Ulkomaat

Brexit-sodan kylkeen syntyi oikeustaistelujen suma: Skotlannin oikeusistuin pitää parlamentin pakkolomaa laittomana ja katsoo Johnsonin johtaneen harhaan kuningatarta

Pääministeri Boris Johnsonin sanotaan sulkeneen parlamentin viideksi viikoksi laittomalla päätöksellä ja johtaneen kuningatarta harhaan. Lontoolainen ylioikeus puolestaan totesi, ettei poliittinen kiista kuulu oikeustupaan.

Britannian EU-eroon eli brexitiin ilmestyi uusi kaoottinen lisäjuonne keskiviikkona, kun skotlantilainen vetoomustuomioistuin katsoi pääministeri Boris Johsonin rikkoneen lakia määrätessään parlamentin poikkeuksellisen pitkälle syystauolle, uutistoimistot ja brittimedia kertovat.

Hämmennystä lisää se, että aiemmin englantilainen ylioikeus päätti, että se ei voi ottaa kantaa riitaan parlamentin sulkemisesta, koska kyse on poliittisesta asiasta. Keskiviikkona useat kansanedustajat osoittivat mieltään vaatien päästä töihin parlamenttiin.

Skotlannissa kolmen tuomarin tekemän yhteispäätöksen mukaan Johnsonin tarkoituksena oli ”sopimattomalla tavalla estää parlamentin toiminta”. Tuomareiden mukaan Johnson oli käytännössä katsoen johtanut harhaan kuningatar Elisabetia, jolta piti pyytää muodollinen hyväksyntä parlamentin sulkemiselle viideksi viikoksi.


Hallitus valitti tuomiosta ja sitä käsitellään Britannian korkeimmassa oikeudessa ensi viikon tiistaista alkaen. Hallituksen mukaan parlamentin syystauko on perinne, eikä päätöksessä viiden viikon tauosta ollut mitään erikoista.

Parlamentin tiistaina alkanut syystauko on kuitenkin pisin sitten toisen maailmansodan ja se sattuu hyvin kriittiseen ajankohtaan, sillä Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta eli noin seitsemän viikon päästä. Opposition mielestä parlamentin sulkemisella pyritään varmistamaan, että hallituksen brexit-politiikkaa ei haasteta.

Viime viikolla lontoolainen ylioikeus päätti, ettei se voi ottaa kantaa aktivisti Gina Millerin ajamaan juttuun, jossa haastettiin myös parlamentin tauon laillisuus. Oikeusistuimen mielestä kyseessä on poliittinen kiista, johon oikeus ei voi ottaa kantaa.

Ylioikeus hyväksyi silti sen, että Millerin tapaus voidaan siirtää Britannian korkeimman oikeuden käsittelyyn. Millerin jutussa hallitusta vastaan on mukana myös entinen konservatiivipääministeri John Major.

Ylioikeuden tuomareiden keskiviikkona julkaiseman päätöstiivistelmän mukaan viime viikon tapahtumat veivät pohjaa väitteeltä, ettei parlamentilla olisi mahdollisuutta vaikuttaa brexit-prosessiin.

Viime viikolla parlamentin ala- ja ylähuone hyväksyivät lain, joka kieltää hallitusta viemästä Britanniaa unionista ilman EU:n kanssa tehtyä erosopimusta. Lisäksi parlamentti kaatoi Johnsonin yritykset järjestää ennenaikaiset vaalit lokakuun puolivälissä.

Ettei sopasta puuttuisi maustetta, Pohjois-Irlannissa on käynnissä kolmas oikeudenkäynti, jota käsitellään torstaina. Sen takana on aktivisti Raymond McCord, jonka mukaan Britannian lähtö EU:sta ilman sopimusta olisi laiton, koska se rikkoo Pohjois-Irlannin rauhansopimusta.

Gina Miller ja Raymond McCord ovat tuttuja piikkejä brittihallitusten takamuksissa. Miller voitti pari vuotta sitten jutun, jolla hän vaati pääministeri Theresa Mayta pyytämään brexit-erosopimukselle parlamentin vahvistuksen. Asiasta päätti valitusten jälkeen korkein oikeus, mikä teki Milleristä vihatun hahmon brexitiä haluavien parissa.

Raymond McCord puolestaan yritti vuonna 2016 estää brexitin tapahtumisen, koska pohjoisirlantilaiset äänestivät sitä vastaan. Britanniaan kuuluvassa Pohjois-Irlannissa lähes 56 prosenttia äänestäjistä halusi pysyä EU:ssa kesäkuussa 2016 pidetyssä kansanäänestyksessä.

Britanniassa tuli maanantaina voimaan laki, jonka mukaan pääministerin on haettava brexit-lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta 19. päivään lokakuuta mennessä. Johnson on sanonut, ettei hän missään tapauksessa hae enää lykkäystä.

Johnson sanoo yrittävänsä neuvotella vielä uuden sopimuksen EU:n kanssa. EU on ollut täysin haluton avaamaan erosopimusta ja on epäselvää, millä ehdoilla EU-puoli suostuisi lykkäämään brexit-päivää vielä kolmannenkin kerran.

Johnson yritti viime viikolla ja tämän viikon alussa järjestyttää Britanniassa uudet vaalit. Molemmilla kerroilla parlamentti tyrmäsi hankkeen.

Kesällä eroamaan joutunut Theresa May neuvotteli EU:n kanssa erosopimuksen, mutta sen parlamentti kaatoi kolme kertaa äänestyksissä. The Guardian -lehti kertoi tiistaina, että nyt joukko kansanedustajia puuhaa Mayn sopimuksen palauttamista prosessiin sekä uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämistä.

Johnson on nyt elämänsä ryöpytyksessä. Parlamentin alahuone päätti esimerkiksi maanantai-iltana, että hallituksen pitää julkistaa ja toimittaa alahuoneelle kaikki äkkieron uhkiin ja valmisteluun sekä parlamentin jäädyttämiseen liittyvä taustamateriaali.

Keskiviikkona oikeusistuin totesi hänen toimineen laittomasti ja mahdollisesti johtaneen harhaan parlamenttia ja kuningatarta. Viime viikolla hänen konservatiivipuolueensa menetti täpärän enemmistönsä parlamentin alahuoneessa.

Kirpaisevana lisäiskuna Johnsonin veli, apulaisministeri Jo Johnson erosi hallituksesta, koska on liian erimielinen veljensä toimista.

”Katsoitpa asiaa miten hyvänsä, tämä on huono juttu pääministerille ja tästä uhkaa tulla hänen silmilleen räjähtävä pommi. Jos korkein oikeus päätyy [skottioikeuden] kannalle, hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kutsua parlamentti takaisin, mikä olisi hänelle poliittinen nöyryytys”, kommentoi BBC:n uutispäällikkö Norman Smith keskiviikkona brexit-taistelun viimeisiä käänteitä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää