Ulkomaat

Sademetsää häviää yhä kiihtyvällä tahdilla: pelkästään elokuussa menetettiin Ahvenanmaan verran

Satelliittitietojen mukaan vuoden ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana Amazonin sademetsää hävitettiin yhteensä noin 6400 neliökilometriä, ja tahti kiihtyy edelleen.

Laajaa kansainvälistä huomiota herättäneet Amazonin sademetsäalueella riehuneet metsäpalot ovat vähentyneet syyskuun alussa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Syyskuun ensimmäisen viiden päivän aikana havaittiin noin 2 800 metsäpaloa, mikä on 60 prosenttia vähemmän vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna, arvioi Brasilian kansallinen avaruustutkimusinstituutti (INPE).

Brasilian ympäristöministeri Ricardo Sallesin mukaan valtio on saanut hillittyä paloja muun muassa lähettämällä armeijan niitä sammuttamaan. Lisäksi presidentti Jair Bolsonaro kielsi elokuun lopulla metsien kulottamisen kahdeksi kuukaudeksi. Vielä on kuitenkin INPE:n mukaan liian aikaista arvioida, ovatko nämä keinot todella tehonneet.


Vaikka suunta vaikuttaa nyt oikealta, data puhuu edelleen karua kieltään. INPE:n satelliittitietojen mukaan vuoden ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana Amazonin sademetsää hävitettiin yhteensä noin 6 400 neliökilometriä, ja tahti kiihtyy edelleen.

Pelkästään elokuussa metsää tuhottiin yli kolminkertaisella vauhdilla, kun sitä hävisi yhteensä noin 1 700 neliökilometriä eli reilun Ahvenanmaan kokoisen alueen verran.

Metsän hakkaamista seuraa usein sen kulottaminen, kun maata raivataan esimerkiksi pelloksi, joten lisääntyneet hakkuut elokuussa saattavat tarkoittaa lisää metsäpaloja lähiaikoina, arvioi INPE:n maankäytön asiantuntija Ana Paula Aguiar.

”Jos metsää on kaadettu edellisessä kuussa, se poltetaan seuraavassa kuussa”, Aguiar sanoi Reutersin mukaan.

Amazonin sademetsän läntiseen osaan on odotettavissa pian sadetta, mikä saattaa hillitä paloja, mutta laajat itäiset metsäalueet tulevat tutkijoiden mukaan edelleen pysymään kuivina.


Yhteensä paloja on ollut tänä vuonna jo yli 85 000, mikä on suurin määrä sitten vuoden 2010. Yli puolet paloista on Amazonin alueella, ja Brasiliassa maastopaloja on ollut yli 80 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Britannian yleisradio BBC kuitenkin huomauttaa, että vaikka kyseessä on suurin määrä metsäpaloja lähes kymmeneen vuoteen, ei tämän vuoden tilanne ole suuri poikkeus vuosituhannen alkupuoleen verrattuna.

Esimerkiksi vuosina 2003–2007 on INPE:n datan mukaan Amazonin sademetsää poltettu huomattavasti enemmän kuin tänä vuonna toistaiseksi, eikä vuosituhannen alun piikkejä todennäköisesti tulla tänä vuonna saavuttamaan.

Asiantuntijoiden mukaan sademetsäpalot ovatkin aina olleet yleisiä kuivalle kaudelle. Poikkeuksellisen tästä vuodesta tekee se, että ihmiset ovat itse sytyttäneet suurimman osan paloista esimerkiksi raivatakseen metsää viljelysmaaksi tai edistääkseen metsä- ja kaivosteollisuutta.

Brasilian metsäkato oli jo hetkeksi hidastunut edellisen presidentin kaudella, mutta Bolsonaron aikana se on taas kiihtynyt. Presidenttiä onkin syytetty ihmisten rohkaisemisesta metsien tuhoamiseen talouskasvun varjolla.

Useat valtiot, luonnonsuojelujärjestöt ja jopa maatalousyritykset ovat pyrkineet löytämään ratkaisuja ihmisten sytyttämien palojen hillitsemiseksi.

Seitsemän Etelä-Amerikan maata allekirjoitti Reutersin mukaan perjantaina sopimuksen, jonka tarkoituksena on suojella sademetsää yhdessä ja seurata tilannetta aktiivisesti esimerkiksi satelliittitietojen kautta.

Brasilian, Kolumbian, Bolivian, Ecuadorin, Perun, Surinamen sekä Guyanan johtajat sitoutuivat luomaan yhteisen verkoston, joka muun muassa tarkkailee ja hillitsee laajoja metsäpaloja, lisää tietoisuutta maankäytöstä ja jakaa tietoa esimerkiksi laittomasta kaivostoiminnasta.

Brasilian johtava lihantuottajien järjestö sekä muut maatalousliitot vaativat kuitenkin perjantaina yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa valtiolta entistä tehokkaampia toimia palojen ja metsien hakkuiden hillitsemiseksi.

”Vienti jatkuu edelleen kaikilla aloilla, vaikka punainen hälytysvalo vilkkuu. Jotain on nyt tehtävä ja retoriikan on muututtava”, totesi Brasilian maatalousliiketoiminnan liiton johtaja Marcello Brito Reutersin mukaan.

Järjestöt vaativat muun muassa entistä parempaa maankäytön suunnittelua ja esimerkiksi yhä suuremman sademetsäalueen muuttamista suojelluiksi kansallispuistoiksi. Tällä hetkellä noin 650 000 neliökilometrin kokoinen alue Brasilian metsistä on järjestöjen mukaan vailla selkeää, määrättyä käyttötarkoitusta. Tämä vastaa lähes kaksi kertaa Suomen kokoista aluetta.

Perjantaina ympäristöministeri Salles valitteli Reutersille, että taantumasta toipuvalla Brasilialla on edelleen ongelmia resurssien ja rahoituksen kanssa.

G7-maat ovat kuitenkin luvanneet lähes 20 miljoonan euron avustuksen palojen hillitsemiseksi. Presidentti Bolsonaro kieltäytyi aluksi rahoituksesta, mutta myöhemmin maa suostui avun vastaanottamiseen sillä ehdolla, että saa itse päättää siitä, kuinka rahat käytetään. Edelleen on Reutersin mukaan epäselvää, tuleeko Brasilia vastaanottamaan avustusrahoja G7-mailta.

Sallesin mukaan maan on seuraavaksi määrä värvätä vapaapäiviään viettäviä ympäristöpoliiseja valvomaan palojen sammuttamista.

”Meidän on oltava luovia”, hän sanoi Reutersille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää