Ulkomaat    |   Kommentti:

Ruotsidemokraatit päästettiin sisälle lämpimään yhdeksän vuoden eristyksen jälkeen

Ruotsin valtiopäivät avattiin tiistaina uudessa tilanteessa, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

Tukholma

Tänään tiistaina Ruotsin kuningasperhe päästettiin hetkeksi poliittisen vallan ytimeen. Valtionpää, kuningas Kaarle XVI Kustaa julisti valtiopäivät avatuksi puolilta päivin Suomen aikaa.

Myös Ruotsin poliitikkojen lomat on nyt lusittu. Sitä ennen luettiin puhemiehen pöntöstä kaikkien 349 kansanedustajan nimet. Hyvin se meni, vaikka pikku pausseja aiheuttivatkin sukunimet kuten Omanović, Güclü ja Ylivainio.

Kaikki ei silti ollut kuten ennen.

Kerta oli ensimmäinen, kun nationalistipuolue ruotsidemokraattien edustajat saivat istua avajaisissa sisällä ja lämpimässä myös vertauskuvallisesti.

In i värme. Tätä ilmaisua Ruotsin muut puolueet ovat käyttäneet, kun ne ovat pohtineet suhdettaan ruotsidemokraatteihin. Pitäisikö ruotsidemokraatit päästää sisälle politiikan kabinettien lämpöön vai ei? Tähän asti vastaus kaikilta on ollut ”ei”.

Ruotsidemokraatit sai ensimmäiset kansanedustajansa valtiopäiville vuonna 2010. Siitä lähtien muut puolueet ovat yrittäneet eristää heitä.

Ruotsidemokraateille ei esimerkiksi ole annettu valiokuntien puheenjohtajapaikkoja eikä heidän kanssaan ole neuvoteltu poliittisista ehdotuksista – ainakaan julkisesti.

 

Yritykset eristää ruotsidemokraatteja ovat tulleet tiensä päähän.

Perusteina ovat olleet puolueen natsijuuret, ihmiskäsitys ja EU-vastaisuus. Samalla ruotsidemokraatit on siistinyt julkikuvaansa, erottanut rasistisesti puhuvia jäseniään ja kasvattanut kannatustaan. Viimeisimpänä muuttui EU-kanta: eroäänestys ei olekaan enää ajankohtainen.

Syyskuun 2018 vaaleissa ruotsidemokraattien kannatus oli 17,5 prosenttia, mikä oikeutti kolmanneksi suurimman puolueen paikkaan sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen takana.

Ulko-oven lukitseminen on pätenyt etenkin valtakunnanpolitiikassa. Kunnista on jo pitkään löytynyt esimerkkejä kokoomuksen ja ruotsidemokraattien yhteistyöstä.

Ero Suomeen on ollut räikeä. Suomessa perussuomalaiset istui hallituksessa, ja nyt heidän hallussaan on esimerkiksi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikka. Perussuomalaisten juuret ovat erilaiset kuin ruotsidemokraateilla, mutta nykypolitiikka on lähes identtistä.

Ruotsissa muutos alkoi lihapullista.

Heinäkuun suureksi puheenaiheeksi nousi kristillisdemokraattien puheenjohtajan Ebba Busch Thorin julkinen lounas ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kanssa.

Puheenjohtajat keskustelivat maahanmuuttopolitiikasta. Busch Thor raotti ovea, johon seuraavaksi tarttui kokoomus.

Viime viikolla Ruotsin vasemmistohallitus reagoi lähiöiden tuoreisiin ampumisuutisiin kutsumalla kokoon seitsemän kahdeksasta puolueesta. Ruotsidemokraatit – jolle teema on ollut erityisen tärkeä – jätettiin ulos.

Kokoomus arvosteli hallituksen päätöstä ja aloitti ruotsidemokraattien kanssa keskustelut kriminaalipolitiikan kiristämisestä.

Liberaalilehti Dagens Nyheterin tiistaina julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan 57 prosenttia kokoomuksen äänestäjistä kannattaa sopimusten tekoa ruotsidemokraattien kanssa. Osuus on kasvamaan päin.

”Yritykset eristää ruotsidemokraatteja ovat tulleet tiensä päähän”, kirjoitti kommentissaan lehden pitkän linjan politiikan kommentaattori Ewa Stenberg. Yhdeksän vuoden eristys voidaan laskea päättyneeksi.

Ruotsin hallituksessa istuvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Opposition puolelta sitä tukevat entisen oikeistoallianssin puolueet liberaalit ja keskusta. Vasemmistopuolue ei ole mukana neljän koplan yhteistyösopimuksessa, mutta sekin auttoi hallitusta pääsemään valtaan.

Tätä viisikkoa yhdistää yhä tiukka ruotsidemokraattien vastustus.

Viisikon ulkopuoliseen ”todelliseen oppositioon” jäävät kokoomus, ruotsidemokraatit ja kristillisdemokraatit. Ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin tavoite on koko ajan ollut, että tämä kolmikko alettaisiin nähdä ennen seuraavia vaaleja uutena, konservatiivisena hallitusvaihtoehtona.

Siihen on vielä pitkä matka, mutta askelia siihen suuntaan on nyt otettu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää