Ulkomaat

Brexit uhkaa ravistella rajusti Britannian finanssialaa, sanoo Lontoon Cityn finanssijohtaja: ”Olen hyvin huolissani brexitin lyhyen ajanjakson vaikutuksista”

Britanniassa voi koittaa pian vaalit, kävipä brexit-päivän kanssa miten tahansa. Myös erosopimusta herätellään henkiin. Britannian finanssialan keskittymä on valmis vaikka jyrkästi vasemmalle kallellaan olevaan työväenpuoluelaiseen hallitukseen, jotta brexitin riskit saadaan minimoitua.

Lontoo

Lontoon City eli Britannian finanssialan keskittymä on valmis vaikka jyrkästi vasemmalle kallellaan olevaan työväenpuoluelaiseen hallitukseen, kunhan Britannian brexit-riskit saadaan minimoitua.

”Teemme yhteistyötä minkä tahansa hallituksen kanssa”, kertoi Cityä hallinnoivan elimen johtajistoon kuuluva Catherine McGuinness maanantaina HS:lle ja pienelle joukolle eurooppalaisia kirjeenvaihtajia.

McGuinnessin mukaan Cityn edustajat käyvät nyt brexit-taustaneuvotteluja kaikkien brittipuolueiden kanssa aina liberaalidemokraateista labouriin ja Brexit-puolueeseen.

Lobbaamalla kaikkia finanssiala yrittää varmistaa, että sen ääni kuuluu poikkeuksellisessa poliittisessa myllerryksessä.

”Olen hyvin huolissani [brexitin] lyhyen ajanjakson vaikutuksista, vaikka olenkin luottavainen Cityn pitkän ajanjakson tulevaisuuden suhteen.”

Cityssä ennakoidaan, että EU-eropäivän jälkeen finanssialalta lähtee 5 000 työpaikkaa.

Perinteisesti konservatiivipuolue on ollut avoin Cityn ja liike-elämän toiveille. Kolmen viime vuoden aikana tilanne on kellahtanut päälaelleen.

Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivihallitus on uhannut viedä Britannian ulos EU:sta lokakuun 31. päivänä, oli EU-erosopimusta tai ei. Sopimukseton brexit olisi erityisen haitallinen liike-elämälle.

Voiko konservatiiveihin enää luottaa?

”Nykyisellä pääministerillä on työtä tehtävänään, että hän vakuuttaa liike-elämän”, McGuinness sanoo.

Labourin mahdollinen valtaannousukin olisi Cityn kannalta ongelmallinen.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn edustaa puolueen vasenta laitaa. Labourin talousvastaava John McDonnell haluaa muun muassa lopettaa Cityn jättibonukset ja pakottaa isot yhtiöt antamaan työntekijöille pikkuhiljaa vähemmistöosuuden yrityksistä.

McGuinness kertoi, että McDonnell on ollut avoin keskusteluille Cityn kanssa.

Neuvotteluvälit ovat kunnossa myös nykyiseen valtiovarainministeriin Sajid Javidiin: ”Tapasimme viimeksi viime viikon maanantaina.”

City vaatii nyt brexitiin käytännönläheistä ja ripeää ratkaisua, jotta poliittinen tilanne vakautuisi.

”Jonkinlainen sopimus tarvitaan pitkällä aikavälillä joka tapauksessa.”

Toiveissa on yhä se, että EU-erosopimus saataisiin voimaan. Hallittu ero toisi mukanaan brexitin siirtymäajan, joka taas pehmentäisi EU-eroa huomattavasti. Keväällä 2016 City kampanjoi EU-jäsenyyden puolesta.

Myös osa kansanedustajista on alkanut haikailla edellisen pääministerin Theresa Mayn ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen perään. Mieli on muuttunut sitten viime kevään, jolloin alahuone kaatoi erosopimuksen peräti kolmesti.

Spekulaatioiden mukaan monet parlamentaarikot etenkin työväenpuolueesta saattaisivat nyt äänestää erosopimuksen puolesta, jos hallitus toisi sen vielä uudelleen parlamenttiin.

Pääministeri Johnsonille erosopimuksen elvyttäminen olisikin yksi viimeisistä keinoista elvyttää myös oma uskottavuus.

Onnistuminen tässä vaatisi erityistä tasapainottelua.

Muu EU ei halua avata itse sopimusta, vaan muutoksia suostutaan tekemään vain sen liitännäiseen eli poliittiseen julistukseen tulevasta suhteesta.

Johnsonin konservatiivihallitus ja osa puolueen parlamenttiryhmästä taas haluavat eroon erosopimuksen backstop-järjestelmästä, jonka tarkoitus on turvata Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan avoimuus brexitin jälkeenkin.

Konservatiivit eivät pidä backstop-järjestelmästä, koska se jättäisi Britannian EU-sääntelyn piiriin määräämättömäksi ajaksi brexitin jälkeenkin.

Ratkaisu tähän voisi olla se, että EU-sääntelyn tuleva sitovuus rajattaisiin koskemaan vain Pohjois-Irlantia, kuten alun perin pitikin. Se riittäisi pitämään maarajan avoimena.

Tämä tosin suututtaisi Pohjois-Irlannin brittimieliset eli Demokraattisen unionistipuolueen (DUP). Puolue vastustaa kaikkea, mikä lähentää Pohjois-Irlantia Irlannin tasavaltaan ja luo esteitä Pohjois-Irlannin ja Britannian välille.

Toisaalta DUP:n tuki ei ole konservatiivihallitukselle yhtä tärkeää kuin ennen. Johnson on jo menettänyt enemmistönsä alahuoneessa, eikä DUP:n tuki riitä enää paikkaamaan vajetta.

Uusien vaalien uskotaan olevan ennen pitkää edessä, kävi brexit-päivän kanssa miten tahansa.

Sekä konservatiiveille että labourille tulee olemaan lähes mahdotonta saada enemmistöä alahuoneeseen. Konservatiivit voisivat kuitenkin voittaa liittoutumalla Brexit-puolueen kanssa.

Yhtä lailla labour saattaisi menestyä, jos se saa brexitin vastustajat liittolaisikseen. Liberaalidemokraatit ovat kuitenkin haluttomia rupeamaan labourin apupuolueeksi, sillä puolueelle on nyt nostetta muutenkin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää