Ulkomaat

Alahuone tyrmäsi taas uudet vaalit, pääministeri Boris Johnson uhmasi avoimesti uutta äkkieron tukkivaa lakia: ”En ano uutta brexit-lykkäystä”

Parlamentti jäädytettiin, mutta oppositio ei halunnut poistua istuntosalista. Alahuoneen ihailtu mutta myös inhottu puhemies John Bercow ilmoitti eroavansa syksyn aikana.

Lontoo

Brittiparlamentin alahuone tyrmäsi varhain tiistaina hallituksen esityksen siitä, että Britanniassa pitäisi järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit lokakuun 15. päivä.

Päätös oli odotettu.

Hallitus olisi tarvinnut kaksi kolmasosaa äänistä eli 434 ääntä voittaakseen. Nyt vaalien puolesta äänesti 293 kansanedustajaa, ja vastaan 46. Labour ja Skotlannin kansallispuolue SNP pidättäytyivät äänestyksestä.

Alahuone kaatoi ehdotuksen uusista vaaleista ensimmäisen kerran jo viime viikolla. Nyt mahdolliset uudet vaalit lykkääntyvät ainakin pitkälle marraskuun puolelle.

Pian äänestyksen jälkeisen keskustelun päätyttyä ylähuoneen edustaja tuli seremoniaalisesti ilmoittamaan kansanedustajille parlamentin jäädytyksestä. Konservatiivihallituksen vaatiman jäädytyksen on määrä keskeyttää parlamentin työskentely viideksi viikoksi.

”Tämä ei ole normaalia”, puhemies John Bercow moitti jäädytystä.

Osa opposition kansanedustajista kieltäytyi lähtemästä salista ja seuraamaan puhemiestä ylähuoneeseen jäädytysseremoniaan.

”Tämä on häpeällistä”, huudot kaikuivat.


Pääministeri Boris Johnson ilmoitti brittiparlamentille jo aiemmin tiistain vastaisena yönä, että hän ei aio anoa muulta EU:lta brexit-päivän lykkäystä.

”Olen valmis menemään Brysseliin ja neuvottelemaan EU-erostamme ja toivon saavani sopimuksen, mutta en ano uutta brexit-lykkäystä”, Johnson sanoi.

Jos Johnson pysyy kannassaan, saattaa hän rikkoa lakia. Britanniassa tuli maanantaina voimaan laki, jonka mukaan pääministerin on haettava brexit-lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta 19. päivään lokakuuta mennessä.


Brittiparlamentin alahuone päätti aiemmin maanantai-iltana, että hallituksen pitää julkistaa ja toimittaa alahuoneelle kaikki äkkieron uhkiin ja valmisteluun sekä parlamentin jäädyttämiseen liittyvä taustamateriaali.

Päätös syntyi äänin 311–302. Se oli jälleen uusi isku Britannian konservatiivihallitukselle.

Läpinäkyvyyttä painottava vaatimus koskee taustapaperien lisäksi myös sähköposteja, Whatsapp-viestejä, tekstiviestejä ja muuta viestittelyä. Materiaali on tarkoitus toimittaa alahuoneeseelle viimeistään keskiviikkona 11. päivä syyskuuta.

Maanantai-iltana oli epäselvää, aikooko hallitus noudattaa alahuoneen velvoitusta. Hallituksen aikomus on ollut jäädyttää alahuoneen istunnot tiistain vastaisesta yöstä lähtien.

”Hallituksen on noudatettava parlamentin tahtoa. Tämä ei ole mitään pelia”, alahuoneen puhemies Bercow sanoi alahuoneessa.

Alahuone alkoi väitellä ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisestä vasta hieman ennen kello 1.00 Suomen aikaa tiistaina.

Alahuone ei halua ennenaikaisia parlamenttivaaleja, koska sen enemmistö – oppositio ja konservatiivipuolueen kapinaleiri – panee etusijalle sopimuksettoman EU-eron tukkimisen.

Äkkieron tukkiva pikalaki sai maanantaina lainvoiman, kun kuningatar hyväksyi sen. Laki velvoittaa pääministerin anomaan muulta EU:lta brexit-päivän lykkäystä tammikuun loppuun, jos alahuone ei ole hyväksynyt brexit-sopimusta lokakuun 19. päivään mennessä.

Oppositio ei ole kuitenkaan alun perinkään luottanut siihen, että Johnson tulee myös noudattamaan lakia ja pyytämään tarvittaessa muulta EU:lta brexit-päivän lykkäystä. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn varoitti alahuoneessa, että hallitukseen ei ole tässä luottamista.

Samaa sanoi aiemmin myös brexitiä vastustavan liberaalidemokraattisen puolueen johtaja Jo Swinson: ”Hallitus on jättänyt alahuoneen epätietoisuuteen siitä, aikooko se noudattaa lakia, joka on saanut lainvoiman.”

Opposition epäilyt saivatkin yöllä tukea, kun pääministeri itse vahvisti, että hän ei aio pyytää muulta EU:lta lykkäystä.

Swinson sanoi puolestaan The Guardian -lehden haastattelussa, että liberaalidemokraatit rupeavat ajamaan seuraavissa vaaleissa brexitin perumista ja EU:hun jäämistä.

”Olemme tässä kristallinkirkkaita, haluamme perua brexitin”, Swinson sanoi myös alahuoneessa.

Johnson puolestaa ilkkui labouria ja Corbynia siitä, että työväenpuoluelaiset eivät uskalla lähteä vaaleihin:

”Suurin osa heistä ei halua [vaaleja], koska pelkäävät hänen [Corbynin] häviävän. Pieni kauhistunut vähemmistö pelkää, että hän voisi jopa voittaa.”

Aiemmin maanantaina ihailtu ja tietyissä piireissä myös inhottu puhemies Bercow ilmoitti eroavansa tehtävästään joko seuraavissa vaaleissa tai 31. päivä lokakuuta – kumpi sitten ensin ehtiikään.

”Kollegat, haluan tehdä henkilökohtaisen ilmoituksen. Lupasin vaimolleni ja lapsilleni vuoden 2017 vaaleissa, että niistä tulee viimeiseni. Tämä on lupaus, joka pitää”, Bercow aloitti yllätysilmoituksensa.


Alahuone puhkesi Bercow’n puhuttua taputuksiin ja huutoihin. Eri puolueiden monet edustajat esittivät puhemiehelle kiitokset hänen työstään.

Bercow’n panosta kehuivat muun muassa oppositiojohtaja Corbyn ja konservatiivihallituksen äkkierovalmisteluista vastaava Michael Gove.

Bercow on saavuttanut vuoden aikana laajaa julkisuutta, kun brittiparlamentin brexit-istuntoja on seurattu ympäri maailman.


Monelle konservatiivipuolueen brexit-henkiselle edustajalle Bercow on kuitenkin ollut punainen vaate, sillä puhemies on pitänyt tiukasti parlamentarismin puolia hallituksen brexit-jyräämistä vastaan.

Kesästä 2009 lähtien tehtävässään toiminut Bercow kuului itsekin konservatiivipuolueeseen ennen kuin hän erosi puolueesta taatakseen puhemiehen puoluettomuuden.


Johnson vieraili maanantaina Dublinissa, jossa hän keskusteli brexitistä ja Pohjois-Irlannista Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa.

”Minulla on sinulle, Leo, yksi tärkeä viesti, ja se kuuluu, että haluan löytää sopimuksen [brexitistä]”, Johnson sanoi Varadkarille tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Johnson ilmoitti, että hän ei aio puhua tarkoista brexit-neuvottelusuunnitelmistaan julkisuuteen.

”EU-maiden hallitukset suhtautuvat tilanteeseen positiivisesti”, Johnson sanoi.

Johnson myös toisti, että hän haluaa brexitin lokakuun 31. päivänä mutta hän haluaa myös erosopimuksen.

Pääministerikollegat tapasivat vasta nyt ensimmäistä kertaa kasvokkain, vaikka Johnson aloitti pääministerinä jo heinäkuun lopulla. Brexit on kiristänyt maiden suhteita.

Irlannin pääministerin tiedotuksen mukaan tapaaminen oli ”myönteinen ja rakentava” ja pääministereillä on nyt entistä paremmat lähtökohdat ymmärtää toistensa näkökulmia. Brexit-yhteisymmärryksen tiellä on kuitenkin vielä ”merkittäviä esteitä”.

Varadkar sanoi maanantaina Dublinissa, että ilman niin sanottua backstop-järjestelmää ei ole olemassa Britannian ja muun EU:n välistä erosopimustakaan, Reuters uutisoi.

Irlannille on tärkeää, että Britannian EU-erosopimukseen sisältyy varajärjestelmä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan avoimuuden turvaamiseksi brexitin jälkeenkin.

Tämä niin sanottu backstop-järjestelmä on vastenmielinen monille konservatiivikansanedustajille, koska se jättäisi Britannian määräämättömäksi ajaksi osittain EU-sääntöjen alaisuuteen EU-eron jälkeenkin.

Oppositiojohtaja Corbyn arvosteli parlamentin jäädytystä maanantaina kovin sanoin ja vaati Johnsonia vastaamaan jatkossakin kansanedustajien kysymyksiin. Corbyn kutsui jäädytystä ”häpeälliseksi”. Jäädytyksen on määrä kestää viisi viikkoa.

Johnsonille tauko alahuoneen istunnoista voi olla helpotus. Pääministerin ensimmäinen kyselytunti viime viikolla ei mennyt Johnsonin nuottien mukaan, vaan oli lisäkolaus hänen uskottavuudelleen.

Parlamentin toimintaan on ollut tulossa joka tapauksessa katkos syyskuun keskivaiheilta lukien. Tämä johtuu siitä, että puoluekokousten aikana alahuoneella ei ole tapana kokoontua.

Pääoppositiopuolueen eli työväenpuolueen puoluekokous on syyskuun lopussa ja konservatiivien kokous syys–lokakuun vaihteessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  4. 4

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää