Ulkomaat

Oikeusistuin vapautti lääkärin syytteistä Hollantia kuohuttaneessa eutanasiassa, jota muisti­sairas nainen oli viime hetkillään vastustellut

Hollannin oikeudessa ei ollut aiemmin linjattu siitä, missä vaiheessa potilas on antanut riittävän suostumuksensa toimenpiteeseen.

Hollantilainen lääkäri on vapautettu syytteistä merkittävässä oikeudenkäynnissä, jossa puitiin eutanasian eli kuolinavun antamisen rajoja, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

Laajaa huomiota saanut tapaus juontaa juurensa vuoteen 2016, jolloin hollantilaislääkäri teki Haagissa eutanasian Alzheimerin tautia sairastavalle 74-vuotiaalle potilaalle.

Potilas oli muistisairausdiagnoosin saatuaan sanonut haluavansa eutanasian siinä vaiheessa, kun hän olisi joutumassa hoitokotiin.

Eutanasian koittaessa hän oli kuitenkin yrittänyt ilmeisesti vastustella toimenpidettä, mutta lääkäri oli antanut tappavan annoksen lääkettä siitä huolimatta.

Eutanasia on ollut laillista Hollannissa tarkoin reunaehdoin vuodesta 2002. Maan oikeudessa ei ole aiemmin linjattu siitä, missä vaiheessa potilas on antanut riittävän suostumuksensa toimenpiteeseen.

Keskiviikkona annetun päätöksen yhteydessä haagilaisen oikeusistuimen tuomari totesi, että lääkäri oli noudattanut kaikkia eutanasialainsäädännön vaatimuksia, uutistoimisto AFP kertoo.

Lain mukaan ihmiselle voidaan tehdä eutanasia, jos hänen kärsimyksensä on sietämätöntä eikä siitä voi parantua. Lisäksi potilaan tulee vaatia kuolemaansa ”tosissaan ja vakuuttavasti”.

Oikeudessa puidussa tapauksessa potilas oli kyllä alun perin toivonut eutanasiaa hänen muistinsa rappeutuessa, mutta hän oli myös sanonut, että hän haluaa itse päättää, kun aika on kypsä.

Kun nainen ei enää pärjännyt kotona, hänen aviomiehensä oli pyytänyt lääkäriä tekemään eutanasian.

Eutanasioita Hollannissa valvovan RTE-komitean raportista käy ilmi, että syytetty lääkäri oli ennen toimenpidettä tavannut naista useampaan otteeseen ja yrittänyt saada selvää potilaan tahdosta. Siinä vaiheessa potilas ei enää ymmärtänyt käsitteitä eutanasia ja dementia.

Lopulta päätös eutanasiasta oli tehty naisen alkuperäisen toiveen mukaan: mieluummin kuolema kuin hoitokoti. Päätöksen vahvisti kaksi muuta lääkäriä.

Kun toimenpiteen aika koitti, lääkäri sekoitti muistisairaan naisen kahviin aluksi rauhoittavaa ainetta. RTE:n raportin mukaan potilas ei suostunut enää ottamaan lääkkeitä muulla tavoin.

Kun lääkäri yritti piikittää potilaaseen tappavaa lääkeannosta, nainen nousi yhtäkkiä pystyasentoon ja yritti vastustella toimenpidettä.

Potilaan aviomies ja tytär kuitenkin kehottivat lääkäriä jatkamaan ja auttoivat pitämään läheistään aloillaan. Perhe on tukenut lääkärin päätöstä myös oikeudenkäynnin ajan.

Tapauksen syyttäjä on sitä mieltä, että lääkäri ei ottanut riittävällä tavalla selvää potilaansa todellisesta tahdosta eutanasian suhteen.

Syyttäjä ei vaatinut 68-vuotiaalle, nyt jo eläköityneelle lääkärille vankeutta. AFP:n mukaan syyttäjä uskoi lääkärin toimineen ”hyvin aikein”. Se halusi kuitenkin asiasta jonkinlaisen linjauksen vastaisuuden varalle.

Vaikka syyttäjä ei vaatinut lääkärille vankeutta, oli ainakin teoriassa mahdollista, että hänet olisi voitu tuomita murhasta.

Hollannissa eutanasiaa voi pyytää 12 vuotta täyttänyt parantumattomasti sairas ihminen, jonka kärsimys on sietämätöntä ja joka pystyy ilmaisemaan tahtonsa.

Eutanasian hakeminen on aina monimutkainen prosessi, johon kuuluu useita haastatteluita.

RTE:n mukaan Hollannissa tehtiin vuonna 2017 eutanasia noin 6 300 ihmiselle. Se vastasi noin 4,4 prosenttia maan kuolemantapauksista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää