Ulkomaat    |   Kommentti

Iran ei välttämättä suostu neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa, sillä samaan pöytään istuminen voisi vaikuttaa heikkoudelta

Turvallisuusneuvonantaja John Boltonin potkut eivät yksin riitä houkuttelemaan Irania samaan pöytään Yhdysvaltain kanssa.

Washingtonin pyöröovi kävi taas. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi tiistaina potkut turvallisuusneuvonantaja John Boltonille.

Bolton oli äärimmäisen aggressiivista ulkopolitiikkaa suosinut haukkojen haukka.

Ulkoministeri Mike Pompeo vihjasi, että Trump voisi nyt tavata Iranin presidentin Hassan Ruhanin. Se tapahtuisi jo YK:n yleiskokouksen yhteydessä syyskuun lopussa.

Kriisissä ei kuitenkaan ole kyse siitä, suostuuko Trump tapaamaan Iranin presidentin Ruhanin. Iranin pitää saada pöytään jotain muutakin kuin kokousvissyä.

Ruhani on sanonut suostuvansa mielellään neuvotteluihin, kunhan Yhdysvallat luopuu pakotteista. Sitä Yhdysvallat ei ole tekemässä.

Pakotteet ovat Iranille tuskalliset, mutta se tuskin suostuu syömään Trumpin kädestä. Ehdot ovat yksinkertaisesti mahdottomat: Trump muun muassa vaatii Iranin lopettavan uraanin väkevöimisen ikuisiksi ajoiksi.

Tähän Iran ei suostu siitäkään syystä, että kriisi on yksiselitteisesti Trumpin tekoa. Iran noudatti sopimusta siihen asti, kun Trump sanoi sen irti.

Tapaaminen olisi Iranin ja Yhdysvaltain suhteissa melkoinen jysäys. Maiden päämiehet ovat tavanneet viimeksi lähes 43 vuotta sitten. Uudenvuodenaattona 1978 presidentti Jimmy Carter nosteli Teheranissa maljoja shaahi Reza Pahlavin kanssa.

Carter vakuutteli maljapuheessaan ikuista kumppanuutta Iranille, jota luonnehti ”vakauden saarekkeeksi Lähi-idässä”. Vain muutaman kuukauden kuluttua Iranissa alkoivat mielenosoitukset, jotka johtivat Pahlavin maanpakoon ja islamilaiseen vallankumoukseen.

Seuraavan kerran Iranin ja Yhdysvaltain johtajat olivat suorassa yhteydessä 2013, kun presidentti Barack Obama puhui Ruhanin kanssa puhelimessa.

Tekeillä oli ydinsopimus, juuri se, jonka Trump sanoi irti.

Sopimus saatiin aikaan kymmenillä tapaamisilla ulkoministerien John Kerryn ja Mohammed Javad Zarifin välillä. Elokuussa Yhdysvallat nöyryytti Zarifia asettamalle tälle pakotteita, ja ulkoministeri Mike Pompeo kutsui Zarifia ja Iranin johtoa mafiaksi.

Tällaisen jälkeen suhteet eivät palaudu huipputasolle sormennapsauksella.

Iranin asema pakotteiden puristuksessa on tukala, mutta sillä on sitkeyttä. Viimeksi kriisi kesti 12 vuotta ennen kuin päästiin sopimukseen.

Nyt Iran tarvitsisi jotkin takuut siitä, että tilanne helpottuisi tapaamisesta. Ruhani ja korkein uskonnollinen johtaja Ali Khamenei eivät janoa tunnustusta samalla tavalla kuin Pohjois-Korea.

Päinvastoin. Iran on jatkanut vihapuhetta Yhdysvaltoja vastaan 40 vuotta. Samaan pöytään istuminen vaikuttaisi heikkoudelta. Siksi Iranin pitäisi saada tapaamisesta jymyvoitto, ja edes vuoden 2015 ydinsopimus ei ollut sellainen, että Obama ja Ruhani olisivat tavanneet.

Trumpiin Iran ei enää hevillä luota, kun hän on jo kerran sanonut irti sopimuksen, jota Iran noudatti.

Trumpin heikko kohta on huomio ja toive ihailluksi tulemisesta. Iran voi tietenkin toivoa, että se saisi höynäytettyä Trumpin yhtä uskomattomalla tavalla kuin Pohjois-Korean Kim Jong-un ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Se vaikuttaa äärimmäisen epätodennäköiseltä. Trump on maalannut Iranin niin absoluuttiseksi pahaksi, että äkkikäännös ei tunnu mahdolliselta.

Trumpin politiikassa on paljon irrationaalista. Ydinsopimusta hän vaikuttaa vastustavan pitkälti siksi, että sopimus oli Obaman neuvottelema.

Onko Iranilla nyt sitten enemmän liikkumavaraa?

Bolton oli suoranainen sotahaukan karikatyyri, ja hänet pestattiin nimenomaan pitämään painetta Iranin suuntaan. Mutta ei Trumpin tilannehuone ilman häntä mikään pasifistikerho ole.

Myös ulkoministeri Mike Pompeo kannattaa erittäin kovaa linjaa ja tarpeen tullen sotilaallisia iskuja. Trump ja Pompeo tulevat hyvin toimeen, ja ilman ärsyttävää viiksekästä viisastelijaa Boltonia tiimi on yhtenäisempi. Iran ei voi mitenkään laskea, että linja olisi nyt pehmeämpi.

Iranilla on vielä sen verran tilaa, ettei sen tarvitse tarttua kaikkiin oljenkorsiin. Eurooppa ei ole sanonut sopimusta irti, ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tekee hartiavoimin töitä sopimuksen pelastaakseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää