Ulkomaat

Ranskan ja Venäjän ministerit neuvottelivat Moskovassa ”uudesta agendasta”

Tapaaminen on osa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uutta Venäjä-politiikkaa. Maiden ulko- ja puolustusministerien yhteiskokous oli vuosia tauolla Krimin valtauksen vuoksi.

Moskova

Ranskan pyrkimykset tiivistää suhteita Venäjään etenivät maanantaina, kun Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ja puolustusministeri Florence Parly tapasivat virkaveljensä Moskovassa.

Tapaaminen niin sanotulla 2+2-mallilla oli ensimmäisen sen jälkeen kun Venäjä valtasi vuonna 2014 Krimin. Maat aloittivat ne vuonna 2002, jonka jälkeen niitä oli vuosittain.

Ranskalaisministerien vierailu on herättänyt jo ennalta laajaa huomiota, sillä EU-maiden puolustusministerit eivät ole Krimin valtauksen jälkeen juuri tavanneet Venäjän puolustusministeriä Sergei Šoigua. Suomenkaan puolustusministerit eivät ole tavanneet häntä sitten toukokuun 2013.


Ranskan presidentinkanslia kertoi jo sunnuntaina, että ministerien on määrä suunnitella yhteistä ”tiekarttaa” suhteiden parantamiseksi.

”Olemme tulleet esittämään, tasavallan presidentin nimissä, uutta luottamuksen ja turvallisuuden agendaa”, Le Drian sanoi iltapäivällä lehdistötilaisuudessa AFP:n mukaan.

”On tullut aika työskennellä yhdessä epäluottamuksen vähentämiseksi”, hän jatkoi.

Lavrov sanoi suhteiden parantamisen olevan ”mahdollista ja tarpeellista”.

Ranskan uuden Venäjä-politiikan takana on presidentti Emmanuel Macron, joka on viime aikoina aktivoitunut muutenkin kansainvälisessä politiikassa.

Osana tätä hän on yrittänyt etsiä ratkaisua Itä-Ukrainan sotaan, mutta myös ilmoittanut pyrkivänsä saamaan Venäjän tiiviimmäksi osaksi Eurooppaa.

Hän tapasi viime kuussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kesähuvilallaan isännöimänsä G7-huippukokouksen alla.

Pian sen jälkeen hän sanoi puheessaan Ranskan suurlähettiläille, että erimielisyyksiä ja konflikteja Venäjän kanssa ei pidä unohtaa, mutta suhteet Venäjään on rakennettava uudella tavalla ja ”väärinymmärrykset” selvitettävä.

”Venäjän työntäminen pois Euroopasta on syvällinen strateginen virhe, koska se eristää Venäjää ja vain lisää kansainvälisiä jännitteitä”, Macron sanoi puheessaan Bloombergin mukaan.

Ranska olikin kesäkuussa aktiivisesti edistämässä Venäjän paluuta Euroopan neuvoston parlamentaariseen yleiskokoukseen.

Macron myös pyrkii järjestämään niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokouksen vielä tässä kuussa. Itä-Ukrainan sotaan ratkaisua etsivään ryhmään kuuluvat Ranskan lisäksi Saksa, Ukraina ja Venäjä.

Huippukokouksen järjestäminen helpottuu, kun Ukrainan ja Venäjän pitkään valmisteltu vankienvaihto toteutui viime lauantaina. Macron ja Putin puhuivat sen jälkeen sunnuntaina puhelimessa.

EU:ssa ja sen lähialueilla kaikki eivät ole seuranneet Macronin puheita ja toimia innoissaan.

EU on asettanut Venäjälle pakotteita Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi. Monessa maassa Venäjää epäillään kyberiskuista ja yrityksistä vaikuttaa vaaleihin ja sisäpolitiikkaan. Useimmat EU-maat myös karkottivat venäläisdiplomaatteja, kun entisen kaksoisagentti Sergei Skripal yritettiin murhata hermomyrkyllä Englannissa.

Monien EU-maiden mielestä Venäjän pitäisi ensin muuttaa käytöstään ja esimerkiksi lopettaa sotilaallinen toiminta Itä-Ukrainassa.

Puolustusministeri Parly tapasikin lauantaina Yhdysvaltain puolustusministerin Mark Esperin, joka muistutti Venäjän ja Kiinan uhasta.

”Emme ole menossa Moskovaan poistamaan pakotteita”, ulkoministeri Le Drian puolestaan vakuutteli sunnuntaina Europe 1 -radioaseman ja CNews-televisiokanavan haastattelussa.

Maanantaina hän toisti, ettei pakotteiden poistaminen ole ”ajankohtaista”.

Ranskalla on pitkään ollut keskeinen rooli kansainvälisessä politiikassa, sillä se on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja ydinasevaltio.

Nyt Macron näyttää pyrkivän vahvistamaan tätä asemaa. Hän on pyrkinyt saamaan ratkaisua muun muassa Libyaan ja Syyriaan, jossa Venäjän rooli on merkittävä. Hän on myös yrittänyt pitää Iranin ydinsopimusta hengissä.

Niistä kaikista ministerien on määrä puhua myös Moskovassa maanantaina. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Ranska yrittää etsiä Moskovassa ”väyliä yhteistyöhön”. Venäjän ulkoministeriön mukaan aihelistalla on myös Venezuela ja avaruuden pitäminen aseistamattomana.

Ranskan mukaan tärkeä aihe ovat myös keskimatkan ohjukset, joita sitovasta INF-sopimuksesta sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat irtaantuneet.

”Tähdet ovat nyt vähän aiempaa suotuisammassa asennossa Emmanuel Macronille. Hänellä on nyt G7:n ja Euroopan neuvoston puheenjohtajuus. Saksa ei enää yritä ottaa aktiivista roolia näissä asioissa ja Lontoo on brexitin halvaannuttama”, Ranskan kansainvälisten suhteiden instituutin tutkija Tatiana Kastoueva-Jean sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Toisaalta menestys on vielä ollut heikkoa, mikä on osaltaan lisännyt Macronin kiinnostusta Ukrainan tilanteeseen. Varsinkin kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näyttää olevan valmis keskustelemaan Venäjän kanssa.

Moskovan-vierailua auttaa, että Venäjäkin näyttää olevan valmis keskustelemaan.

”Tosin Vladimir Putin saattaa ajatella myöntymättömyytensä suhteessa Eurooppaan toimivan. Hän panostaa hajaannukseen eurooppalaisten kesken”, Kastoueva-Jean sanoi.

Venäjä onnistui irtaantumaan Krimin valtauksen jälkeen alkaneesta eristyksestä muun muassa aloittamalla syksyllä 2015 sotilasoperaation Syyriassa. Se pyrkii suurvallaksi, jonka kanssa pitää keskustella kaikista isommista kansainvälisistä kysymyksistä.

Venäjällä tapaaminen onkin esitetty osin normaalina isojen maiden vuoropuheluna, osin merkkinä siitä, että osa Nato-maista haluaa lisätä yhteistyötä Venäjän kanssa. Tällä viitataan erityisesti Turkkiin,

Toisaalta esimerkiksi Nezavisimaja Gazeta -sanomalehden haastattelema venäläinen sotilasasiantuntija Vladimir Popov sanoi pitävänsä tapaamista hyvänä askeleena, mutta ei vielä kovin suurena.

”Mutta pitää ymmärtää, että Ranska Yhdysvaltain kumppanina Natossa pelkää Venäjää ja osallistuu toimiin, jotka ovat Venäjän etujen vastaisia ja joskus jopa sille vaarallisia.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  2. 2

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  3. 3

   Trump: Kurdit ovat ehkä vapauttaneet Isis-vankeja saadakseen Yhdysvallat hyökkäämään Turkkia vastaan

  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   ”Loviisalaisesta peltihallista on ponnistettu maailmalle”, Australian merivoimien 41 uutta laivavenettä valmistetaan Suomessa

  6. 6

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  7. 7

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  8. 8

   Vantaalaisnaisen tuulilasi pommitettiin umpeen kananmunilla kesken ajon: Pian lähikauppaan ilmestyi poikajoukko etsimään munia

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  9. 9

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  10. 10

   Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää