Ulkomaat

Brexit uhkaa ravistella rajusti Britannian finanssialaa, sanoo Lontoon Cityn finanssijohtaja: ”Olen hyvin huolissani brexitin lyhyen ajanjakson vaikutuksista”

Britanniassa voi koittaa pian vaalit, kävipä brexit-päivän kanssa miten tahansa. Myös erosopimusta herätellään henkiin. Britannian finanssialan keskittymä on valmis vaikka jyrkästi vasemmalle kallellaan olevaan työväenpuoluelaiseen hallitukseen, jotta brexitin riskit saadaan minimoitua.

Lontoo

Lontoon City eli Britannian finanssialan keskittymä on valmis vaikka jyrkästi vasemmalle kallellaan olevaan työväenpuoluelaiseen hallitukseen, kunhan Britannian brexit-riskit saadaan minimoitua.

”Teemme yhteistyötä minkä tahansa hallituksen kanssa”, kertoi Cityä hallinnoivan elimen johtajistoon kuuluva Catherine McGuinness maanantaina HS:lle ja pienelle joukolle eurooppalaisia kirjeenvaihtajia.

McGuinnessin mukaan Cityn edustajat käyvät nyt brexit-taustaneuvotteluja kaikkien brittipuolueiden kanssa aina liberaalidemokraateista labouriin ja Brexit-puolueeseen.

Lobbaamalla kaikkia finanssiala yrittää varmistaa, että sen ääni kuuluu poikkeuksellisessa poliittisessa myllerryksessä.

”Olen hyvin huolissani [brexitin] lyhyen ajanjakson vaikutuksista, vaikka olenkin luottavainen Cityn pitkän ajanjakson tulevaisuuden suhteen.”

Cityssä ennakoidaan, että EU-eropäivän jälkeen finanssialalta lähtee 5 000 työpaikkaa.

Perinteisesti konservatiivipuolue on ollut avoin Cityn ja liike-elämän toiveille. Kolmen viime vuoden aikana tilanne on kellahtanut päälaelleen.

Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivihallitus on uhannut viedä Britannian ulos EU:sta lokakuun 31. päivänä, oli EU-erosopimusta tai ei. Sopimukseton brexit olisi erityisen haitallinen liike-elämälle.

Voiko konservatiiveihin enää luottaa?

”Nykyisellä pääministerillä on työtä tehtävänään, että hän vakuuttaa liike-elämän”, McGuinness sanoo.

Labourin mahdollinen valtaannousukin olisi Cityn kannalta ongelmallinen.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn edustaa puolueen vasenta laitaa. Labourin talousvastaava John McDonnell haluaa muun muassa lopettaa Cityn jättibonukset ja pakottaa isot yhtiöt antamaan työntekijöille pikkuhiljaa vähemmistöosuuden yrityksistä.

McGuinness kertoi, että McDonnell on ollut avoin keskusteluille Cityn kanssa.

Neuvotteluvälit ovat kunnossa myös nykyiseen valtiovarainministeriin Sajid Javidiin: ”Tapasimme viimeksi viime viikon maanantaina.”

City vaatii nyt brexitiin käytännönläheistä ja ripeää ratkaisua, jotta poliittinen tilanne vakautuisi.

”Jonkinlainen sopimus tarvitaan pitkällä aikavälillä joka tapauksessa.”

Toiveissa on yhä se, että EU-erosopimus saataisiin voimaan. Hallittu ero toisi mukanaan brexitin siirtymäajan, joka taas pehmentäisi EU-eroa huomattavasti. Keväällä 2016 City kampanjoi EU-jäsenyyden puolesta.

Myös osa kansanedustajista on alkanut haikailla edellisen pääministerin Theresa Mayn ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen perään. Mieli on muuttunut sitten viime kevään, jolloin alahuone kaatoi erosopimuksen peräti kolmesti.

Spekulaatioiden mukaan monet parlamentaarikot etenkin työväenpuolueesta saattaisivat nyt äänestää erosopimuksen puolesta, jos hallitus toisi sen vielä uudelleen parlamenttiin.

Pääministeri Johnsonille erosopimuksen elvyttäminen olisikin yksi viimeisistä keinoista elvyttää myös oma uskottavuus.

Onnistuminen tässä vaatisi erityistä tasapainottelua.

Muu EU ei halua avata itse sopimusta, vaan muutoksia suostutaan tekemään vain sen liitännäiseen eli poliittiseen julistukseen tulevasta suhteesta.

Johnsonin konservatiivihallitus ja osa puolueen parlamenttiryhmästä taas haluavat eroon erosopimuksen backstop-järjestelmästä, jonka tarkoitus on turvata Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan avoimuus brexitin jälkeenkin.

Konservatiivit eivät pidä backstop-järjestelmästä, koska se jättäisi Britannian EU-sääntelyn piiriin määräämättömäksi ajaksi brexitin jälkeenkin.

Ratkaisu tähän voisi olla se, että EU-sääntelyn tuleva sitovuus rajattaisiin koskemaan vain Pohjois-Irlantia, kuten alun perin pitikin. Se riittäisi pitämään maarajan avoimena.

Tämä tosin suututtaisi Pohjois-Irlannin brittimieliset eli Demokraattisen unionistipuolueen (DUP). Puolue vastustaa kaikkea, mikä lähentää Pohjois-Irlantia Irlannin tasavaltaan ja luo esteitä Pohjois-Irlannin ja Britannian välille.

Toisaalta DUP:n tuki ei ole konservatiivihallitukselle yhtä tärkeää kuin ennen. Johnson on jo menettänyt enemmistönsä alahuoneessa, eikä DUP:n tuki riitä enää paikkaamaan vajetta.

Uusien vaalien uskotaan olevan ennen pitkää edessä, kävi brexit-päivän kanssa miten tahansa.

Sekä konservatiiveille että labourille tulee olemaan lähes mahdotonta saada enemmistöä alahuoneeseen. Konservatiivit voisivat kuitenkin voittaa liittoutumalla Brexit-puolueen kanssa.

Yhtä lailla labour saattaisi menestyä, jos se saa brexitin vastustajat liittolaisikseen. Liberaalidemokraatit ovat kuitenkin haluttomia rupeamaan labourin apupuolueeksi, sillä puolueelle on nyt nostetta muutenkin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  3. 3

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  4. 4

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  5. 5

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  6. 6

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Erno kohtasi Timon, ja siitä syntyi jotain poikkeuksellista – Neljä suomalaismiestä kertoo ystävyydestä, joka romuttaa mielikuvan äijäilevistä kaveruksista

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  10. 10

   Venäjän laivasto löysi arktiselta alueelta viisi uutta saarta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää