Kuinka Hongkongin käy?

Hongkongin mielenosoituksista voi tulla pysyvä ilmiö. Suomen johtavat Kiina-asiantuntijat Jyrki Kallio ja Matti Nojonen kertovat, miksi ajattelevat, että Hongkongissa demokratia on ”vain märkä päiväuni” ja vapaat vaalit ”mahdoton tavoite”.

Julkaistu: , Päivitetty:

Peking

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet nyt neljätoista viikkoa – eikä loppua ole näkyvissä.

HS kysyi Suomen johtavien Kiina-asiantuntijoiden näkemystä kriisistä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio ja ja Lapin yliopiston professori Matti Nojonen kertovat tässä jutussa, miten he näkevät esimerkiksi Hongkongin mielenosoittajien vaatimukset.

Voiko demokratia toteutua Hongkongissa? Paljastettakoon heti, että molemmat pitävät sitä mahdottomana ajatuksena.

Kerrataan aluksi, mistä kaikki alkoi: se oli murha.


Helmikuussa 2018 hongkongilainen Chan Tong-kai matkusti Taiwaniin ystävänpäivälomalle raskaana olleen tyttöystävänsä kanssa.

Matkalla parikymppiselle pariskunnalle tuli riitaa. Nainen kertoi, että Chan ei ole lapsen isä, ja näytti videon, jossa harrasti seksiä toisen miehen kanssa. Chan Tong-kai raivostui, kuristi naisen kuoliaaksi ja sulloi ruumiin matkalaukkuun.

Chan palasi Hongkongiin yksin. Naisen vanhemmat tekivät katoamisilmoituksen Taiwanin poliisille, ja matkakumppani Chan kutsuttiin kuultavaksi Hongkongissa.

Chan tunnusti. Hän kertoi murhasta ja siitä, miten oli hylännyt pinkin matkalaukun Taipein laitamille ja nostanut myöhemmin tyttöystävänsä tililtä kahdessa erässä yhteensä noin 3 000 dollarin edestä rahaa.

Tapausta olisi voinut pitää tuomiota vaille valmiina, ellei matkassa olisi ollut iso ongelma: Hongkongissa Chania ei voi tuomita murhasta, joka on tehty Taiwanissa. Hänet tuomittiin vain rahanpesusta, vankeutta tuli 29 kuukautta eli vajaat 2,5 vuotta.

Taiwan pyysi moneen otteeseen Chanin luovuttamista murhaoikeudenkäyntiä varten, mutta Hongkong ei reagoinut pyyntöihin.

Miksikö? Siksi, että Hongkong on osa Kiinaa, joka ei tunnusta Taiwanin hallintoa ylipäätään. Hongkongin ja Taiwanin välillä ei myöskään ollut minkäänlaista luovutussopimusta.Kun murhasta oli kulunut vuosi, Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam esitteli lakialoitteen, jonka mukaan Hongkong voisi luovuttaa tapauskohtaisen harkinnan jälkeen rikoksista epäiltyjä alueille, joiden kanssa sillä ei ole virallista luovutussopimusta.

Listalla oli myös Manner-Kiina.

Moni piti lakiesitystä jälleen uutena keinona kasvattaa Kiinan vaikutusvaltaa Hongkongissa – että matkalaukkumurhaa käytettiin vain tekosyynä. Luovutusta pyytänyt Taiwankin totesi, ettei se toivo kyseistä lakia.


Hongkongilaiset ryhtyivät osoittamaan mieltä. Manner-Kiinassa ei ole riippumatonta oikeusjärjestelmää, joten moni pelkäsi, että Kiina alkaa tekaista syytteitä saadakseen hankalina pitämiään ihmisiä tuomiolle.

Protestit roihahtivat lakialoitteesta, mutta toki taustalla oli kytenyt jo pitkään: Erityisesti nuorten keskuudessa oli tyytymättömyyttä, jota liittyi eriarvoisuuden kasvuun, näköalattomuuteen, asuntojen hinnannousuun, äärimmäiseen kilpailuyhteiskuntaan ja Pekingin puristusotteeseen Hongkongista.

Hongkongin mielenosoitukset ovat olleet poikkeuksellisia. Enimmillään niihin on osallistunut yli kaksi miljoonaa hongkongilaista, kun koko kaupungissa on 7,4 miljoonaa asukasta.


Erikoista on ollut myös väkivalta. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua, kumiluoteja ja vesitykkejä. Myös sivulliset ovat joutuneet poliisien mukiloimiksi. Protestoijat ovat heitelleet esimerkiksi polttopulloja poliisia kohti.


Kun kesä eteni, kyse ei ollut enää vain kiistellystä lakialoitteesta. Mielenosoittajien vaatimukset laajenivat koskemaan myös muun muassa demokratiaa ja poliisin voimankäytön selvittämistä.

Viime viikolla hallintojohtaja Lam ilmoitti vetävänsä kiistellyn lakialoitteen virallisesti pois. Liian myöhään, mielenosoittajat totesivat ja jatkoivat.

Miten tässä käy? Sitä ei kukaan tiedä, mutta Jyrki Kallio ja Matti Nojonen vastasivat HS:n kysymyksiin ja kertoivat näkemyksensä.


Oliko lakialoitteen virallinen peruminen Kiinan taktiikkaa vai aito myönnytys?

Jyrki Kallio: ”Kysymyksessä saattoi olla aito myönnytys, mutta se tehtiin auttamattomasti liian myöhään. Enää sillä ei ole haluttua vaikutusta. Mielenosoitukset ovat siirtyneet uuteen vaiheeseen, jossa keskiössä ovat demokratiavaatimukset.”

Matti Nojonen: ”Tarkoituksena oli päästää painetta pois kattilasta. Se oli mielestäni kova juttu, että kiinalaisessa järjestelmässä tullaan vastaan. Ei Lam ole sitä yksin voinut päättää ilman Pekingin suostumusta.”

Pidätkö mahdollisena, että Kiina taipuu mielenosoittajien vaatimuksiin?

Kallio: ”Kun mielenosoittajat julkaisivat viiden vaatimuksen listansa, joka sisältää paitsi luovutuslain perumisen, myös vapaiden vaalien järjestämisen, syntyi pattitilanne, jonka laukeaminen millään helpolla tavalla ei ole näköpiirissä. Vapaat vaalit ovat täysin mahdoton tavoite.”

Nojonen: ”Hongkongissa ei ole koskaan ollut demokratiaa, eikä sitä sinne edes brittiaikoina kaavailtu. Peking ei tule sitä sallimaan. Mielestäni länsimainen media ruokkii liikaa kuvaa demokratiakehityksestä. Se on potentiaalisesti vaarallista: Se voi saada Kiinan reagoimaan voimakkaammin ja rohkaista protestoijia kovempiin otteisiin, jos molemmat osapuolet uskovat, että länsimaat tarjoavat sympatian lisäksi konkreettista tukea demokratiapyrkimyksille.”


Mielenosoittajat pelkäävät, että Kiina vähitellen poistaa Hongkongin erityisaseman kokonaan. Onko pelko aiheellinen?

Kallio: ”Kiinan tavoite on, että vuonna 2047, eli viidenkymmenen vuoden siirtymäajan kuluttua umpeen, Hongkongista tulee tavallinen kiinalainen kaupunki. Tämä on kirjattu Yhdistyneen kuningaskunnan ja Kiinan väliseen sopimukseen vuodelta 1984, joten asiasta ei voi olla epäillystä kenellekään. Näyttää siltä, että Kiinan kommunistinen puolue käyttää siirtymäaikaa Hongkongin erityisaseman murentamiseen siten, että hyppäys ”yhteen järjestelmään” ei aikanaan tule olemaan liian suuri.”

Nojonen: ”On selvää, että Kiina murentaa Hongkongin autonomiaa.”

Pidätkö todennäköisenä, että mielenosoittajat saavat länsimailta toivomaansa nykyistä vahvempaa tukea?

Kallio: ”Kiinan taloudellisen merkityksen valossa on epätodennäköistä, että nykyisen kaltaisen tilanteen jatkuminen tuottaa kansainväliseltä yhteisöltä nykyistä voimakkaampia kannanottoja. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos Kiinan armeija puuttuu Hongkongin tilanteeseen erityishallintoalueen rajojen ulkopuolelta. Sellainen johtaisi suurella todennäköisyydellä verilöylyyn, mistä saattaisi aiheutua Kiinan ja länsimaiden välirikko vuoden 1989 tapaan.”

Nojonen: ”EU ei kykene ja on haluton antamaan lisää tukea. Trump on ennakoimaton, joten ennustaminen on mahdotonta. Mutta aika epätodennäköiseltä tuntuu, että nykyisessä tilanteessa maat asettaisivat sanktioita Hongkongin tähden, kun vastassa on kuitenkin Kiina ja sen suvereeniuden käsite.”


Miten Hongkongin kriisi päättyy ja mitä jää perinnöksi?

Kallio: ”Mielenosoituksista voi tulla pysyvä ilmiö. Niiden radikalisoituminen jo alkanut. Ainoa realistinen mahdollisuus mielenosoitusten loppumiseksi on Kiinan väliintulo, jolla ”yhden maan ja kahden järjestelmän” siirtymäaika lopetetaan ennen aikojaan ja kertakaikkisesti. Toistaiseksi sellainen ei ole Kiinan intresseissä Hongkongin taloudellisen merkityksen ja Kiinan kansainvälisen maineen vuoksi, mutta erityisesti kommunistisen puolueen sisäiset, valtakamppailuun liittyvät paineet saattavat tulevina vuosina muuttaa tilanteen. Mitään syytä optimismiin ei ole.”

Nojonen: ”Mielenosoituksista on tullut yhden tai kahden sukupolven identiteettikysymys: nuoret aikuiset ovat ensisijaisesti hongkongilaisia ja toissijaisesti kiinalaisia. Tämän muokkaaminen kohti Manner-Kiinan toivomaa puolueuskollista suuntaa ei onnistu ylhäältä päin käskemällä. On ääriradikaali teko, jos Hongkongiin lähetetään tankkeja. Kiinan 70-vuotisjuhlavuosi tahraantuisi, talous kärsisi ja länsimaiden tuomio olisi kova. Xi Jinpingin tarkasti kasvatettu ja varjeltu maine tuhoutuisi.”

Fakta

Hongkong


 Erityishallintoalue, joka siirtyi Britannialta Kiinalle vuonna 1997.

 Maat sopivat Hongkongin laajasta itsemääräämisoikeudesta vuoteen 2047 asti. Alueella on oma valuutta sekä itsenäinen toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovalta.

 Kiina vastaa Hongkongin puolustus- ja ulkopolitiikasta.

 7,4 miljoonaa asukkaan kaupunki on tärkeä kansainvälisen talouden keskus.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää