Ulkomaat

Vakoojia on nyt maailmalla ehkä jopa enemmän kuin kylmän sodan aikana – Venäjällä vakoojan työ on erityisen vaikeaa

”Maailman jokaisessa suurlähetystössä on vakoojia”, sanoo tiedusteluprofessori.

Vakoiluun liitetään usein epämääräisiä ja epäilyttäviä mielikuvia, mutta se on aina ollut osa kansainvälistä diplomatiaa. Käytännössä kaikki valtiot vakoilevat, ja useimmat niistä lähettävät vakoojia ulkomaille diplomaateiksi tekeytyneinä.

”Maailman jokaisessa suurlähetystössä on vakoojia”, sanoi professori Anthony Glees Britannian yleisradiolle BBC:lle viime vuonna. Glees johtaa Buckinghamin yliopiston turvallisuus- ja tiedustelututkimuksen keskusta.

Hänen mukaansa valtioiden välillä on kirjoittamaton sääntö, että ne eivät ole huomaavinaan, mitä lähetystöissä tapahtuu, koska kaikki tekevät samaa.

Vakoojien määrä oli huipussaan kylmän sodan aikana mutta on viime vuosina jälleen kasvanut.

”Vakoilijoiden määrä on nyt yhtä suuri kuin kylmän sodan aikana, ellei suurempi”, sanoi yhdysvaltalaisen Georgetownin yliopiston professori ja entinen kansallisen tiedustelun neuvoston Venäjä-asiantuntija Angela Stent uutistoimisto AP:lle.

”Tiedustelupalvelujen välillä on valtava määrä keskinäistä epäluuloa, joka ei ole vieläkään kadonnut.”

Kaikki vakoojat eivät työskentele suurlähetystöissä, vaan heitä rekrytoidaan myös paikalta. Joidenkin arvioiden mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa työskentelee jopa satatuhatta vakoojaa 60–80 maasta. Luku on vahvistamaton.

CNN ja The New York Times kertoivat maanantaina Venäjän vallan ytimessä toimineesta venäläisestä agentista, jonka CIA toimitti vuonna 2017 pois Moskovasta arkaluontoisessa salaisessa operaatiossa.

Lue lisää: Venäjältä pois vedetty huippusalainen vakooja on elänyt Washingtonissa avoimesti omalla nimellään, väittää uutiskanava – mies oli yksi CIA:n arvokkaimpia lähteitä

CNN:n lähteiden mukaan päätös liittyi ainakin osittain tuolloin valtaan nousseen presidentti Donald Trumpin tapaan toimia venäläisten kanssa ja kohdella arkaluontoisia tiedustelutietoja. CIA pelkäsi, että Yhdysvalloille tietoja kerännyt venäläinen agentti paljastuu.

Diplomaatteina esiintyvien vakoojien määrästä saatiin jonkinlainen vihje viime vuoden maaliskuussa, kun kymmenet länsivallat karkottivat Venäjän lähetystöjen työntekijöitä vastauksena Skripalien tapaukseen eli Britanniassa asuneen entisen kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen.


Tuolloin Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset kertoivat, että Yhdysvalloissa oli selvästi yli sata diplomaatteina esiintyvää venäläisvakoojaa. Yhdysvallat karkotti 60 diplomaattia ja Britannia 23.

Suomi karkotti samassa yhteydessä yhden diplomaatin. Venäjä karkotti vastauksenaan kustakin maasta saman määrän länsimaisia diplomaatteja.

Vakoojan pitäminen Moskovassa on erittäin vaikeaa, koska Venäjän vastavakoilu on tehokasta, kertoo The New York Times. Lehden mukaan venäläiset tekevät ulkomaisten vakoojien elämästä hankalaa seuraamalla heitä jatkuvasti ja silloin tällöin pahoinpitelemällä heidät.

Kylmän sodan aikaan CIA kehitti käsitteen ”Moskovan säännöt” kuvaamaan tapoja, joilla voi suojautua paljastumiselta ja Venäjän kovisteluyrityksiltä.

Yhdysvalloissa on aiempaa vähemmän venäläisiä vakoojia, mutta heidän paljastamisensa on vaikeampaa, kertoivat entiset ja nykyiset Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uutistoimisto Reutersille. Syynä ovat vakoilun monimuotoistuminen ja teknologian kehittyminen.

Nimettömänä puhuneet lähteet kertoivat Reutersille, että Venäjä pyörittää vakoilua edelleen suurlähetystöistään ja konsulaateistaan, myös Yhdysvaltojen. Lisäksi venäläiset rekrytoivat amerikanvenäläisiä ja amerikkalaisia, perustavat peiteyrityksiä, lähettävät vakoojia lyhyille matkoille Yhdysvaltoihin ja soluttautuvat tietoverkkoihin.

Venäjän vakoilutoiminta on monipuolistunut presidentti Vladimir Putinin kaudella, Reutersin lähteet sanoivat. Putin on itse entinen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n agentti.

Myös Kiinalla on laajaa vakoilutoimintaa eri puolilla maailmaa.

Liittovaltion poliisin FBI:n tehtävä on seurata ulkovaltojen vakoojia Yhdysvalloissa. FBI:n tai muun vastavakoilun työntekijät tutkivat esimerkiksi jokaisen uuden venäläisdiplomaatin taustat, sanoi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n entinen analyytikko John Schindler uutistoimisto AP:lle.

Tiedusteluviranomainen kertoi Reutersille, että yhden ammattivakoojan seuraamiseen kaikkialle tarvitaan 24 tunnin aikana ainakin kymmenen koulutettua FBI:n tai paikallisen poliisin työntekijää.

Yksi Venäjän taktiikoista on, että suurlähetystöön lähetetään kerralla suuri joukko työntekijöitä, joiden joukossa on vain yksi tai kaksi tiedustelun työntekijää. FBI:n on tällöin vaikea päättää, keitä uusista tulokkaista se alkaa seurata.

Kun valtio lähettää tiedustelutyöntekijöitä suurlähetystöihinsä ystävällismielisissä maissa, se yleensä kertoo vastaanottavalle maalle, keitä he ovat, sanoi eläkkeellä oleva eversti ja Washingtonin kansainvälisen vakoilumuseon toiminnanjohtaja Christopher Costa AP:lle.

Nämä vakoojat ovat julkisesti diplomaatteja mutta toimivat Costan mukaan yhteyshenkilöinä isäntämaan tiedustelupalveluihin.

Oikaisu 11.9.2019 kello 11.38: Jutussa kerrottiin aiemmin, että John Schindler työskentelisi NSA:n palveluksessa. Schindler on kuitenkin NSA:n entinen työntekijä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää