Ulkomaat

Iran pidätti turisteja ja passitti heidät paha­maineiseen vankilaan – uskaltaako Teheraniin nyt matkustaa?

Suomen ulkoministeriön mukaan Iranin viranomaisten toiminta ja laintulkinta ”saattavat olla mielivaltaisia kaikkialla maassa”.

Kolme Australian kansalaista on pidätetty Iranissa, Australian ulkoministeriö kertoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan. Kahdella pidätetyistä on myös Britannian kansalaisuus.

Ministeriö kertoi asiasta sen jälkeen, kun brittilehti The Times oli paljastanut tapaukset alkuviikosta.

Timesin mukaan brittiläis-australialainen, tutkijana ja opettajana Australiassa työskennellyt nainen pidätettiin jo useita kuukausia sitten. Hänen lisäkseen muutama viikko sitten pidätettiin brittiläis-australialainen bloggaaja Jolie King ja hänen australialainen miehensä Mark Firkin.

Pidätyksen aikaan he olivat tiettävästi leiriytyneet Iranin sotilasalueelle Jajroodissa Teheranin provinssissa.

Pariskunta oli kaksi vuotta kestäneellä matkalla Australiasta kohti Lontoota. He olivat päivittäneet kuulumisiaan tiiviisti sosiaalisessa mediassa

Australian ulkoministeri Marise Payne kertoi torstaina, että hän on ottanut pidätykset puheeksi useaan otteeseen Iranin hallituksen kanssa. Hänen mukaansa ei ole syytä uskoa, että pidätykset olisi tehty poliittisista syistä, uutistoimisto AFP kertoo.

Naiset on kuljetettu brittilehtien mukaan pahamaineiseen Evinin vankilaan, jossa istuu myös brittiläis-iranilainen Nazanin Zaghari-Ratcliffe. 41-vuotias lontoolaisnainen pidätettiin vuonna 2016 Teheranin lentokentällä epäiltynä vakoilusta, jonka hän on kiistänyt.

Eviniin on suljettu lukuisia poliittisia vankeja.

Paikkaa on kuvailtu useissa medioissa helvetiksi maan päällä. Sellit ovat törkyisiä, ja vankeja on sullottu niihin kuin sardiinipurkkiin, The Guardian kertoi jo vuonna 2015. Vessoista, suihkuista ja lääkkeistä on pulaa, ja vartijoita on syytetty toistuvasti kidutuksesta.Brittiläis-australialaiset naiset ovat tiettävästi ensimmäiset Britannian kansalaiset, jotka on pidätetty Iranissa viime vuosina ilman, että heillä on Iranin kaksoiskansalaisuutta.

Iranin kaksoiskansalaisia on pidätetty maassa viime aikoina kasvavissa määrin.

Esimerkiksi viime vuonna Teheranissa pidätettiin isoäitinsä luona kyläillyt brittiläis-iranilainen Aras Amiri, joka sai BBC:n mukaan tuomion vakoilusta. Tämän vuoden kesäkuussa Teheranissa pidätettiin ranskalais-iranilainen tutkija Fariba Adelkhah, jota myöskin epäillään vakoilusta.

Iran ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta, joten esimerkiksi Iranin ja Suomen kaksoiskansalaisia pidetään Iranissa iranilaisina, joihin sovelletaan Iranin lakeja ja käytäntöjä.

Suomen ulkoministeriön mukaan kaksoiskansalaisten auttaminen ongelmatilanteissa onkin vaikeaa ellei jopa mahdotonta.


Australia päivitti alkuviikosta ohjeistustaan Iraniin matkustaville. Se kehotti välttämään liikkumista Irakin ja Afganistanin raja-alueilla.

Maan ulkoministeriön mukaan Iraniin matkustamista ylipäätäänkin kannattaa harkita huolella, sillä ”ulkomaalaisia, mukaan lukien australialaisia, voidaan mielivaltaisesti pidättää tai ottaa kiinni”.

Suomen Iranin-konsuli Harri Heikkinen kuitenkin muistuttaa, että yleisesti tilanne on Iranissa rauhallinen. Hänen mukaansa ulkomaisiin matkailijoihin ei kohdistu vihamielisyyttä tai uhkaa valtaosassa maata.

”Arviomme mukaan Teheranissa turvallisuustilanne on pysynyt ennallaan, mutta nämä hyvin valitettavat tapaukset osoittavat, että turvallisuusviranomaisten toiminta ja laintulkinta saattavat olla mielivaltaisia kaikkialla maassa”, Heikkinen kommentoi turistien pidätyksiä.

”Varovaisuutta kannattaa noudattaa, sillä myös ulkomaalaiset voivat joutua pidätetyiksi, ja heihin voi levottomuuksien yhteydessä kohdistua väkivaltaa.”

Suomen ulkoministeriö kehottaa matkustustiedotteessaan välttämään tarpeetonta matkustusta Iranissa Afganistanin, Irakin ja Pakistanin vastaisille raja-alueille, Kaakkois- ja Luoteis-Iraniin sekä Hormozgānin provinssiin.

Heikkisellä ei ole tietoa, että Suomen kansalaisiin kohdistuisi erityistä uhkaa tulla pidätetyksi tai kiinniotetuksi, mikäli matkustustiedotteen ohjeita noudatetaan.


Tieto turistien pidätyksistä tuli julki samoihin aikoihin, kun jännitteet maailman öljynkuljetuksen avainreitillä Hormuzinsalmella kasvavat.

Australian pääministeri Scott Morrison kertoi elokuussa maan osallistuvan Yhdysvaltojen johtamaan kiistanalaiseen hankkeeseen, jossa maiden merivoimat pyrkivät turvaamaan öljynkuljetusta salmen kautta. Iran on ottanut kesän aikana haltuunsa useita ulkomaisia säiliöaluksia Persianlahdella.

Persianlahden kiristyneen tilanteen vuoksi Suomen ulkoministeriö onkin lisännyt hiljattain Iranin matkustustiedotteeseen kohdan, jossa kehotetaan välttämään matkailua Hormuzinsalmea reunustavan Hormozgān provinssissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää