Ulkomaat

Venäjältä pois vedetty huippu­salainen vakooja on elänyt Washingtonissa avoimesti omalla nimellään, väittää uutis­kanava – mies oli yksi CIA:n arvokkaimpia lähteitä

Venäläismies toimitti Yhdysvalloille salaista tietoa vuosikymmenien ajan. Mies olisi paljastuttuaan luultavasti hengenvaarassa.

Amerikkalainen uutiskanava NBC kertoo löytäneensä todennäköisesti vakoojan, jonka Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA veti pois Venäjältä paljastumisen pelossa.

Kanavan mukaan kyseinen vakooja on ilmeisesti elänyt viime ajat avoimesti Washingtonissa ja käyttänyt oikeaa nimeään. Useat NBC:n viranomaislähteet kertovat, että kyseinen mies täsmää tietoihin venäläisagentista.

CNN ja The New York Times paljastivat maanantaina, että CIA toteutti vuonna 2017 arkaluontoisen ja tähän asti salassa pysyneen operaation, jossa Venäjän vallan ytimessä toiminut agentti toimitettiin pois Moskovasta.

CNN:n lähteiden mukaan päätös liittyi ainakin osittain tuolloin valtaan nousseen presidentti Donald Trumpin tapaan toimia venäläisten kanssa ja kohdella arkaluontoisia tiedustelutietoja. CIA pelkäsi, että Yhdysvalloille tietoja kerännyt venäläinen agentti paljastuu.

Vakoojasta kertoneet amerikkalaismediat ovat olleet vaitonaisia agentin henkilöllisyyteen liittyvistä tiedoista. Mies olisi paljastuttuaan luultavasti hengenvaarassa.

NBC kuitenkin kertoo käyneensä epäillyn vakoojan kotiovella. Kun toimittaja oli soittanut ovikelloa, häntä oli pian lähestynyt kaksi nuorta miestä, jotka pysäköivät katumaasturinsa toimittajan auton viereen.

Miehet olivat esittäytyneet talossa asuvan venäläismiehen ystäviksi ja kysyneet, mitä toimittaja tekee talolla. NBC:n lähteiden mukaan miehet olivat todennäköisesti Yhdysvaltojen viranomaisia, jotka valvovat vakoojan kotia.

Viranomaislähteet arvioivat, että maanantaisen paljastuksen takia venäläismies siirretään asumaan muualle.


The New York Timesin mukaan venäläisagentti toimitti Yhdysvalloille salaista tietoa vuosikymmenien ajan.

Mies oli värvätty Yhdysvaltojen tiedustelun palvelukseen, kun hän työskenteli keskitason virkamiehenä Venäjällä. Vakooja osoittautui kultasuoneksi, kun hän yleni asemaan, jossa hän pääsi käsiksi tietoihin Kremlin vallan ytimessä.

Lehden mukaan vakoojalla oli erityisen tärkeä rooli, kun amerikkalaisviranomaiset tutkivat Venäjän vaikutusyrityksiä Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Hänen kerrotaan olleen avainasemassa, kun CIA paljasti presidentti Vladimir Putinin henkilökohtaisesti määränneen vaikuttamiskampanjan toteuttamisesta.

Koska vakooja oli yksi Yhdysvaltojen arvokkaimmista tietolähteistä, häntä suojeltiin erityisen tarkasti.

The New York Timesin mukaan presidentti Barack Obaman kaudella vakoojaan ei viitattu lopulta edes presidentille ja kouralliselle maan muuta johtoa lähetetyissä salaisissa aamuraporteissa.

Sen sijaan tiedot vakoojan toimista annettiin erillisessä valkoisessa kirjekuoressa presidentille ja pienelle joukolle kansallisen turvallisuuden huippuneuvonantajia.

 

”Meillä on ensimmäistä kertaa nykyhistoriassa presidentti, joka on valmis käyttämään salaista tiedustelutietoa miten huvittaa.”

Maanantainen paljastus vakoojan pois vetämisestä käynnisti Yhdysvalloissa jälleen arvosteluryöpyn presidentti Trumpin tavasta käsitellä luottamuksellista tietoa. Useampi viranomainen vihjasi, että presidentti voi möläytyksillään vaarantaa maan tiedustelutoiminnan.

Vuonna 2017 Trumpin esimerkiksi kerrottiin paljastaneen venäläisille huippusalaista tietoa, joka oli peräisin Israelilta ja joka liittyi äärijärjestö Isisin suunnitelmiin tehdä terrori-iskuja.

Valkoinen talo kiisti ensin uutiset, että Trump olisi jakanut tietoa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville. Trump kuitenkin ilmoitti myöhemmin Twitterissä jakaneensa tiedot, koska halusi Venäjän tehostavan toimiaan Isis-järjestön vastaisessa taistelussa.

Heinäkuussa 2017 Trump herätti jälleen huomiota, kun hän oli tavannut kahden kesken Putinin Hampurissa. Trump oli vaatinut tulkkiaan luovuttamaan muistiinpanot tapaamisesta ja olemaan kertomatta käydyistä keskusteluista edes Valkoisen talon sisällä.

”Meillä on ensimmäistä kertaa nykyhistoriassa presidentti, joka on valmis käyttämään arkaluontoista ja salaista tiedustelutietoa miten huvittaa”, CIA:n entinen Venäjä-operaatioiden vetäjä Steven Hall kommentoi The New York Timesille maanantaina.

CIA on kuitenkin vakuuttanut, että Trumpin käytöksellä ei ollut vaikutusta vakoojan pois vetämiseen.

CIA:n tiedottaja Brittany Bramell kiisti CNN:n uutisen ”yksinkertaisesti vääränä”. Hänen mukaansa presidentillä on pääsy salaisiin tietoihin joka päivä, eikä CIA tee päätöksiään muun kuin ”objektiivisten analyysien” perusteella.

The New York Times puolestaan kertoi maanantai-iltana, että syy vakoojan pois vetämiselle oli vaalivaikuttamistutkinnan saama mediahuomio. Useat tiedotusvälineet kiinnostuivat vuosina 2016 ja 2017 siitä, mistä Yhdysvallat on saanut niin yksityiskohtaista tiedustelutietoa Kremlistä.


Vakoojan pestin lakkauttamisella on ollut merkittäviä seurauksia Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulle. Ilman venäläismiestä CIA:lla ei tiettävästi ole enää suoraa väylää Venäjän vallan sisäpiiriin.

Amerikkalaismedian mukaan tietolähteen puuttuminen on hankaloittanut muun muassa vuoden 2018 välivaaleihin sekä ensi vuoden presidentinvaaleihin liittyvien mahdollisten vaikuttamisyritysten tutkintaa.

Vakoojana toimiminen Venäjällä on äärimmäisen hankalaa, sillä maan hallinto valvoo mahdollisia tiedusteluyrityksiä tarkasti.

Kylmän sodan aikaan CIA kehitti jopa käsitteen ”Moskovan säännöt” kuvaamaan niitä tapoja, joilla suojautua paljastumiselta ja Venäjän kovisteluyrityksiltä. Sääntöihin lukeutui esimerkiksi se, että koskaan ei voi olettaa olevansa yksin eikä pysyä samassa paikassa liian pitkään.

Paljastuneille vakoojille on aiemmin käynyt kalpaten.

Venäjän uskotaan esimerkiksi surmanneen siviilitiedustelupalvelu FSB:n entisen agentin Aleksandr Litvinenkon radioaktiivisella poloniumilla Lontoossa marraskuussa 2006.

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal taas yritettiin surmata Novitšok-hermomyrkyllä Englannin Salisburyssä 2018.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää