Ulkomaat

Brexit-sodan kylkeen syntyi oikeustaistelujen suma: Skotlannin oikeusistuin pitää parlamentin pakkolomaa laittomana ja katsoo Johnsonin johtaneen harhaan kuningatarta

Pääministeri Boris Johnsonin sanotaan sulkeneen parlamentin viideksi viikoksi laittomalla päätöksellä ja johtaneen kuningatarta harhaan. Lontoolainen ylioikeus puolestaan totesi, ettei poliittinen kiista kuulu oikeustupaan.

Britannian EU-eroon eli brexitiin ilmestyi uusi kaoottinen lisäjuonne keskiviikkona, kun skotlantilainen vetoomustuomioistuin katsoi pääministeri Boris Johsonin rikkoneen lakia määrätessään parlamentin poikkeuksellisen pitkälle syystauolle, uutistoimistot ja brittimedia kertovat.

Hämmennystä lisää se, että aiemmin englantilainen ylioikeus päätti, että se ei voi ottaa kantaa riitaan parlamentin sulkemisesta, koska kyse on poliittisesta asiasta. Keskiviikkona useat kansanedustajat osoittivat mieltään vaatien päästä töihin parlamenttiin.

Skotlannissa kolmen tuomarin tekemän yhteispäätöksen mukaan Johnsonin tarkoituksena oli ”sopimattomalla tavalla estää parlamentin toiminta”. Tuomareiden mukaan Johnson oli käytännössä katsoen johtanut harhaan kuningatar Elisabetia, jolta piti pyytää muodollinen hyväksyntä parlamentin sulkemiselle viideksi viikoksi.


Hallitus valitti tuomiosta ja sitä käsitellään Britannian korkeimmassa oikeudessa ensi viikon tiistaista alkaen. Hallituksen mukaan parlamentin syystauko on perinne, eikä päätöksessä viiden viikon tauosta ollut mitään erikoista.

Parlamentin tiistaina alkanut syystauko on kuitenkin pisin sitten toisen maailmansodan ja se sattuu hyvin kriittiseen ajankohtaan, sillä Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta eli noin seitsemän viikon päästä. Opposition mielestä parlamentin sulkemisella pyritään varmistamaan, että hallituksen brexit-politiikkaa ei haasteta.

Viime viikolla lontoolainen ylioikeus päätti, ettei se voi ottaa kantaa aktivisti Gina Millerin ajamaan juttuun, jossa haastettiin myös parlamentin tauon laillisuus. Oikeusistuimen mielestä kyseessä on poliittinen kiista, johon oikeus ei voi ottaa kantaa.

Ylioikeus hyväksyi silti sen, että Millerin tapaus voidaan siirtää Britannian korkeimman oikeuden käsittelyyn. Millerin jutussa hallitusta vastaan on mukana myös entinen konservatiivipääministeri John Major.

Ylioikeuden tuomareiden keskiviikkona julkaiseman päätöstiivistelmän mukaan viime viikon tapahtumat veivät pohjaa väitteeltä, ettei parlamentilla olisi mahdollisuutta vaikuttaa brexit-prosessiin.

Viime viikolla parlamentin ala- ja ylähuone hyväksyivät lain, joka kieltää hallitusta viemästä Britanniaa unionista ilman EU:n kanssa tehtyä erosopimusta. Lisäksi parlamentti kaatoi Johnsonin yritykset järjestää ennenaikaiset vaalit lokakuun puolivälissä.

Ettei sopasta puuttuisi maustetta, Pohjois-Irlannissa on käynnissä kolmas oikeudenkäynti, jota käsitellään torstaina. Sen takana on aktivisti Raymond McCord, jonka mukaan Britannian lähtö EU:sta ilman sopimusta olisi laiton, koska se rikkoo Pohjois-Irlannin rauhansopimusta.

Gina Miller ja Raymond McCord ovat tuttuja piikkejä brittihallitusten takamuksissa. Miller voitti pari vuotta sitten jutun, jolla hän vaati pääministeri Theresa Mayta pyytämään brexit-erosopimukselle parlamentin vahvistuksen. Asiasta päätti valitusten jälkeen korkein oikeus, mikä teki Milleristä vihatun hahmon brexitiä haluavien parissa.

Raymond McCord puolestaan yritti vuonna 2016 estää brexitin tapahtumisen, koska pohjoisirlantilaiset äänestivät sitä vastaan. Britanniaan kuuluvassa Pohjois-Irlannissa lähes 56 prosenttia äänestäjistä halusi pysyä EU:ssa kesäkuussa 2016 pidetyssä kansanäänestyksessä.

Britanniassa tuli maanantaina voimaan laki, jonka mukaan pääministerin on haettava brexit-lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta 19. päivään lokakuuta mennessä. Johnson on sanonut, ettei hän missään tapauksessa hae enää lykkäystä.

Johnson sanoo yrittävänsä neuvotella vielä uuden sopimuksen EU:n kanssa. EU on ollut täysin haluton avaamaan erosopimusta ja on epäselvää, millä ehdoilla EU-puoli suostuisi lykkäämään brexit-päivää vielä kolmannenkin kerran.

Johnson yritti viime viikolla ja tämän viikon alussa järjestyttää Britanniassa uudet vaalit. Molemmilla kerroilla parlamentti tyrmäsi hankkeen.

Kesällä eroamaan joutunut Theresa May neuvotteli EU:n kanssa erosopimuksen, mutta sen parlamentti kaatoi kolme kertaa äänestyksissä. The Guardian -lehti kertoi tiistaina, että nyt joukko kansanedustajia puuhaa Mayn sopimuksen palauttamista prosessiin sekä uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämistä.

Johnson on nyt elämänsä ryöpytyksessä. Parlamentin alahuone päätti esimerkiksi maanantai-iltana, että hallituksen pitää julkistaa ja toimittaa alahuoneelle kaikki äkkieron uhkiin ja valmisteluun sekä parlamentin jäädyttämiseen liittyvä taustamateriaali.

Keskiviikkona oikeusistuin totesi hänen toimineen laittomasti ja mahdollisesti johtaneen harhaan parlamenttia ja kuningatarta. Viime viikolla hänen konservatiivipuolueensa menetti täpärän enemmistönsä parlamentin alahuoneessa.

Kirpaisevana lisäiskuna Johnsonin veli, apulaisministeri Jo Johnson erosi hallituksesta, koska on liian erimielinen veljensä toimista.

”Katsoitpa asiaa miten hyvänsä, tämä on huono juttu pääministerille ja tästä uhkaa tulla hänen silmilleen räjähtävä pommi. Jos korkein oikeus päätyy [skottioikeuden] kannalle, hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kutsua parlamentti takaisin, mikä olisi hänelle poliittinen nöyryytys”, kommentoi BBC:n uutispäällikkö Norman Smith keskiviikkona brexit-taistelun viimeisiä käänteitä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää