Ulkomaat

Miten merkittävä Urpilaisen salkku on? Saivatko suuret maat paremmat pestit? HS vastaa viiteen tärkeään kysymykseen uusista EU-johtajista

Tulevan Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyn jakoi tiistaina komissaarien työtehtävät. Mitä nimityksistä pitäisi ajatella ja kuka sai parhaat paikat?

Bryssel

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von de Leyen jakoi tiistaina komissaarien työsalkut. Suomen Jutta Urpilainen (sd) sai kansainvälisten kumppanuuksien pestin, johon sisältyy esimerkiksi vastuu Afrikka-politiikasta.

HS keräsi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin uuden komission kokoonpanosta.

Kaikki komissaarit ovat vasta ehdokkaita ja lopullinen kokoonpano saattaa muuttua.


Kuinka painava Urpilaisen salkku on?

Jutta Urpilaisen nimitys kansainvälisten kumppanuuksien komissaariksi on uusi kehys perinteiselle kehityspolitiikalle. Euroopan unioni haluaa rakentaa Afrikan kanssa toimivampaa yhteistyötä myös töiden ja investointien avulla. Työkuvauksessa mainitaan erikseen maahanmuutto, jossa keskitytään lähtö- ja kauttakulkumaihin.

Urpilaisen pesti ei ole perinteinen painavaksi katsottu salkku. Painavuudessa arvioidaan budjettivastuuta ja lainsäädäntöä. Urpilaisen osastolla on EU:n kolmanneksi suurin budjetti aluepolitiikan ja maatalouden jälkeen, mutta vain vähän lainsäädäntövastuuta.

On vielä epäselvää, miten vastuu rahankäytöstä jaetaan ulkosuhteiden erityisedustajan Josep Borrellin kanssa.


Vaikuttavuus on näkyvyyttä, mihin Urpilainen voi itse vaikuttaa paljon. Kehityskomissaari matkustaa paljon, ja työkenttä on EU:n ulkopuolella. Erityisedustaja Borrell päätyy parrasvaloihin Urpilaista useammin.

Tuleva maailmantilanne voi tehdä Urpilaisen salkusta merkittävästi alkutilannetta painavamman. Maahanmuuttokysymykset ja Euroopan paikka maailmankartalla ovat Urpilaisen pohdittavana. Monet tulevaisuuden suurista kysymyksistä, kuten ilmastonmuutos ja väestönkasvu, linkittyvät Afrikkaan.

Ajatushautomo Robert Schumannin Brysselin-toimiston johtajan Eric Mauricen mielestä suomalaisen valinta pestiin herättää jo itsessään kiinnostusta. Mauricen mukaan Afrikan rooli EU:ssa viime vuosina kasvanut. Afrikan kehitykseen liittyvät tärkeät maahanmuuton ja terrorismin kysymykset sekä Kiinan kasvava valta.

”Tätä aihealuetta ovat pitäneet perinteisesti hallussaan Välimeren alueen maat. Nyt komissio haluaa, että Afrikka on kaikkien EU-maiden vastuulla. Urpilaisen valinta on tässä mielessä tärkeä”, Maurice sanoo.

Veivätkö suuret maat paremmat pestit?

Uuden komission linjanvetäjinä ovat Saksa, Ranska ja Italia. Komissio siirtyy luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin ohjauksesta saksalaiselle Ursula von der Leyenille. Italian Paolo Gentiloni sai talousvastuut ja Ranskan Sylvie Goulard sisämarkkinat.


Toisaalta vastuuta on jaettu pienemmillekin. Korkeimmat varapuheenjohtajuudet jakavat Tanska, Hollanti ja Latvia. Viro sai tärkeän energiasalkun, Ruotsi sisäasiat, Tšekki varapuheenjohtajuuden arvoissa ja läpinäkyvyydessä.

Yksi näkyvimmistä komissaareista tulee olemaan pienen Irlannin Paul Hogan, joka on vastuussa kaupasta. Siinä riittää neuvoteltavaa esimerkiksi brexitin jälkeen.Vaikka sisämarkkinat ja Christine Lagarden pian johtama Euroopan keskuspankki ovat nyt ranskalaisissa käsissä, Maurice ei näe ranskalaisen vaikutusvallan kasvua. Komissiossa edustetaan EU:ta, hän muistuttaa.

”Nykyinen talouskomissaari, ranskalainen Pierre Moscovici, ei ole ajanut erityisesti Ranskan asiaa. Goulardin teemat ovat toki Ranskan presidentille Emmanuel Macronille tärkeitä, mutta suoraa yhtäläisyyttä ei voi vetää kansallisen vaikutusvallan kasvuun.”

Miksi Italian ja Unkarin salkut herättivät kohua?

Salkkujakoa edeltävissä huhuissa Urpilaiselle kaavailtiin talouskomissaarin salkkua. Pohjoismaille ja tiukan talouskurin kannattajille valinta olisi ollut Italian Gentilonia mieleisempi.


Hallituskriisiin ajautunut Italia lähetti komissaariehdokkaansa viime hetkellä. Entinen pääministeri ja ulkoministeri Gentiloni oli Italialta viesti: vastuulliset tehtävät kiinnostavat. Von der Leyen halusi valinnalla todennäköisesti tukea Italian uutta hallitusta ja tehdä pesäeroa populistijohtaja Matteo Salviniin.

Italia on kuitenkin toistuvasti rikkonut EU:n niin sanotun vakaus- ja kasvusopimuksen normeja, myös Gentilonin pääministeriaikana. Gentiloni joutuu todennäköisesti tehtävässään torumaan omaa kotimaataan sääntöjen hylkäämisestä.

Unkarin entinen oikeusministeri László Trócsányi sai vastuun naapuruussuhteista ja laajentumisesta. Trócsányi on ollut yksi oikeusvaltion rapauttamisesta syytetyn pääministeri Viktor Orbanin luottoministereistä. Moni ei pidä hyvänä, että Trócsányi kertoo mahdollisille uusille EU-jäsenmaille, millaisia ovat EU:n perusarvot ja miten niitä noudatetaan.

Onko lasikatto murtunut Euroopan unionissa?

Euroopan komissio on avannut naisille mahdollisuuksia edetä kohti EU:n korkeimpia johtotehtäviä. Von der Leyen on ensimmäinen nainen puheenjohtajana, ja komissiossa on 13 naista, mikä on eniten koko historiassa.

Urpilainen on ensimmäinen nainen komissaarina Suomen 25-vuotisella EU-taipaleella.


Von der Leyen on pitänyt naisten tasapuolista määrää komissiossa yhtenä tärkeistä tavoitteista. Komissiossa tasa-arvosalkun sai maltalainen Helena Dalli, ja esimerkiksi Urpilaisen tehtäväkuvauksessa von der Leyen painotti tasa-arvoa ja naisten ja tyttöjen roolia. Naiset saivat komissiossa ydintehtäviä siinä missä miehetkin.

Urpilainen pitää hyvänä, että naiskysymys nousi erillisenä esiin, sillä komissiossa sukupuolten tasa-arvo on ollut kaukana. Toisaalta Urpilainen painottaa, että komissaariehdokkaat on valittu taustan ja kokemuksen perusteella. Komission työssä erillinen naisnäkökulma tuskin näkyy.

”Jokainen meistä tuo oman osaamisensa yhteisen tiimin käyttöön. Itse ajattelen niin, että hyvä tiimi ja joukkue rakentuu erilaisista pelaajista ja erilaisista kokemuksista. Komission nykykokoonpano vastaa tätä”, hän sanoo.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Komissaarit vastaavat Euroopan parlamentin kuulemistilaisuuksissa tiukkoihin kysymyksiin. Näiden kuulemisten perusteella komission kokoonpano saattaa muuttua, sillä kaikki komissaarit eivät todennäköisesti läpäise seulaa.

Euroopan petostentorjuntavirasto tutkii puolalaisen maatalouskomissaariehdokkaan Janusz Wojciechowskin epäiltyjä matkalaskuväärinkäytöksiä hänen europarlamenttiajoiltaan. Ranskan Goulardia on puolestaan kuulusteltu hänen entisen puolueensa epäillyistä EU-varojen väärinkäytöksistä.

EU-parlamentti äänestää komission kokoonpanosta lokakuussa. Tavoiteaikataulun mukaan uusi komissio aloittaa työt marraskuun alussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  4. 4

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  5. 5

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  6. 6

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  7. 7

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  8. 8

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  9. 9

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  10. 10

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  7. 7

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  8. 8

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  9. 9

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  10. 10

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää