Ulkomaat

Maanantaina yllättäen erostaan ilmoittanut puhemies John Bercow latasi heti täys­laidallisen britti­parlamentissa: ”Ei kiinnosta lentävän flamingon vertaa”

Brexit-ajan julkkis John Bercow on lukuisien kannattajiensa silmissä parlamentaarisen demokratian vankka puolustaja.

rac
”Order!” ”Hiljaisuus salissa!”

Tästä huudosta moni britti muistaa parlamentin alahuoneen puhemiehen John Bercow’n. Brexit-ajan julkkikseksi noussut puhemies ilmoitti maanantai-iltana yllättäen eroavansa tehtävästään.

Kymmenen vuotta puhemiehenä toiminut Bercow on saanut viime aikoina runsaasti julkisuutta, kun Britannian parlamentin brexit-istuntoja on seurattu ympäri maailman.

Hänen huudostaan on tullut kansainvälinen vitsi, johon viittasi jopa Ranskan presidentti Emmanuel Macron G7-kokouksessa elokuussa.

”Order, Johnson”, Macron tokaisi pyytäessään Britannian pääministeriä Boris Johnsonia hiljentymään.

Ihailtu mutta joissain piireissä myös inhottu Bercow kertoi erostaan kyyneleet silmissä.

”Lupasin vaimolleni ja lapsilleni vuoden 2017 vaaleissa, että niistä tulee viimeiseni. Tämä on lupaus, joka pitää”, Bercow aloitti yllätysilmoituksensa.

Sitten hän kohdisti katseensa ministereihin ja varoitti hallitusta: ”Halvennamme tätä parlamenttia omalla kustannuksellamme.”

 

”Sitä en pyydä anteeksi keneltäkään, missään, milloinkaan.”

Bercow on pitänyt tiukasti parlamentarismin puolia hallituksen brexit-jyräämistä vastaan. Siksi hän on ollut punainen vaate monelle konservatiivipuolueen edustajalle.

”Puhemieskauteni aikana olen pyrkinyt kasvattamaan tämän lainsäädäntöelimen arvovaltaa. Sitä en pyydä anteeksi keneltäkään, missään, milloinkaan”, hän sanoi jäähyväispuheessaan.

Alahuone puhkesi Bercow’n puhuttua taputuksiin ja huutoihin. Eri puolueiden monet edustajat esittivät puhemiehelle kiitokset hänen työstään.


Bercow kertoi erostaan samassa istunnossa, jossa alahuone tyrmäsi odotetusti hallituksen esityksen siitä, että Britanniassa pitäisi järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit lokakuun 15. päivänä.

Nyt mahdolliset uudet vaalit lykkääntyvät ainakin pitkälle marraskuun puolelle.

Pian äänestyksen jälkeisen keskustelun päätyttyä ylähuoneen edustaja tuli seremoniallisesti ilmoittamaan kansanedustajille parlamentin jäädytyksestä. Konservatiivihallituksen vaatiman jäädytyksen on määrä keskeyttää parlamentin työskentely viideksi viikoksi.

”Tämä ei ole normaalia”, Bercow moitti jäädytystä yön yli venyneessä istunnossa.

 

”Teiltä en kaipaa mitään vastausta, nuori mies. Häipykää.”

Kun konservatiivien kansanedustajat arvostelivat Bercow’n kommentteja, vapautuneen oloinen puhemies latasi täyslaidallisen.

”En tarvitse teiltä neuvoja, herra Stuart, olette sekasorron mestari. – – Teillä on täysi oikeus mielipiteeseenne, mutta minua se ei voisi kiinnostaa lentävän flamingon vertaa”, hän sanoi konservatiivipoliitikko Graham Stuartille.

”Teiltä en kaipaa mitään vastausta, nuori mies. Häipykää. Teitä ei kaivata”, Bercow sanoi puolestaan konservatiivien Andrew Stephensonille.


Puhemiesuransa aikana Bercow on näyttäytynyt kannattajilleen parlamentaarisen demokratian puolustajana. Vastustajat pitävät kuitenkin häntä itseriittoisena ja säännöistä piittaamattomana häirikkönä.

Puhemies on Britanniassa samanaikaisesti sekä päivänpolitiikan yläpuolella että yksi politiikan tärkeistä vallankäyttäjistä. Hän jakaa puheenvuorot ja pitää järjestystä salissa. Hän myös nuhtelee häiriköt ja huolehtii istuntojen sujuvuudesta.

Brexit-väännön aikana Bercow on pitänyt tiukasti alahuoneen puolia, ja pääministeri Johnson on kärsinyt siellä viime päivinä useita nöyryyttäviä äänestystappioita.

”Pitää ymmärtää, että Bercow kasvoi vaatimattomissa oloissa ja oli koulukiusattu”, kertoo puhemiehestä elämäkertaa kirjoittava Seb Whale Politicolle.

”Roolissaan puhemiehenä hän selvästi näkee itsensä riviparlamentaarikkojen puolustajana, joka uhmaa hallituksen kiusaajapoikia.”

Brexit-mieliset kansanedustajat ovat arvostelleet Bercow’ta puolueellisuudesta. Ennen puhemieskauttaan konservatiivipuolueeseen kuulunut Bercow paljasti kaksi vuotta sitten äänestäneensä Britannian EU-eroa vastaan.

Bercow’n uraa ovat varjostaneet myös vastustajien syytökset esimerkiksi virka-autojen ja -matkojen ylenpalttisesta hyödyntämisestä, kertoo uutistoimisto AFP.

Lisäksi häntä on syytetty työpaikkakiusaamisesta ja ilmapiirin myrkyttämisestä. Bercow on toistuvasti kiistänyt kiusaamisen.


Bercow eroaa tehtävästään joko seuraavissa vaaleissa tai 31. lokakuuta brexitin takarajan koittaessa, kumpi sitten ensin ehtiikään.

Hän jättää pestinsä kunniakkaasti, Politicossa arvioidaan. Bercow’n henkilökohtainen tavoite on ollut tuoda brittiparlamentti päätöksenteon ytimeen, ja siinä hän on viime aikoina onnistunut.

Hänen seuraajaansa odottaa todennäköisesti vähintään yhtä myrskyisä urakka, varsinkin jos EU-eron takaraja venyy jälleen.

Oikaisu 11.9. kello 10.30: Korjattu Bercow’n kahdesta sitaatista sinuttelu teitittelyksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää