Ulkomaat

Miten merkittävä Urpilaisen salkku on? Saivatko suuret maat paremmat pestit? HS vastaa viiteen tärkeään kysymykseen uusista EU-johtajista

Tulevan Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyn jakoi tiistaina komissaarien työtehtävät. Mitä nimityksistä pitäisi ajatella ja kuka sai parhaat paikat?

Bryssel

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von de Leyen jakoi tiistaina komissaarien työsalkut. Suomen Jutta Urpilainen (sd) sai kansainvälisten kumppanuuksien pestin, johon sisältyy esimerkiksi vastuu Afrikka-politiikasta.

HS keräsi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin uuden komission kokoonpanosta.

Kaikki komissaarit ovat vasta ehdokkaita ja lopullinen kokoonpano saattaa muuttua.


Kuinka painava Urpilaisen salkku on?

Jutta Urpilaisen nimitys kansainvälisten kumppanuuksien komissaariksi on uusi kehys perinteiselle kehityspolitiikalle. Euroopan unioni haluaa rakentaa Afrikan kanssa toimivampaa yhteistyötä myös töiden ja investointien avulla. Työkuvauksessa mainitaan erikseen maahanmuutto, jossa keskitytään lähtö- ja kauttakulkumaihin.

Urpilaisen pesti ei ole perinteinen painavaksi katsottu salkku. Painavuudessa arvioidaan budjettivastuuta ja lainsäädäntöä. Urpilaisen osastolla on EU:n kolmanneksi suurin budjetti aluepolitiikan ja maatalouden jälkeen, mutta vain vähän lainsäädäntövastuuta.

On vielä epäselvää, miten vastuu rahankäytöstä jaetaan ulkosuhteiden erityisedustajan Josep Borrellin kanssa.


Vaikuttavuus on näkyvyyttä, mihin Urpilainen voi itse vaikuttaa paljon. Kehityskomissaari matkustaa paljon, ja työkenttä on EU:n ulkopuolella. Erityisedustaja Borrell päätyy parrasvaloihin Urpilaista useammin.

Tuleva maailmantilanne voi tehdä Urpilaisen salkusta merkittävästi alkutilannetta painavamman. Maahanmuuttokysymykset ja Euroopan paikka maailmankartalla ovat Urpilaisen pohdittavana. Monet tulevaisuuden suurista kysymyksistä, kuten ilmastonmuutos ja väestönkasvu, linkittyvät Afrikkaan.

Ajatushautomo Robert Schumannin Brysselin-toimiston johtajan Eric Mauricen mielestä suomalaisen valinta pestiin herättää jo itsessään kiinnostusta. Mauricen mukaan Afrikan rooli EU:ssa viime vuosina kasvanut. Afrikan kehitykseen liittyvät tärkeät maahanmuuton ja terrorismin kysymykset sekä Kiinan kasvava valta.

”Tätä aihealuetta ovat pitäneet perinteisesti hallussaan Välimeren alueen maat. Nyt komissio haluaa, että Afrikka on kaikkien EU-maiden vastuulla. Urpilaisen valinta on tässä mielessä tärkeä”, Maurice sanoo.

Veivätkö suuret maat paremmat pestit?

Uuden komission linjanvetäjinä ovat Saksa, Ranska ja Italia. Komissio siirtyy luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin ohjauksesta saksalaiselle Ursula von der Leyenille. Italian Paolo Gentiloni sai talousvastuut ja Ranskan Sylvie Goulard sisämarkkinat.


Toisaalta vastuuta on jaettu pienemmillekin. Korkeimmat varapuheenjohtajuudet jakavat Tanska, Hollanti ja Latvia. Viro sai tärkeän energiasalkun, Ruotsi sisäasiat, Tšekki varapuheenjohtajuuden arvoissa ja läpinäkyvyydessä.

Yksi näkyvimmistä komissaareista tulee olemaan pienen Irlannin Paul Hogan, joka on vastuussa kaupasta. Siinä riittää neuvoteltavaa esimerkiksi brexitin jälkeen.Vaikka sisämarkkinat ja Christine Lagarden pian johtama Euroopan keskuspankki ovat nyt ranskalaisissa käsissä, Maurice ei näe ranskalaisen vaikutusvallan kasvua. Komissiossa edustetaan EU:ta, hän muistuttaa.

”Nykyinen talouskomissaari, ranskalainen Pierre Moscovici, ei ole ajanut erityisesti Ranskan asiaa. Goulardin teemat ovat toki Ranskan presidentille Emmanuel Macronille tärkeitä, mutta suoraa yhtäläisyyttä ei voi vetää kansallisen vaikutusvallan kasvuun.”

Miksi Italian ja Unkarin salkut herättivät kohua?

Salkkujakoa edeltävissä huhuissa Urpilaiselle kaavailtiin talouskomissaarin salkkua. Pohjoismaille ja tiukan talouskurin kannattajille valinta olisi ollut Italian Gentilonia mieleisempi.


Hallituskriisiin ajautunut Italia lähetti komissaariehdokkaansa viime hetkellä. Entinen pääministeri ja ulkoministeri Gentiloni oli Italialta viesti: vastuulliset tehtävät kiinnostavat. Von der Leyen halusi valinnalla todennäköisesti tukea Italian uutta hallitusta ja tehdä pesäeroa populistijohtaja Matteo Salviniin.

Italia on kuitenkin toistuvasti rikkonut EU:n niin sanotun vakaus- ja kasvusopimuksen normeja, myös Gentilonin pääministeriaikana. Gentiloni joutuu todennäköisesti tehtävässään torumaan omaa kotimaataan sääntöjen hylkäämisestä.

Unkarin entinen oikeusministeri László Trócsányi sai vastuun naapuruussuhteista ja laajentumisesta. Trócsányi on ollut yksi oikeusvaltion rapauttamisesta syytetyn pääministeri Viktor Orbanin luottoministereistä. Moni ei pidä hyvänä, että Trócsányi kertoo mahdollisille uusille EU-jäsenmaille, millaisia ovat EU:n perusarvot ja miten niitä noudatetaan.

Onko lasikatto murtunut Euroopan unionissa?

Euroopan komissio on avannut naisille mahdollisuuksia edetä kohti EU:n korkeimpia johtotehtäviä. Von der Leyen on ensimmäinen nainen puheenjohtajana, ja komissiossa on 13 naista, mikä on eniten koko historiassa.

Urpilainen on ensimmäinen nainen komissaarina Suomen 25-vuotisella EU-taipaleella.


Von der Leyen on pitänyt naisten tasapuolista määrää komissiossa yhtenä tärkeistä tavoitteista. Komissiossa tasa-arvosalkun sai maltalainen Helena Dalli, ja esimerkiksi Urpilaisen tehtäväkuvauksessa von der Leyen painotti tasa-arvoa ja naisten ja tyttöjen roolia. Naiset saivat komissiossa ydintehtäviä siinä missä miehetkin.

Urpilainen pitää hyvänä, että naiskysymys nousi erillisenä esiin, sillä komissiossa sukupuolten tasa-arvo on ollut kaukana. Toisaalta Urpilainen painottaa, että komissaariehdokkaat on valittu taustan ja kokemuksen perusteella. Komission työssä erillinen naisnäkökulma tuskin näkyy.

”Jokainen meistä tuo oman osaamisensa yhteisen tiimin käyttöön. Itse ajattelen niin, että hyvä tiimi ja joukkue rakentuu erilaisista pelaajista ja erilaisista kokemuksista. Komission nykykokoonpano vastaa tätä”, hän sanoo.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Komissaarit vastaavat Euroopan parlamentin kuulemistilaisuuksissa tiukkoihin kysymyksiin. Näiden kuulemisten perusteella komission kokoonpano saattaa muuttua, sillä kaikki komissaarit eivät todennäköisesti läpäise seulaa.

Euroopan petostentorjuntavirasto tutkii puolalaisen maatalouskomissaariehdokkaan Janusz Wojciechowskin epäiltyjä matkalaskuväärinkäytöksiä hänen europarlamenttiajoiltaan. Ranskan Goulardia on puolestaan kuulusteltu hänen entisen puolueensa epäillyistä EU-varojen väärinkäytöksistä.

EU-parlamentti äänestää komission kokoonpanosta lokakuussa. Tavoiteaikataulun mukaan uusi komissio aloittaa työt marraskuun alussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  2. 2

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  3. 3

   Puoluejohtaja Hevrin Khalaf surmattiin teloitustyyliin Syyriassa, tapaus voi YK:n mukaan olla sotarikos

  4. 4

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  5. 5

   Andy McCoy ja Michael Monroe ovat vielä viisikymppisinäkin viihdyttävämpiä kuin yksikään rocktulokas Suomessa

  6. 6

   Huuhkajat voitti Armenian vakuuttavasti 3–0 ja on voiton päässä EM-kisoista – Kokeile HS:n laskurilla, millä tuloksilla Suomi on kisoissa

  7. 7

   Nainen putosi ketjukarusellista ja kuoli Ranskassa: Suomen huvipuistoissa on käytössä muutama onnettomuuslaitetta vastaava karuselli

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Täydellinen syväpuhdistus ja Kreikan jättiapu – Huuhkajat pääsi voiton päähän EM-kisoista

  10. 10

   Nasa esitteli kuumatkojen uudet avaruuspuvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  10. 10

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää