Ulkomaat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Mitä John Boltonin lähdöstä seuraa?

Bolton oli Trumpin kolmas turvallisuusneuvonantaja alle kolme vuotta kestäneen presidenttikauden aikana.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja hänen viimeisimmän turvallisuusneuvonantajansa John Boltonin erimielisyydet jatkuivat loppuun asti. Trumpin mukaan hän erotti Boltonin. Boltonin mukaan hän irtisanoutui itse tehtävästään.

Bolton oli Trumpin kolmas turvallisuus­neuvon­antaja alle kolme vuotta kestäneen presidentti­kauden aikana. Hän oli erikoinen valinta tehtävään alun perinkin. Bolton ja Trump edustavat kahta erilaista ulko­poliittista filosofiaa: Bolton haluaa kasvattaa Yhdys­valtain läsnä­oloa muualla maailmassa, kun taas Trump kääntyy mieluummin sisään­päin. Amerikka ensin.

Trump haluaisi olla presidentti, joka tuo Yhdysvaltain sotilaat kotiin pitkiltä, kaukaisilta sotaretkiltä. Bolton taas olisi valmis lähtemään uusiin sotiin.

Bolton palveli jo presidentti George W. Bushin hallinnossa, ja häntä kutsutaan yhdeksi vuonna 2003 alkaneen Irakin sodan arkkitehdeistä.

Yhdysvaltain hyökkäyksestä Irakissa seurannut kaaos ei horjuttanut Boltonin uskoa siihen, että Yhdysvaltain tulee yrittää sotavoimin vaihtaa muiden maiden johtajia. Hän on ajanut aggressiivista politiikkaa niin Venezuelaa, Irania kuin Pohjois-Koreaakin vastaan.

Siinä, missä Bolton haluaa pommittaa viholliset vallasta, Trump mieluummin lyö heidän kanssaan kättä. Viimeksi viikonloppuna presidentti kertoi Twitterissä, että hän oli kutsunut äärijärjestö Talebanin johtajat presidentin virkahuvilalle Camp Davidiin kuukausia kestäneiden rauhanneuvotteluiden huipennukseksi. Samalla hetkellä hän tosin kertoi myös, että tälle viikolle suunniteltu tapaaminen oli peruttu.

Jo ajatus Taleban-johtajien kutsumisesta Yhdysvaltain presidentin vieraiksi samalla viikolla, kun maassa muistellaan syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhreja, oli monista yhdysvaltalaisista pöyristyttävä. John Bolton oli yksi heistä.

Silti suurin osa yhdysvaltalaisista haluaa presidenttinsä tavoin, että Yhdysvallat vetäytyy Afganistanista. Kesällä 2019 Pew-tutkimuslaitoksen kyselytutkimuksessa 59 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei Yhdysvaltain sotiminen Afganistanissa ole ollut taistelun arvoista. Irakin sodan kannatus oli vielä heikompi.

Afganistanin rauhanneuvottelut ja Yhdysvaltain vetäytyminen maasta ovat jälleen kerran jäissä, mutta Boltonin katoaminen tilannehuoneesta voi avata uusia diplomaattisia väyliä muualla.

Bolton ajoi kovaa linjaa myös ja ennen kaikkea suhteessa Iraniin. Trump irrottautui Iranin ydinsulkusopimuksesta toukokuussa 2018 eli vain viikkoja sen jälkeen, kun oli nimittänyt Boltonin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen.

Viime kuukausina Iranin ja Yhdysvaltain välit ovat kiristyneet äärimmilleen. Kesäkuun lopussa Trumpin kerrottiin jo hyväksyneen sotilaallisen iskun Irania vastaan mutta peruneen sen viime hetkellä.

Mutta tiistaina, Boltonin lähdön julkistamisen jälkeen, ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että presidentti Trump on valmis tapaamaan Iranin presidentin Hassan Ruhanin ”ilman ennakkoehtoja” jo kahden viikon kuluttua New Yorkissa, jonne maailman valtionjohtajat kokoontuvat vuosittaiseen YK:n yleiskokoukseen.

Iranin johto on ilmoittanut, ettei suostu tapaamiseen ennen kuin Yhdysvallat poistaa pakotteensa. Yhdysvallat on päinvastoin kiristänyt niitä entisestään.

Samaan aikaan, kun Yhdysvallat lisää painetta, se on antanut monelta suunnalta viestiä, että on valmis puhumaan iranilaisten kanssa. Trumpilta itseltään kysyttiin Ruhanin tapaamisesta viimeksi maanantaina ja hän vastasi: ”Se voisi tapahtua. Se voisi tapahtua. Minulla ei ole ongelmaa.”

Tapaaminen olisi vastoin John Boltonin pyhimpiä periaatteita. Mutta John Boltonin mielipiteellä ei ole enää merkitystä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  8. 8

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää