Ulkomaat

”Herra Vladimir” tarjosi rahaa, ja yhtäkkiä Kosovon itsenäisyyden tunnusti yksi maa vähemmän: Serbian häikäilemätön kampanja tuottaa tulosta

Paljastusten perusteella Serbia ei kaihda lahjuksia saavuttaakseen tavoitteensa.

Serbia noudattaa uutta taktiikkaa Kosovon itsenäisen aseman nakertamiseksi, ja se tuntuu toimivan.

Yli puolet maailman maista on tunnustanut Serbian entisen maakunnan itsenäiseksi valtioksi, mutta osa niistä on perunut tunnustuksensa muutaman viime vuoden aikana.

Serbia on kampanjoinut kulisseissa voimakkaasti asian puolesta. Sen ajatus on, että jos Kosovo menettää maiden enemmistön tuen, sen jäsenyys kansainvälisissä järjestöissä muuttuu hankalammaksi.

Ensimmäisenä perui eteläamerikkalainen Suriname lokakuussa 2017. Serbian mukaan niin on tehnyt jo 15 maata.

”Tavoitteemme on, että luku putoaa alle puoleen YK:n jäsenvaltioista. – – Niitä on 193, joten määrän pitäisi pudota alle 97:n”, Serbian ulkoministeri Ivica Dačić sanoi Prishtina Insight -uutissivuston mukaan elokuun lopussa afrikkalaisen Togon liityttyä perujien joukkoon.

Parhaimmillaan Kosovon tunnusti lähteestä riippuen 116 tai 117 valtiota. Tätä nykyä luku on noin sata.

Tarkkaa määrää on vaikea sanoa, koska osa tunnustuksen perumisista on kyseenalaisia.

Eniten meteliä niistä pitää Serbian Dačić esitellen perumisnootteja lehdistötilaisuuksissa. Kosovo ei ole saanut mailta välttämättä suoraa tiedonantoa. Joissain tapauksissa päätöksistä on vallinnut epäselvyyttä jopa tunnustuksen peruneen maan hallituksen sisällä.


Kosovon ulkoministerin Behgjet Pacollin neuvonantaja Jetlir Zyberaj huomautti viime viikolla Facebookissa, että Dačićin kameroille näyttämät eri maiden nootit ovat sanamuodoiltaan identtisiä.

”Nämä asiakirjat on kirjoitettu ja valmisteltu Belgradissa”, hän päätteli.

Kosovo irtautui Serbiasta käytännössä vuosina 1998–1999 käydyn sodan myötä ja julistautui itsenäiseksi helmikuussa 2008.

Suurimman osan tunnustuksistaan se sai itsenäisyysjulistusta seuranneiden muutaman vuoden aikana, Suomelta alle kuukaudessa.

Tunnustajien kokonaismäärä vähenee, koska uusia ei enää juuri ilmaannu perujien vastapainoksi. Tänä vuonna yksikään uusi maa ei ole tunnustanut Kosovoa. Viime vuonna ainoa oli Barbados.

Serbialaisen B92-uutiskanavan mukaan Serbia on helpottanut niiden maiden viisumivaatimuksia, jotka ovat peruneet Kosovon tunnustamisen. B92:n lainaaman Yhdysvaltain ulkomaanradion Radio Free Europen (RFE) mukaan näin on tehnyt myös Venäjä.

Heinäkuussa tunnustuksensa perui Keski-Afrikan tasavalta, jonka kohdalla kävi ilmi, että Serbia on ilmeisesti myös lahjonut muiden maiden ministereitä.

Keskiafrikkalainen Corbeau News Centrafrique -uutissivusto paljasti elokuun lopussa, että Keski-Afrikan tasavallan ulkoministeri Sylvie Baïpo Temon oli tavannut Pariisissa Dačićin neuvonantajan, ”herra Vladimirin”, joka tarjosi 200 miljoonaa CFA-frangia eli yli 300 000 euroa vastineeksi Kosovon tunnustamisen perumisesta.

”Herra Vladimir” viitannee hämäräperäiseen liikemieheen Vladimir Cizeljiin, joka on yhdistetty korruptioskandaaleihin niin Serbiassa kuin Botswanassakin. Kosovon hallituslähteet ovat muun muassa albanialaislehti Koha Ditoren mukaan nimenneet hänet välimieheksi Serbian käännytyskampanjan takana.


Serbia vaikuttaa keskittävän kampanjansa Afrikan maihin ja pieniin saarivaltioihin Karibialla ja Tyynellämerellä. Niitä lienee helpompi taivutella kuin suuria länsimaita.

Balkanin maiden politiikkaan perehtynyt vierailijaprofessori James Ker-Lindsay London School of Economics -yliopistosta arvioi Balkan Insight -uutissivustolla keskiviikkona, että epäilykset Venäjän avusta ja Serbian maksamista lahjuksista pitävät luultavasti paikkansa, eikä sitä voi pitää yllättävänä.

Serbiakin on aiemmin syyttänyt Kosovoa tunnustusten haalimisesta lahjonnalla.

”Kuluneen vuosikymmenen aikana sekä Kosovo että Serbia ovat menneet todella pitkälle lobatakseen omaa asiaansa, ja se on kovasti ärsyttänyt vastapuolta”, Ker-Lindsay kirjoitti.

”Aivan kuten Serbia on saattanut hyötyä Venäjän tuesta, vielä melko hiljattain Yhdysvallat ja Britannia kampanjoivat lujaa, jotta maat tunnustaisivat Kosovon. Monelle Belgradissa ja Pristinassa kyse on yksinkertaisesti siitä, että sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua.”

Kilpa tunnustajien määrästä ei lopulta muuta sitä, että Kosovon lopullista tavoitetta eli YK-jäsenyyttä ei heru niin kauan kuin Serbian liittolainen Venäjä haluaa estää sen. Asian ratkaisee YK:n turvallisuusneuvosto, jonka pysyvänä jäsenenä Venäjällä on veto-oikeus.

”Numeropeli ei ole niin tärkeää kuin voisi kuvitella. Avainkysymys YK-jäsenyydestä ei muutu, vaikka muutama Afrikan tai Aasian maa muuttaa kantaansa tunnustuksen suhteen”, Ker-Lindsay kirjoitti Balkan Insight -sivustolla.

YK-jäsenyyttä realistisempi tavoite Kosovolle lienee tällä haavaa EU-jäsenyys. EU kuitenkin vaatii Kosovoa ja Serbiaa hieromaan keskinäiset välinsä kuntoon, mikäli kumpikaan mielii mukaan unioniin. Viime talvena niiden neuvotteluyhteys katkesi Kosovon päätettyä perustaa armeijan ja korottaa Serbiassa tuotetun tuontitavaran tulleja kymmenestä prosentista sataan prosenttiin.

Kosovo on saanut vähitellen lisää itsenäisen valtion tunnusmerkkejä, kuten jäsenyyden Maailmanpankissa, Kansainvälisessä valuuttarahastossa ja urheilujärjestöissä. Sitä ei ole kuitenkaan hyväksytty esimerkiksi Unescon jäseneksi, minkä takia Kosovossa sijaitsevat maailmanperintöluettelon kohteet, neljä keskiaikaista ortodoksikirkkoa ja -luostaria, ovat Unescon määritelmän mukaan Serbiassa.

Kosovossa on noin 1,8 miljoonaa asukasta, joista arviolta 90 prosenttia on albaaneja ja 7–8 prosenttia serbejä. Albaanit ovat pääosin muslimeja ja serbit ortodoksikristittyjä.

Juuri alueen ortodoksihistoria selittää, miksi Kosovolla on erityinen sija Serbian historiassa ja kansallismielisten serbien sydämessä. Nykyisen Kosovon alue oli keskiaikaisen Serbian ydintä, ja serbit kävivät siellä kuuluisan Kosovo Poljen taistelun osmaneja vastaan vuonna 1389.

Oikaisu kello 11.47: Jetlir Zyberaj ei ole Kosovon ulkoministeri vaan ulkoministerin neuvonantaja. Ulkoministeri on Behgjet Pacolli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  4. 4

   Suora lähetys käynnissä: Brittiparlamentin on määrä äänestää tänään brexit-sopimuksesta, mutta muutosehdotus saattaa sotkea suunnitelmia

  5. 5

   Meksiko kävi huumekartellien kimppuun uusin keinoin, mutta verisen viikon ja nöyryytyksen jälkeen toimet herättävät epäilyksiä

  6. 6

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  7. 7

   Varhaisesta Mona Lisasta käydään nyt oikeutta – kuinka monta Mona Lisaa Leonardo da Vinci lopulta maalasi?

  8. 8

   KuPS johtaa jo 2–0 ja on vahvasti kiinni mestaruudessa, Honka ottamassa pronssia, HS seuraa Veikkausliigan mitalitaistelua hetki hetkeltä

  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Klassisen musiikin pitää kohdata sortohistoriansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää