodassa on kuollut jo ainakin 13 000 ihmistä.

Venäjän vankiloissa on vaihdonkin jälkeen ukrainalaisia, joita Ukraina pitää poliittisesti tuomittuina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Kahden japanilaisen lentotukialuksen hylyt löydettiin Tyynenmeren pohjasta

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  8. 8

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää