Ulkomaat

Vakoojia on nyt maailmalla ehkä jopa enemmän kuin kylmän sodan aikana – Venäjällä vakoojan työ on erityisen vaikeaa

”Maailman jokaisessa suurlähetystössä on vakoojia”, sanoo tiedusteluprofessori.

Vakoiluun liitetään usein epämääräisiä ja epäilyttäviä mielikuvia, mutta se on aina ollut osa kansainvälistä diplomatiaa. Käytännössä kaikki valtiot vakoilevat, ja useimmat niistä lähettävät vakoojia ulkomaille diplomaateiksi tekeytyneinä.

”Maailman jokaisessa suurlähetystössä on vakoojia”, sanoi professori Anthony Glees Britannian yleisradiolle BBC:lle viime vuonna. Glees johtaa Buckinghamin yliopiston turvallisuus- ja tiedustelututkimuksen keskusta.

Hänen mukaansa valtioiden välillä on kirjoittamaton sääntö, että ne eivät ole huomaavinaan, mitä lähetystöissä tapahtuu, koska kaikki tekevät samaa.

Vakoojien määrä oli huipussaan kylmän sodan aikana mutta on viime vuosina jälleen kasvanut.

”Vakoilijoiden määrä on nyt yhtä suuri kuin kylmän sodan aikana, ellei suurempi”, sanoi yhdysvaltalaisen Georgetownin yliopiston professori ja entinen kansallisen tiedustelun neuvoston Venäjä-asiantuntija Angela Stent uutistoimisto AP:lle.

”Tiedustelupalvelujen välillä on valtava määrä keskinäistä epäluuloa, joka ei ole vieläkään kadonnut.”

Kaikki vakoojat eivät työskentele suurlähetystöissä, vaan heitä rekrytoidaan myös paikalta. Joidenkin arvioiden mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa työskentelee jopa satatuhatta vakoojaa 60–80 maasta. Luku on vahvistamaton.

CNN ja The New York Times kertoivat maanantaina Venäjän vallan ytimessä toimineesta venäläisestä agentista, jonka CIA toimitti vuonna 2017 pois Moskovasta arkaluontoisessa salaisessa operaatiossa.

Lue lisää: Venäjältä pois vedetty huippusalainen vakooja on elänyt Washingtonissa avoimesti omalla nimellään, väittää uutiskanava – mies oli yksi CIA:n arvokkaimpia lähteitä

CNN:n lähteiden mukaan päätös liittyi ainakin osittain tuolloin valtaan nousseen presidentti Donald Trumpin tapaan toimia venäläisten kanssa ja kohdella arkaluontoisia tiedustelutietoja. CIA pelkäsi, että Yhdysvalloille tietoja kerännyt venäläinen agentti paljastuu.

Diplomaatteina esiintyvien vakoojien määrästä saatiin jonkinlainen vihje viime vuoden maaliskuussa, kun kymmenet länsivallat karkottivat Venäjän lähetystöjen työntekijöitä vastauksena Skripalien tapaukseen eli Britanniassa asuneen entisen kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen.


Tuolloin Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset kertoivat, että Yhdysvalloissa oli selvästi yli sata diplomaatteina esiintyvää venäläisvakoojaa. Yhdysvallat karkotti 60 diplomaattia ja Britannia 23.

Suomi karkotti samassa yhteydessä yhden diplomaatin. Venäjä karkotti vastauksenaan kustakin maasta saman määrän länsimaisia diplomaatteja.

Vakoojan pitäminen Moskovassa on erittäin vaikeaa, koska Venäjän vastavakoilu on tehokasta, kertoo The New York Times. Lehden mukaan venäläiset tekevät ulkomaisten vakoojien elämästä hankalaa seuraamalla heitä jatkuvasti ja silloin tällöin pahoinpitelemällä heidät.

Kylmän sodan aikaan CIA kehitti käsitteen ”Moskovan säännöt” kuvaamaan tapoja, joilla voi suojautua paljastumiselta ja Venäjän kovisteluyrityksiltä.

Yhdysvalloissa on aiempaa vähemmän venäläisiä vakoojia, mutta heidän paljastamisensa on vaikeampaa, kertoivat entiset ja nykyiset Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uutistoimisto Reutersille. Syynä ovat vakoilun monimuotoistuminen ja teknologian kehittyminen.

Nimettömänä puhuneet lähteet kertoivat Reutersille, että Venäjä pyörittää vakoilua edelleen suurlähetystöistään ja konsulaateistaan, myös Yhdysvaltojen. Lisäksi venäläiset rekrytoivat amerikanvenäläisiä ja amerikkalaisia, perustavat peiteyrityksiä, lähettävät vakoojia lyhyille matkoille Yhdysvaltoihin ja soluttautuvat tietoverkkoihin.

Venäjän vakoilutoiminta on monipuolistunut presidentti Vladimir Putinin kaudella, Reutersin lähteet sanoivat. Putin on itse entinen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n agentti.

Myös Kiinalla on laajaa vakoilutoimintaa eri puolilla maailmaa.

Liittovaltion poliisin FBI:n tehtävä on seurata ulkovaltojen vakoojia Yhdysvalloissa. FBI:n tai muun vastavakoilun työntekijät tutkivat esimerkiksi jokaisen uuden venäläisdiplomaatin taustat, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n entinen analyytikko John Schindler uutistoimisto AP:lle.

Tiedusteluviranomainen kertoi Reutersille, että yhden ammattivakoojan seuraamiseen kaikkialle tarvitaan 24 tunnin aikana ainakin kymmenen koulutettua FBI:n tai paikallisen poliisin työntekijää.

Yksi Venäjän taktiikoista on, että suurlähetystöön lähetetään kerralla suuri joukko työntekijöitä, joiden joukossa on vain yksi tai kaksi tiedustelun työntekijää. FBI:n on tällöin vaikea päättää, keitä uusista tulokkaista se alkaa seurata.

Kun valtio lähettää tiedustelutyöntekijöitä suurlähetystöihinsä ystävällismielisissä maissa, se yleensä kertoo vastaanottavalle maalle, keitä he ovat, sanoi eläkkeellä oleva eversti ja Washingtonin kansainvälisen vakoilumuseon toiminnanjohtaja Christopher Costa AP:lle.

Nämä vakoojat ovat julkisesti diplomaatteja mutta toimivat Costan mukaan yhteyshenkilöinä isäntämaan tiedustelupalveluihin.

Oikaisu 11.9.2019 kello 11.38: Jutussa kerrottiin aiemmin, että John Schindler työskentelisi NSA:n palveluksessa. Schindler on kuitenkin NSA:n entinen työntekijä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää