Ulkomaat

Iran yrittää korjata ydinsopimusta rikkomalla sitä: Kuinka pitkään Euroopan maltti kestää?

Ranskan Emmanuel Macron yrittää pelastaa Donald Trumpin irtisanomaa ydinsopimusta. Samalla Iran rikkoo sopimusta saadakseen eurooppalaisiin vauhtia, ja sopimus murenee entisestään.

Iran teki mitä lupasi ja rikkoi sopimuksensa.

Iran oli uhannut käynnistää uuden, entistä tehokkaamman sentrifugin, ellei Eurooppa keksi keinoa Iranin-vastaisten pakotteiden kiertämiseen.

Sentrifugi on laite, jolla väkevöidään uraania, ja uuden tehosentrifugin käyttäminen on Iranilta ydinsopimuksen nojalla kielletty. Kiellon rikkominen voisi kaataa lopullisesti sopimuksen.

Määräaika tuli täyteen lauantaina. Pakotteet olivat paikoillaan. Sentrifugi käynnistyi.

Maailma nytkähti taas hieman eteenpäin piinaavan hitaasti etenevässä ydinkriisissä, eikä tälläkään kertaa hyvään suuntaan.

Iranin ydinkriisin seuraaminen on työlästä. Joka viikko tulee käänteitä, jotka pian toistuvat.

Iran uhkailee. Maailma huolestuu. Lopulta Iran toteuttaa uhkauksensa, mutta mitään ei tapahdu. Ja pian Iran uhkailee taas.

Onko jossain piste, jossa uhittelu menee liian pitkälle?

Panokset ovat valtavat: suursota Lähi-idässä tai se, että aggressiivinen teokratia Iran saisi hankittua ydinaseen.


Taustalla on vuonna 2015 solmittu ydinsopimus, jota Iran on kesän mittaan ryhtynyt tietoisesti rikkomaan.

Sopimuksen myötä Iran ei saanut väkevöidä eikä varastoida uraania tiettyjen rajojen yli. Näin Iranilta kestäisi ydinaseen valmistamisessa niin kauan, että maailma ehtisi reagoida.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtisanoi sopimuksen viime vuonna, vaikka Iran oli noudattanut sitä.

Vielä senkin jälkeen Iran pysytteli vuoden ajan sopimuksen rajoissa. Eurooppa uskoi sopimukseen ja lupasi, että Iran voi jatkaa kaupankäyntiä.

Se ei onnistunut. Yhdysvallat määräsi Iranille äärimmäisen tiukkoja pakotteita, jotka estivät myös Euroopalta kaupankäynnin Iraniin. Se on halvauttanut Iranin talouden.

Toukokuussa Iran palasi uhittelun tielle ja alkoi vähän kerrallaan tökkiä sopimuksen rajoja. Kiista ajautui vieläkin pelottavammaksi Persianlahdella. Kesäkuussa Yhdysvallat oli jo päättänyt tehdä ohjusiskun Iraniin, mutta Trump perui sen viime hetkellä.

Eurooppalaiset osapuolet Britannia, Ranska ja Saksa uskovat yhä vuoden 2015 sopimuksen olevan paras keino Iranin ydinpyrkimysten rajoittamiseksi. Ne loivat Instex-nimisen mekanismin, jonka avulla Iran voisi käydä kauppaa Eurooppaan.

Se ei ole toiminut. Sopimusta vähän kerrallaan rikkomalla Iran yrittää painostaa Eurooppaa yrittämään lujemmin.

”Jos Eurooppa haluaa tehdä jotain, sen pitää kiirehtiä, koska paluu aikaisempaan on hidasta”, Iranin ydinenergiaviraston tiedottaja Behrouz Kamalvandi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan lauantaina.

Uhkailu ei ole tehokas tapa edistää asioita. ”Olemme erityisen pettyneitä nyt, kun eurooppalaiset ja kansainväliset kumppanimme työskentelevät lujasti jännitteiden lieventämiseksi”, Britannia vastasi.

Sopimuksen pelastajaksi on ilmoittautunut Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka hamuaa Euroopan johtajuutta Britannian ja Saksan kompuroidessa tahoillaan.

Ranskalla on ollut perinteisesti läheiset suhteet Iraniin. Ydinsopimuksen solmimisen jälkeen ranskalaisyritykset solmivat kymmenien miljardien aiesopimuksia Iraniin.

Macronin ensimmäisen yritys vaikuttaa kokeneen tyrmäyksen. Ranska olisi taannut Iranille 15 miljardin euron luoton, mutta Trump ei heltynyt.

Kuinka vakava tämän viikonlopun ilmoitus oli, ja kuinka pitkälle kriisi on kärjistynyt?

Iran on rikkonut sopimusta jo ainakin neljällä tavalla. Heinäkuussa se ilmoitti ylittäneensä sopimuksessa määritellyn 3,67 prosentin väkevyyden ja 300 kilogramman varastojen rajat. Se on poistanut rajoitteet ydintutkimukseltaan ja nyt siis ilmoitti käynnistäneensä uusia tehokkaampia sentrifugeja.

Nämä ovat kiistattomia mutta enimmäkseen symbolisia rikkomuksia. Toistaiseksi Iran ei ole tehnyt mitään peruuttamatonta.

Se on pahasti alakynnessä ja tietää, ettei voi mennä liian pitkälle. Eurooppalaisten tuen menettäminen olisi sille katastrofi. Esimerkiksi Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n tarkastajien heittäminen maasta voisi olla eurooppalaisille liikaa.

Ja vaikka kynnys sotilaalliselle iskulle on korkea myös Yhdysvalloille, sekin mahdollisuus on aina olemassa.

Iran siis jatkanee laskelmoitua uhittelua toivoen, että Eurooppa saa jonkinlaisen toimivan mekanismin pakotteiden kiertämiseksi.

Se ei ole helppoa, koska Yhdysvaltojen pakotteet ovat ankarat: jos myy kumiankkoja Iraniin, ei voi myydä niitä Yhdysvaltoihin.

On aivan mahdollista, että näin jatkuu vuosikausia. Vuoden 2015 sopimukseen pääsemiseen kesti 12 vuotta.

Silti kriisi on alituiseen vaarallinen. Ei ole mitään yksiselitteistä viimeistä rajaa, ja juuri siksi jokainen symbolinen uhkaus voi laukaista hallitsemattoman tapahtumasarjan.

Huolestuttavaa on, että Trumpin aggressiivinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton on vihjaillut Iranin salailleen ydintoimiaan. Ei ole välttämättä merkitystä, pitävätkö Boltonin syytökset paikkansa. Bolton oli juonimassa väärennettyjen todisteiden avulla katastrofaaliseksi virheeksi osoittautunutta hyökkäystä Irakiin vuonna 2003, eikä ole katunut.

Paradoksi on se, että Iran ei sopimuksen voimassa ollessa osoittanut kiinnostusta koetella sen rajoja. ”Suunnitelmamme on se, että jos muut osapuolet täyttävät velvoitteensa, mekin palaamme niihin”, Iranin ydinenergiaviraston tiedottaja Kamalvandi sanoi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  8. 8

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää