Ulkomaat

Trump erotti turvallisuus­neuvonantajansa John Boltonin

Trump perusteli päätöstä erimielisyyksillä. Bolton tulkitsi tarjoutuneensa itse eroamaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa John Boltonin.

Trump kertoi asiasta Twitterissä tiistai-iltana seitsemältä Suomen aikaa. Hän perusteli päätöstä voimakkailla erimielisyyksillä.

Trump kirjoitti kehottaneensa Boltonia eroamaan maanantai-iltana ja saaneensa eronpyynnön tältä tiistaiaamuna.Bolton tosin kirjoitti Twitterissä, että hän olisi tarjoutunut itse eroamaan maanantai-iltana ja Trump olisi vastannut haluavansa vielä keskustella aiheesta tiistaina.

Boltonin potkujen taustalla on Yhdysvaltojen päätös lopettaa viikonloppuna neuvottelut Afganistanin ääri-islamistisen Taleban-järjestön kanssa, kertovat useat lähteet uutiskanava CNN:lle.

Yhdysvaltalaiset lehdet ovat kertoneet asian ajaneen Boltonin nokikkain ulkoministeri Mike Pompeon kanssa. Niiden mukaan Pompeo ajoi tarmokkaasti Trumpin toivetta kutsua Talebanin edustajia presidentin maaseutuhuvilalle Camp Davidiin, mutta Bolton vastusti voimakkaasti sekä tapaamispaikan valintaa että koko sopimusta, joka olisi tiennyt kotiuttamista suurelle osalle Yhdysvaltojen sotilaista Afganistanissa.

The Washington Postin mukaan Bolton yritettiin sulkea ulos keskusteluista. Hän kuitenkin onnistui tapaamaan sekä Trumpin että Yhdysvaltojen pääneuvottelijan Zalmay Khalilzadin ulkoministeri Pompeon selän takana.

Bolton näkee, että Yhdysvallat voi vetää joukkojaan pois Afganistanista ilman sopimustakin. Hänen mielestään äärijärjestö Talebaniin ei voi luottaa.

Bolton tunnetaan ulkopolitiikan haukkana, joka tarjoaa kriiseihin tyypillisesti sotilaallista ratkaisua. Häntä on pidetty Yhdysvaltain kovan linjan arkkitehtina muun muassa Iranin ja Venezuelan suhteen.

Lue myös: Donald Trumpia ohjailee mies, jonka ensimmäinen ja ainoa ratkaisu on armoton voima

Viime vuosikymmenen alkupuoliskolla Bolton toimi presidentti George W. Bushin hallinnossa, jossa hän ajoi varapresidentti Dick Cheneyn kovaa linjaa. Tuolloin Yhdysvallat muun muassa hyökkäsi Irakiin ja perusti Guantánamon vankileirin.

Trump on tiettävästi pitänyt Boltonin kovuudesta, mutta toisaalta tämän innon sotatoimiin on kerrottu hermostuttaneen Trumpia ja kiristäneen kaksikon välejä.

Boltonin on arvioitu menettäneen arvovaltaansa aiemmin varsinkin Venezuelan kriisin myötä. Hän vaikutti yliarvioivan Venezuelan opposition voiman.

Bolton on sanonut tavoittelevansa Pohjois-Korean ja Iranin johdon syrjäyttämistä. Trump puolestaan on suhtautunut hämmentävänkin diplomaattisesti Pohjois-Korean diktaattoriin Kim Jong-uniin, ja elokuun lopussa hän sanoi, että Yhdysvallat ei pyri Iranin hallinnon vaihtamiseen.

Useat lähteet kertovat CNN:lle, että Trumpin lähipiiri oli viime viikkoina alkanut painostaa presidenttiä Boltonin erottamiseen aiempaa voimakkaammin.

Eräs lähde Yhdysvaltain hallinnosta sanoo CNN:lle, että Trump ei enää kokenut Boltonin voivan ajaa presidentin tavoitteita.

Virkamies Valkoisesta talosta kuvailee uutiskanava CBS:lle, että turvallisuusneuvosto oli käytännössä erkaantunut presidentinhallinnosta, vaikka sen pitäisi toimia tämän alaisuudessa.

Hallinnossa aiemmin työskennellyt lähde sanoo CBS:lle, että Bolton veti omaa linjaansa eikä edes osallistunut kokouksiin.

Trump kertoi Boltonin erottamisesta Twitterissä uutistoimisto AFP:n mukaan vain hetki sen jälkeen, kun Valkoinen talo oli ilmoittanut Boltonin pitävän hetken päästä terrorismia koskevan lehdistötilaisuuden yhdessä Pompeon kanssa.

Trump kertoi nimittävänsä uuden turvallisuusneuvonantajan ensi viikolla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää