Ulkomaat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Mitä John Boltonin lähdöstä seuraa?

Bolton oli Trumpin kolmas turvallisuusneuvonantaja alle kolme vuotta kestäneen presidenttikauden aikana.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja hänen viimeisimmän turvallisuusneuvonantajansa John Boltonin erimielisyydet jatkuivat loppuun asti. Trumpin mukaan hän erotti Boltonin. Boltonin mukaan hän irtisanoutui itse tehtävästään.

Bolton oli Trumpin kolmas turvallisuus­neuvon­antaja alle kolme vuotta kestäneen presidentti­kauden aikana. Hän oli erikoinen valinta tehtävään alun perinkin. Bolton ja Trump edustavat kahta erilaista ulko­poliittista filosofiaa: Bolton haluaa kasvattaa Yhdys­valtain läsnä­oloa muualla maailmassa, kun taas Trump kääntyy mieluummin sisään­päin. Amerikka ensin.

Trump haluaisi olla presidentti, joka tuo Yhdysvaltain sotilaat kotiin pitkiltä, kaukaisilta sotaretkiltä. Bolton taas olisi valmis lähtemään uusiin sotiin.

Bolton palveli jo presidentti George W. Bushin hallinnossa, ja häntä kutsutaan yhdeksi vuonna 2003 alkaneen Irakin sodan arkkitehdeistä.

Yhdysvaltain hyökkäyksestä Irakissa seurannut kaaos ei horjuttanut Boltonin uskoa siihen, että Yhdysvaltain tulee yrittää sotavoimin vaihtaa muiden maiden johtajia. Hän on ajanut aggressiivista politiikkaa niin Venezuelaa, Irania kuin Pohjois-Koreaakin vastaan.

Siinä, missä Bolton haluaa pommittaa viholliset vallasta, Trump mieluummin lyö heidän kanssaan kättä. Viimeksi viikonloppuna presidentti kertoi Twitterissä, että hän oli kutsunut äärijärjestö Talebanin johtajat presidentin virkahuvilalle Camp Davidiin kuukausia kestäneiden rauhanneuvotteluiden huipennukseksi. Samalla hetkellä hän tosin kertoi myös, että tälle viikolle suunniteltu tapaaminen oli peruttu.

Jo ajatus Taleban-johtajien kutsumisesta Yhdysvaltain presidentin vieraiksi samalla viikolla, kun maassa muistellaan syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhreja, oli monista yhdysvaltalaisista pöyristyttävä. John Bolton oli yksi heistä.

Silti suurin osa yhdysvaltalaisista haluaa presidenttinsä tavoin, että Yhdysvallat vetäytyy Afganistanista. Kesällä 2019 Pew-tutkimuslaitoksen kyselytutkimuksessa 59 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei Yhdysvaltain sotiminen Afganistanissa ole ollut taistelun arvoista. Irakin sodan kannatus oli vielä heikompi.

Afganistanin rauhanneuvottelut ja Yhdysvaltain vetäytyminen maasta ovat jälleen kerran jäissä, mutta Boltonin katoaminen tilannehuoneesta voi avata uusia diplomaattisia väyliä muualla.

Bolton ajoi kovaa linjaa myös ja ennen kaikkea suhteessa Iraniin. Trump irrottautui Iranin ydinsulkusopimuksesta toukokuussa 2018 eli vain viikkoja sen jälkeen, kun oli nimittänyt Boltonin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen.

Viime kuukausina Iranin ja Yhdysvaltain välit ovat kiristyneet äärimmilleen. Kesäkuun lopussa Trumpin kerrottiin jo hyväksyneen sotilaallisen iskun Irania vastaan mutta peruneen sen viime hetkellä.

Mutta tiistaina, Boltonin lähdön julkistamisen jälkeen, ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että presidentti Trump on valmis tapaamaan Iranin presidentin Hassan Ruhanin ”ilman ennakkoehtoja” jo kahden viikon kuluttua New Yorkissa, jonne maailman valtionjohtajat kokoontuvat vuosittaiseen YK:n yleiskokoukseen.

Iranin johto on ilmoittanut, ettei suostu tapaamiseen ennen kuin Yhdysvallat poistaa pakotteensa. Yhdysvallat on päinvastoin kiristänyt niitä entisestään.

Samaan aikaan, kun Yhdysvallat lisää painetta, se on antanut monelta suunnalta viestiä, että on valmis puhumaan iranilaisten kanssa. Trumpilta itseltään kysyttiin Ruhanin tapaamisesta viimeksi maanantaina ja hän vastasi: ”Se voisi tapahtua. Se voisi tapahtua. Minulla ei ole ongelmaa.”

Tapaaminen olisi vastoin John Boltonin pyhimpiä periaatteita. Mutta John Boltonin mielipiteellä ei ole enää merkitystä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  3. 3

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  4. 4

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  5. 5

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  6. 6

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  7. 7

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  8. 8

   ”Sivistyshistorian suurin mullistus” – Suomen perus­koulujen määrä on puolittunut alle 30 vuodessa, ja tahti uhkaa kiihtyä

   Tilaajille
  9. 9

   Erno kohtasi Timon, ja siitä syntyi jotain poikkeuksellista – Neljä suomalaismiestä kertoo ystävyydestä, joka romuttaa mielikuvan äijäilevistä kaveruksista

   Tilaajille
  10. 10

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää