Ulkomaat

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja: vapautettujen joukossa oli myös ohjaaja Sentsov ja malesialaiskoneen alasampumiseen liitetty Tsemah

Vankeja tuonutta konetta vastassa ollut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi vankienvaihdon olevan ”ensimmäinen askel kohti rauhaa”.

Moskova

Venäjä ja Ukraina toteuttivat lauantaina jo pitkään ennakoidun vankienvaihdon.

Vapautettujen joukossa on useita venäläisvankiloissa olleita ukrainalaisia, kuten krimiläinen elokuvaohjaaja Oleh Sentsov, josta käytetään usein venäjänkielistä kirjoitusasua Oleg Sentsov.
Myös Venäjän marraskuussa Kertšinsalmessa kiinniottamat ukrainalaiset merisotilaat pääsivät vapaaksi. Yhteensä vapautettuja oli 70, joista 35 oli Venäjän vankeudessa ollutta ukrainalaista ja 35 Ukrainan vangitsemaa ukrainalaista ja venäläistä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli konetta vastassa Kiovan lentokentällä Boryspilissä.

Kyse on ensimmäisestä merkittävästä vankienvaihdosta sitten vuoden 2014, jolloin maiden välit jäätyivät Venäjän miehitettyä Krimin ja aloitettua sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Huhumylly asian ympärillä kiihtyi lauantaiaamuna, kun moskovalaisesta Lefortovon vankilasta nähtiin lähtevän poliisisaattueessa linja-autoja. Venäjän vangitsemien ukrainalaisten tiedettiin olevan juuri Lefortovossa.

Paikalla oli jo valmiiksi toimittajia, sillä loppuviikosta oli alkanut näyttää siltä, että lauantaina tapahtuisi jotain. Kuvaa vankilan portilta esitti myös Venäjän valtiollinen Rossija 24 -kanava.

Jo aiemmin Ukraina oli vapauttanut venäläisen toimittajan Kirill Vyšinskin ja Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten taistelijan Volodymyr Tsemahin. Lauantaina Ukrainan viranomaiset vahvistivat Tsemahin olleen Moskovaan lähteneessä koneessa.

Lauantaina Kiovaan saapui venäläinen lentokone ja Moskovaan ukrainalainen hakemaan vankeja. Maiden välillä ei ole lentoliikennettä, joten koneet herättivät heti huomiota.

Vaihto alkoi näyttää todennäköiseltä torstaina juuri siksi, että ukrainalainen oikeusistuin päästi Tsemahin vapaalle.

Tsemahin on epäilty liittyvän malesialaiskoneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014. Sitä selvittävä kansainvälinen rikostutkintaryhmä on sanonut Tsemahin olevan sitä ” kiinnostava henkilö”.

Kansainvälinen rikostutkintaryhmä kertoi jo syksyllä 2016 saaneensa varmistettua, että malesialainen Boeing ammuttiin alas kapinallisalueelle tuodulla venäläisellä Buk-ilmatorjuntaohjuksella. Viime vuonna ryhmä kertoi, että ilmatorjuntajärjestelmä oli peräisin Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatilta Kurskista. Kesäkuussa Hollannin viranomaiset ilmoittivat nostavansa murhasyytteet neljää miestä vastaan.

Tsemahin kiinniottoa pidettiin tutkinnan kannalta tärkeänä. Tsemahiksi epäilty mies kertoo vuonna 2015 kuvatulla videolla, kuinka hän auttoi Bukin piilottamisessa.

Heti Tsemahin vapauttamisen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti vankienvaihdon tapahtuvan pian.

Vaihtoa onkin yleisesti pidetty Sentsovin vaihtamisena Tsemahiin, vaikka Venäjä virallisesti kiistää osuutensa alasampumiseen.

”Tsemahin puuttuminen vaihtolistalta olisi päättänyt keskustelut Venäjän kanssa automaattisesti”, Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n johtaja Ivan Bakanov sanoi uutistoimisto Interfax-Ukrainalle.

Hänen mukaansa Ukrainalla ei ollut ”moraalista oikeutta” olla hankkimatta vankeja kotiin.

”Venäjälle Tsemah on tärkeä Itä-Ukrainassa 2014 ammutun Boeingin todistajana. Volodymyr Zelenskyille on tärkeää pelastaa Sentsov, missä Petro Porošenko ei onnistunut”, venäläinen politiikan tutkija Aleksei Makarkin totesi Telegram-kanavallaan.

Kreml ei lauantaina päivällä kommentoinut asiaa, mutta Venäjän ulkoministeriö kutsui vaihtoa ”myönteiseksi signaaliksi”. Sen mukaan tarvitaan kuitenkin ”lisäaskelia, jotta Venäjän ja Ukrainan suhteet pääsevät pois nykyisestä umpikujasta”.

Tsemahin vapauttaminen on myös herättänyt kritiikkiä. Arvostelijoiden mukaan Zelenskyi myöntyi liikaa Venäjän vaatimuksiin.

Muun muassa uhrien omaiset ovat arvostelleet päätöstä päästää tutkinnan kannalta keskeinen henkilö vapaaksi ja mahdollisesti kadoksiin. Lisäksi 40 europarlamenttia vetosi asiassa Zelenskyihin.

”Olisimme halunneet hänen olevan tutkinnan käytössä ja tietenkin pahoittelemme, jos hän ei vapauttamisen vuoksi ole”, alasampumista selvittävän kansainvälisen rikostutkintaryhmän tiedottaja Brechtje van de Moosdijk puolestaan sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Toisaalta vaihtoa on jo ennakolta pidetty myös Zelenskyin tärkeänä poliittisena voittona.

”Olemme tehneet kaiken lupaamamme”, Zelenskyi sanoi lauantaina Boryspilin lentokentällä, kun vankeja tuonut kone oli laskeutunut.

Hän sanoin vankien vaihdon olevan ”ensimmäinen askel” kohti rauhaa.

”Meidän on otettava kaikki askeleet päättääksemme tämän hirveän sodan”, presidentti jatkoi.

Venäjällä vankeudessa olevien palauttaminen oli myös yksi hänen keskeisistä vaalilupauksiaan. Sillä on myös monien ukrainalaisten tuki, joten neuvottelujen kariutuminen olisi saattanut vaikuttaa presidentin suosioon.

Käytännössä hänen piti päättää, päästääkö hän Tsemahin pois, sillä muiden vankien kohtalo riippui siitä.

Neuvottelujen on kerrottu kestäneen kuukausia.

Huhut vaihdosta alkoivat levitä nopeasti venäläismediassa elokuussa. Varsinkin merisotilaista oli tosin tihkunut erilaisia huhuja jo pidempään. Myös Putin ja Zelenskyi pitivät asiaa esillä viime aikoina julkisuudessa.

Runsas viikko sitten ehti jo levitä väärä tieto vankien vapautumisesta, kun Ukrainan uuden pääsyyttäjän jakama Facebook-viesti tulkittiin hänen vahvistuksekseen asialle.

Vankienvaihdolla saattaa olla vaikutusta myös EU:n ja Venäjän suhteisiin.

Ainakin osa EU:sta tulkitsee Venäjän päätöksen vapauttaa ukrainalaisvankeja tärkeäksi hyväntahdoneleeksi, joka poistaa suhteista yhden kiistan. Tähän ryhmään kuuluu myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka on pyrkinyt ottamaan isompaa roolia Venäjän ja Ukrainan välittäjänä sekä parantamaan suhteita Venäjään.

Macron on järjestämässä niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokousta. Vankien vaihto mahdollistaa sen.

Itä-Ukrainasta neuvottelevaan Normandia-ryhmään kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä. Toteutuessaan kokous olisi Zelenskyin ja Putinin ensimmäinen tapaaminen.

EU:ssa on myös niitä, joiden mielestä Venäjää ei tarvitse palkita siitä, että se vapauttaa perusteettomasti ottamiaan vankeja. Jotkut pitävät Tsemahin vapauttamista isona virheenä.

Hollanti ilmoitti lauantaina olevansa ”pettynyt” siihen, että Tsemah oli osa vankien vaihtoa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Hollanti pyysi Ukrainaa olemaan luovuttamatta Tsemahia.

”Lopultakin!” Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan kirjoitti Twitterissä. Hän sanoi kehottavansa Venäjää vapauttamaan kaikki poliittiset vangit ja kunnioittamaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta.
Vangeista tunnetuin on ollut krimiläinen Sentsov, joka vastusti Krimin valtausta. Venäjällä hänet tuomittiin 20 vuoden vankeuteen terrorismirikoksesta.

Lännessä ja Ukrainassa koko oikeudenkäyntiä pidettiin poliittisena näytösoikeudenkäyntinä. Euroopan parlamentti antoi viime vuonna arvostetun Saharovin ihmisoikeuspalkinnon Sentsoville.

Sentsov oli viime vuonna myös lähes 150 päivää syömälakossa.

EU:n komissio sekä useat EU-maiden johtajat vaativat toistuvasti Sentsovin vapauttamista. Viime vuonna niin teki myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lauantaina Niinistö kutsui vankienvaihtoa tervetulleeksi ensimmäiseksi askeleeksi.
Myös ukrainalaisten merimiesten kiinniotto viime vuonna johti diplomaattiseen kriisiin, jonka seurauksena Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui tapaamisensa Putinin kanssa G20-kokouksessa Argentiinassa.

Trump on myöhemmin tavannut Putinin. Lauantaina Trump kutsui tietoa vankienvaihdosta ”erittäin hyväksi uutiseksi”.

Vaikka vankienvaihto puhdistaa Ukrainan ja Venäjän välillä ilmaa, isot kysymykset ovat yhä ratkaisematta. Venäjä pitää Krimiä omanaan ja sota Itä-Ukrainassa jatkuu.

Venäjän tukemien joukkojen ja Ukrainan välisessä sodassa on kuollut jo ainakin 13 000 ihmistä.

Venäjän vankiloissa on vaihdonkin jälkeen ukrainalaisia, joita Ukraina pitää poliittisesti tuomittuina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  2. 2

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Huuhkajien Kreikka-ottelulla on kiehtova panos: voitolla kolmoskoriin, muilla tuloksilla lähes varmasti Belgian ja Venäjän kanssa samaan lohkoon

  5. 5

   Tutkimus: Rituaaleissa itselle aiheutettu kipu vahvistaa mielen hyvinvointia

  6. 6

   Prinssi Andrew yritti televisio­haastattelussa puhdistaa mainettaan Jeffrey Epsteiniin liittyvässä seksirikos­skandaalissa – Brittimedia kutsuu suoritusta ”autokolariksi”

  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Vesistöihin vuotaa jatkuvasti jäämiä masennus­lääkkeistä, jotka sotkevat kalojen käytöstä ja kehitystä

  9. 9

   Selvitys: Airbnb-asunnoilla tehtiin Helsingissä keskimäärin lähes 15 500 euron vuosituotot

  10. 10

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  4. 4

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  5. 5

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija pyrkii antamaan maanantaina sovinto­esityksen Postin työriidassa, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  8. 8

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  9. 9

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  10. 10

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää