Ulkomaat

Oppositio juhli menestystä Moskovan paikallisvaaleissa, viranomaiset syyttivät Facebookia ja Googlea sekaantumisesta Venäjän sisäisiin asioihin

Opposition tukemat ehdokkaat saivat lähes puolet Moskovan paikallisduuman paikoista. Valtapuolue taas juhli voittoa kuvernöörinvaaleissa. Tarkkailijat raportoivat vilpistä eri puolilla maata.

Moskova

Oppositio on juhlinut Moskovassa voittoa, kun valtapuolue Yhtenäinen Venäjä menetti sunnuntain paikallisvaaleissa noin kolmanneksen paikoistaan.

Valtapuolue sai Moskovan paikallisduuman 45 paikasta 25. Sillä on siis uudessakin kaupunginduumassa enemmistö, mutta silti vaalit olivat sille nöyryytys.

Oppositio piti tulosta onnistuneena protestina ja merkkinä siitä, että sen suunnittelema taktinen äänestys toimi. Oppositio suositteli jokaisessa Moskovan vaalipiirissä puolueesta riippumatta sitä ehdokasta, jolla oli parhaat mahdollisuudet voittaa valtapuolueen ehdokas.

Ympäri Venäjää järjestettiin sunnuntaina useita paikallis- ja aluevaaleja, mutta suurin huomio keskittyi Moskovaan.

Yleensä merkityksettömistä Moskovan kaupunginduumanvaaleista tuli iso asia, kun vallanpitäjät eivät päästäneet useimpia opposition edustajia ehdolle.

Tämä johti kesällä Moskovassa suurimpaan mielenosoitusaaltoon sitten kevään 2012. Viranomaiset hajottivat luvattomina pitämiään mielenosoituksia kovaotteisesti, minkä lisäksi useita ihmisiä on tuomittu pitkiin vankeustuomioihin.

Sekä oppositio että vallanpitäjät suhtautuivat tilanteeseen selvästi vuoden 2021 parlamenttivaalien harjoituskierroksena, mikä korotti panoksia.

Lue lisää: Venäjällä vaalit ovat lähinnä rituaali, mutta nyt ehdokkaat pelkäävät esiintyä valtapuolueen nimissä: Miksi sunnuntain paikallisvaaleista tulikin merkittävät?

Taktinen äänestys oli opposition eräänlainen varasuunnitelma, jolla protestia yritettiin saada näkyväksi, kun omia ehdokkaita ei saatu mukaan.


Tulos ei tarkoitakaan, että oppositio saisi kaupunginduumaan 20 paikkaa.

Varsinaiseen oppositioon yleensä laskettu liberaalipuolue Jabloko sai 4 paikkaa. Loput menevät viralliselle oppositiolle, joka on yleensä kuuliainen Kremlille. Kommunistit saivat paikoista 13 ja Oikeudenmukainen Venäjä 3.

Oppositio kehotti äänestämään osassa vaalipiireistä esimerkiksi kommunisteja. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin hanke taktisesta äänestämisestä kuitenkin jakoi oppositiota, sillä kaikkien mielestä ei ollut hyvä ajatus äänestää kommunisteja ja nationalisteja. Hanketta vastusti muun muassa Mihail Hodorkovski.

Navalnyin tukema kommunistien ehdokas pudotti muun muassa Yhtenäisen Venäjän Moskovan-johtajan Andrei Metelskin.

Paikallisduumasta putosi myös valtapuolueen ehdokas, Moskovan talouskorkeakoulun vararehtori Valerija Kasamara, joka hävisi tuntemattomalle tšetšeenimiehelle Magomet Jandijeville. Navalnyi kehotti julkisesti äänestämään Jandijevia.

Kasamaran koulu on ollut liikehdinnän keskellä, sillä sen opiskelija Jegor Žukov on tutkintavankeudessa mielenosoitusten vuoksi. Monet opiskelijat ovat tukeneet häntä ja aktivoituneet poliittisesti.

Lue lisää: Eliittiyliopisto päätyi Moskovan mielenosoitusten keskiöön – opiskelijat aktivoituivat vangitun opiskelutoverinsa puolesta

Libertaarien johtoon kuuluva Mihail Svetov huomauttikin, että vaaleissa voitti vain protestiäänestys. Protestin menestys ei tee vaaleista legitiimejä, hän sanoi.
Oppositio myös syytti viranomaisia vilpistä vaalipäivänä.

Moskovassa vilppiepäilyt lisääntyivät sunnuntai-iltana, kun vallanpitäjiä lähellä oleva FRGO-säätiö ilmoitti yllättäen, ettei se julkaisekaan ovensuukyselyitä. Sen mukaan liian moni kieltäytyi vastaamasta kysymykseen.

Vilppiepäilyt vain kasvoivat, kun vaalilautakunta ei ilmoittanut äänestysprosenttia useaan tuntiin vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

Myöhemmin se kertoi äänestysprosentin olleen 21,77.

Vilppisyytöksiä tuli eri puolilta maata. Opposition mukaan vaaliuurnia ”täytettiin” ja valtiolle työskenteleviä ja sotilaita kuljetettiin äänestämään.

Tarkkailijoiden mukaan ylimääräisiä vaalilipukkeita ahdettiin vaaliuurniin muun muassa Tatarstanissa, Pietarissa, Moskovan ympäristössä ja Lipetskissä. Monissa tapauksissa vilppiä tehtiin avoimesti ja siitä oli videotodisteita.

Venäjän vaaleissa esiintyy säännönmukaisesti vilppiä, mutta tarkkailijoiden mukaan olennaisempaa on se, että vallanpitäjät voivat käytännössä itse valita vastaehdokkaansa.

Paikallisvaaleista tuli aiempaa kiinnostavampia vuosi sitten, kun ihmiset ottivat ne protestoinnin välineeksi eri puolilla maata.

Taustalla oli ärtymystä jo pitkään laskeneesta elintasosta, mutta sytykkeenä toimi epäsuosittu eläkeuudistus.

Lue lisää viime syksyn vaaleista: Kun Putin päätti korottaa eläkeikää, Venäjällä alkoi tapahtua kummia – HS vieraili Irkutskissa, jossa hermostuneet kansalaiset äänestivät kommunistit suurimmaksi puolueeksi

Sen jälkeen tyytymättömyys on vain lisääntynyt. Se on syönyt presidentti Vladimir Putininkin suosiota, mutta erityisesti siitä on kärsinyt valtapuolue. Se on niin epäsuosittu, että Moskovassa sen ehdokkaat esiintyivät itsenäisinä ilman puoluetunnuksia.

Tällä kertaa vastaavia yllätyksiä ei juuri tullut. Valtapuolueen ehdokkaat voittivat kaikki kuvernöörinvaalit – myös Pietarissa, jonka vaaleja pidettiin Moskovan lisäksi kiinnostavimpina.

Pietarin tulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta vallanpitäjien kuvernööriehdokas Aleksandr Belgov on saamassa yli 64 prosenttia äänistä.

Huomiota on tosin herättänyt se, että Pietarissa äänestysprosentti kasvoi illalla poikkeuksellisen ripeästi. Osa verkkomedia Meduzan haastattelemista asiantuntijoista pitää sitä osoituksena vilpistä, mutta asiaa on selitetty esimerkiksi sotilasryhmien myöhäisellä äänestämisellä.

Pietarista tuli paljon muitakin vilppiepäilyjä, esimerkiksi niin sanotusta äänestäjäkarusellista, jossa ihmiset äänestävät monessa paikkaa. Lisäksi virallisen opposition ehdokkaita vetäytyi vaalien alla, mitä pidettiin ylhäältä tulleena käskynä.

Paljon huomiota sai Venäjän kaukoidässä sijaitseva Habarovsk, jossa valtapuolue sai alueduumaan vain kaksi paikkaa. Myös kommunistit saivat kaksi paikkaa, ja loput 32 sai kansallismielinen Vladimir Žirinovskin LDPR. Sen edustaja voitti viime vuonna myös kuvernöörinvaalit.

LDPR kuuluu viralliseen oppositioon, joka saattaa kritisoida valtapuoluetta mutta on pääasiassa kuuliainen Kremlille.

Viranomaiset ovat kiistäneet epäselvyydet.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin sanoi Twitterissä, että vaaleissa käytiin ”todellista kilpailua”, ja kutsui niitä tunteikkaiksi.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan sanoi maanantaina Yhtenäisen Venäjän menestyneen vaaleissa hyvin.

”Se voitti toisissa paikoissa enemmän kuin toisissa. Yleisesti ottaen puolue osoitti poliittisen johtajuutensa”, Peskov sanoi.

Peskov myös vähätteli protestiäänten vaikutusta Moskovassa.

Viranomaiset osoittivat sen sijaan syyttävän sormen länteen, koska niiden mukaan Google ja Facebook sallivat sunnuntaina vaalipäivänä poliittisia mainoksia, vaikka se on Venäjällä lain mukaan kiellettyä.

”Tällaiset toimet voidaan nähdä sekaantumisena Venäjän sisäisiin asioihin ja Venäjän federaation demokraattisten vaalien toimituksen häirintänä”, ilmoitti Venäjän viestintävirasto Rozkomnadzor sunnuntaina.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  5. 5

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  8. 8

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  11. Näytä lisää