Ulkomaat

Amerikkalais­lehdet paljastivat, mitä Valkoisen talon kulisseissa tapahtui Taleban-neuvotteluiden romahduksen alla: Trump syytti mediaa vääristelystä

Trumpin suunnittelema salainen Taleban-tapaaminen peruuntui yhtä yllättäen kuin se oli ideoitukin. Näin tapahtumat Valkoisen talon kulisseissa etenivät.

Suunnitelma oli alkujaankin erikoinen.

Yhdysvaltojen presidentti halusi koota maaseutuhuvilalleen Camp Davidiin äärijärjestö Talebanin edustajia sopimaan amerikkalaisjoukkojen vetäytymisestä Afganistanista.

Idea kunnianhimoisesta tapaamisesta sai alkunsa Valkoisen talon tilannehuoneesta reilu viikko sitten, ja se ajoi Donald Trumpin luottoneuvonantajat nokikkain. Ulkoministeri Mike Pompeo ajoi neuvotteluja voimalla eteenpäin, mutta kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa John Boltonia Talebanin kylään kutsuminen inhotti.

Kulissien takaisista jännitteistä kertovat muun muassa The New York Times ja Washington Post.

Sopimus olisi ollut Trumpin kauden yksi huomiota herättävimmistä saavutuksista. Hanke kuitenkin peruuntui yhtä yllättäen kuin se oli käynnistynytkin.

Perjantaina 30. elokuuta Trump kokosi lähimmät neuvonantajansa tilannehuoneeseen keskustelemaan sopimuksesta, jonka yksityiskohtia oli hiottu Talebanin kanssa jo pitkään.

Pompeon ja Yhdysvaltojen pääneuvottelijan Zalmay Khalilzadin mukaan Yhdysvallat voisi tuoda kotiin tuhansia sotilaita ja sulkea tukikohtia Afganistanissa. Vastineeksi Taleban suostuisi aselepoon ja sitoutuisi estämään al-Qaidan ja Isisin toiminnan maassa.

Kesken kokouksen heräsi idea, joka vetosi presidentin draamantajuun: sopimus voitaisiin solmia Washingtonissa. Trump intoili kutsuvansa mukaan jopa Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin, joka ei ole aiemmin osallistunut Talebanin ja Yhdysvaltojen välisiin neuvotteluihin.

Videoyhteydellä kokoukseen osallistunut Bolton piti ajatusta älyttömänä, kertoo The New York Times. Boltonin mielestä Yhdysvaltojen ei pitäisi veljeillä järjestön kanssa, jonka käsissä on niin paljon amerikkalaisverta.


Maanantai-iltana Suomen aikaa Trump julkaisi kourallisen Twitter-viestejä, joissa hän yritti kumota lehtien julkaisemat tiedot tapahtumista.

”Epärehellinen media yrittää luoda sekasoroista käsitystä Valkoisesta talosta, kun mitään sellaista ei ole. Minä pidän suurta osaa mediasta yksinkertaisesti demokraattisen puolueen osana”, Trump totesi.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain asevoimat olisi neljän päivän aikana moukaroinut vihollisiaan Afganistanissa ”kovempaa kuin kertaakaan kymmenen viime vuoden aikana”.

Uutistoimistojen mukaan Trump sanoi maanantaina, että rauhanneuvottelut Talebanin kanssa ovat hänen näkökulmastaan ”kuolleet”.

Amerikkalaisviestimien esittämä versio oli erilainen. Niiden mukaan suunnitelmien edetessä Trump alkoi innostua yhä näyttävämmistä puitteista. Hän halusi kutsua Talebanin edustajia vuoristohuvila Camp Davidiin.Tapaamispaikan symboliikka raivostutti yli puoluerajojen. Marylandin osavaltiossa sijaitsevaa huvilaa on käytetty aiemmin esimerkiksi kuninkaallisten isännöintiin. Siellä kokoontui myös Yhdysvaltojen johto vuonna 2001, kun se suunnitteli vastatoimia syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin.

”Yhdenkään Talebanin jäsenen ei pitäisi astua sinne jalallakaan. Ikinä”, republikaanien kongressiedustaja Liz Cheney twiittasi kuultuaan suunnitelmasta.

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaava senaattori Amy Klobuchar puolestaan kutsui ideaa CNN:n uutislähetyksessä ”jälleen yhdeksi esimerkiksi siitä, että presidentti pitää ulkopolitiikkaa jonkinnäköisenä tv-viihteenä”.

Ulkoministeri Pompeo puolusti NBC-uutiskanavan haastattelussa neuvottelujen paikkavalintaa sanomalla, että huvilalla on aiemminkin neuvoteltu rauhasta ”välillä melko pahojenkin tekijöiden kanssa”. Camp Davidissa esimerkiksi solmittiin vuonna 1978 rauhansopimus, jonka myötä Israel palautti miehittämänsä Siinain niemimaan Egyptille ja Egypti tunnusti Israelin valtion.

 

”Yhdenkään Talebanin jäsenen ei pitäisi astua sinne jalallakaan. Ikinä.”

Vaikka tapaamisjärjestelyt etenivät viime viikolla kovaa vauhtia, sotahaukkana tunnettu neuvonantaja Bolton yritti yhä estää sopimuksen.

Washington Postin mukaan Bolton yritettiin sulkea ulos keskusteluista. Hän kuitenkin onnistui tapaamaan sekä Trumpin että pääneuvottelija Khalilzadin ulkoministeri Pompeon selän takana.

Boltonin mukaan Yhdysvallat voisi vetää joukkojaan pois Afganistanista ilman sopimustakin. Hänen mielestään äärijärjestöön ei voi luottaa, joten Yhdysvaltojen pitäisi jättää Afganistaniin riittävästi sotilaita torjumaan terrorismia ilman Talebanin apua.


Talebanin kanssa neuvoteltu sopimus oli jo lähes valmis, kun suunnitelmaan alkoi ilmestyä säröjä.

Yhdeksi käännekohdaksi muodostui The New York Timesin sisäpiirilähteiden mukaan se, että Trump halusi esiintyä tapaamisessa diilintekijänä.

Taleban olisi halunnut tavata Yhdysvalloissa vasta, kun sopimus on allekirjoitettu. Trump puolestaan halusi esittää, että hän olisi onnistunut viimeistelemään sopimuksen tapaamisen aikana.

Yhdeksi ongelmaksi kerrottiin myös se, että Trump aikoi neuvotella samaan aikaan laajemmasta ratkaisusta kriisiin Afganistanin presidentin Ghanin kanssa. The New York Timesille puhuneen Taleban-johtajan mielestä Yhdysvallat yritti jekuttaa äärijärjestöä poliittiseen itsemurhaan, sillä Taleban ei todellisuudessa ”tunnusta Kabulin sätkynukkehallitusta”.

Viimeinen niitti tapaamisen peruuntumiselle oli kuitenkin tuhoisa pommi-isku. Viime torstaina Kabuliin tehdyssä iskussa kuoli yksi Yhdysvaltojen sotilas ja 11 muuta ihmistä.

Kun Trump kuuli Talebanin olleen hyökkäyksen takana, hän perui sunnuntaille kaavaillun tapaamisen.


Tapauksesta tiedottaminen oli Trumpin hallinnolle tyypillisen epätyypillistä. Koko suunnitelmasta tiesi vain pieni piiri maan johtoa, kunnes presidentti päätti lauantai-iltana twiitata aiheesta.

Trump paljasti, että sunnuntaille oli suunniteltu salainen tapaaminen, joka kuitenkin peruuntui pommi-iskun takia.

”Jos he [Taleban] eivät kykene tulitaukoon edes näiden erittäin tärkeiden rauhanneuvottelujen ajaksi, – – he tuskin pystyisivät neuvottelemaan merkittävää sopimusta muutenkaan”, Trump kirjoitti.

Viranomaisia presidentin twiittailu hämmensi. Koska sunnuntain tapaamisesta ei alkujaankaan ollut kerrottu mitään, Trump olisi voinut pitää myös suunnitelmien kaatumisen salassa.

Mitä Taleban-tapaamisen kariutuminen sitten käytännössä tarkoittaa? Ei ainakaan välttämättä itse sopimuksen tuhoutumista.

Sekä Taleban että Yhdysvallat nimittäin kertoivat sunnuntaina, että he ovat yhä varovaisen valmiita keskustelemaan. Afganistanin presidentti puolestaan kiitteli Yhdysvaltoja hyvästä yrityksestä.

Neuvotteluja tuskin silti käydään lähikuukausina, sillä molemmat osapuolet ovat viime viikon tapahtumista niin käärmeissään.

Talebanin julkaiseman lausunnon mukaan Trumpin ”epäkypsästä” päätöksestä kärsivät eniten amerikkalaiset itse, uutistoimisto AFP kertoi. Järjestön tiedottaja uhkasi, että yhä useampi Yhdysvaltojen kansalainen kuolee konfliktissa.

Talebanin iskujen pelätään yltyvän entisestään, kun Afganistanissa syyskuun 28. päivä pidettävät presidentinvaalit lähestyvät. Varmaa onkin tällä hetkellä vain se, että 18 vuotta kestänyt sota jatkuu yhä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää