Ulkomaat

Venäjällä vaalit ovat lähinnä rituaali, mutta nyt ehdokkaat pelkäävät esiintyä valtapuolueen nimissä: Miksi sunnuntain paikallisvaaleista tulikin merkittävät?

Venäjällä vaalit ovat etupäässä rituaali, eivätkä ne ole vapaita tai reiluja. Valta on pitkälti Kremlissä, eikä esimerkiksi Moskovan kaupunginduuma ole merkittävä toimija.

Mitkä vaalit ovat kyseessä?

Sunnuntai on Venäjällä niin sanottu yhtenäinen vaalipäivä, jolloin eri puolilla maata järjestetään erilaisia alue- ja paikallisvaaleja. Tällä kertaa esimerkiksi 16 aluetta äänestää kuvernööristä.

Eniten huomiota ovat saaneet Moskovan paikallisduumanvaalit, koska ne synnyttivät isoimman mielenosoitusaallon vuosiin. Protestit alkoivat, kun viranomaiset estivät opposition näkyvien edustajien pääsyn ehdolle.

Venäjällä vaalit ovat etupäässä rituaali, eivätkä ne ole vapaita tai reiluja. Valta on pitkälti Kremlissä, eikä esimerkiksi Moskovan kaupunginduuma ole merkittävä toimija.

Paikallis- ja aluevaaleista on kuitenkin tullut yksi uusi protestikeino, mikä huomattiin vuosi sitten yhtenäisenä vaalipäivänä. Silloin usealla alueella ihmiset äänestivät kuvernöörinvaaleissa ketä tahansa muuta kuin valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokasta.

Ihmiset tekivät niin, vaikka vallanpitäjät olivat useimmiten estäneet vakavasti otettavat haastajat ja ehdolla oli pitkälti täyte-ehdokkaita. Protesti oli paikoin niin voimakas, ettei vilppikään auttanut, ja valtapuolueen ehdokkaiden tappio oli myönnettävä.

Miten vallanpitäjät ovat tällä kertaa varautuneet vaaleihin?

Kasvava tyytymättömyys on vaikuttanut jo presidentti Vladimir Putinin kannatukseen, joka on palannut Krimin valtausta edeltävälle tasolle.

Erityisesti se on kuitenkin iskenyt valtapuolueeseen.

Se on niin epäsuosittu, että Moskovassa sen ehdokkaat esiintyvät itsenäisinä ehdokkaina. Samoin tekee moni kuvernööri. Habarovskissa ja Irkutskissa puolueen ehdokkailla taas on uudelleen nimetty vaalilista.

Putin vaihtoi jo viime keväänä useita kuvernöörejä, jotta vaaleissa olisi uusia kasvoja. Vallanpitäjät ovat käyttäneet myös niin sanottuja hallinnollisia resursseja eli budjettirahaa yrittäessään kasvattaa suosiotaan.

Moskovassa vaaliviranomaiset estivät opposition näkyvimpiä ja suosituimpia ehdokkaita pääsemästä ehdolle. Viranomaisten mukaan vaadituissa kannattajalistoissa oli epäselvyyksiä, minkä oppositio on kiistänyt.

Moskovan ulkopuolella eniten huomiota ovat herättäneet Pietarin kuvernöörinvaalit. Virallisten oppositiopuolueiden ehdokkaita on luopunut leikistä, mitä on yleisesti pidetty yrityksenä estää kiusallinen toinen kierros ja taata vallanpitäjien ehdokkaan voitto.

Viralliset oppositiopuolueet ovat osa järjestelmää, ja niillä on edustus parlamentissa. Ne noudattavat yleensä Kremlin linjaa.

Miksi Moskovassa puhkesi mielenosoituksia?

Vaikka Moskovan kaupunginduuma ei ole merkittävä elin, oppositiolle sen vaalit ovat.


Niin sanotun järjestelmän ulkoisen opposition eli todellisen opposition asema on ollut Putinin valtakaudella heikko. Sillä ei ole edustusta parlamentissa eikä juuri pääsyä valtakunnallisille televisiokanaville.

Moskovan oppositiolle kaupunginduuma olisikin ainoa julkinen koroke. Sille menestys olisi myös keino näyttää omaa suosiotaan.

Yleisesti Moskovan paikallisvaalit on nähty myös harjoituksena seuraaviin, vuoden 2021 parlamenttivaaleihin. Siksi panosten on arvioitu olevan kovia niin oppositiolla kuin vallanpitäjilläkin.

Mielenosoittajista osa on vaatinut nimenomaan vapaita vaaleja. Monille muille vaalikohu näytti ylittäneen yleisemmän ärsytyskynnyksen. Sittemmin myös poliisin kovat otteet ovat saaneet jotkut protestoimaan.

Moskovassa protesteja oli tähän kesään asti vähemmän, joten kesän mielenosoitukset olivat monelle yllätys. Kevään 2012 mielenosoitusaallon jälkeen vallanpitäjät olivat pyrkineet pitämään moskovalaisia tyytyväisinä kunnostamalla kaupunkia.

Miten vallanpitäjät ovat suhtautuneet?

Viranomaisten otteet ovat olleet poikkeuksellisen kovia. Mielenosoitusten kukistamista on pidetty lähihistorian kovimpana poliittisena kurinpalautuksena.

Mielenosoituksissa on otettu kiinni noin 2 700 ihmistä. Useimmat on vapautettu pian, mutta osa on saanut sakkoja tai lyhyitä hallinnollisia vankeustuomioita. Oppositiohahmoja on otettu kiinni näyttävästi myös mielenosoitusten välillä.


Eniten huomiota ovat kuitenkin saaneet rikostutkinnat, joissa ensimmäiset vuosien tuomiot on jo annettu. Tutkintavankeudessa on vielä ihmisiä, jotka viranomaisten mukaan syyllistyivät muun muassa mellakointiin.

Eniten huomiota sai torstainen tuomio. Konstantin Kotov sai neljä vuotta vankeutta, koska osallistui ”toistuvasti” luvattomiin mielenosoituksiin. Lain nojalla on aiemmin tuomittu vain yksi ihminen, mutta korkein oikeus kumosi tuomion. Yksi mies sai viisi vuotta, koska viranomaisten mukaan uhkaili twiitissään poliisien lapsia.

Oppositio on pitänyt rikostutkintoja ja -tuomioita uhkailuna ja pelotteluna, sillä mielenosoitukset ovat olleet korostetun rauhallisia.

Oppositio on tosin jakaantunut siinä, miten sunnuntaina pitäisi äänestää. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on esitellyt mallia, jossa kussakin Moskovan vaalipiirissä äänet keskitettäisiin jollekin muulle kuin valtapuolueen ehdokkaalle. Osa oppositiosta ei taas halua antaa taktistakaan ääntä järjestelmää tukeville virallisille oppositiopuolueille.

Navalnyin studioon tehtiin loppuviikosta kotietsintä, kun hän oli aloittamassa äänestysmalliaan esittelevän lähetyksen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  2. 2

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  3. 3

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  4. 4

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  5. 5

   Essi Syrjälän työpaikka oli vaarassa, kun passi ja viisumi olivat Postin lakon takia jumissa – Mitä tehdä, jos matkustus­asiakirjat jäävät lakon takia saamatta?

  6. 6

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  7. 7

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  9. 9

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  10. 10

   Sirpa Paatero: Postin umpi­solmu selvitysryhmän setvittäväksi, mukana neljä työmarkkina­konkaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  6. 6

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää