Ulkomaat    |   HS-analyysi

Korruptiosyytteissä rypevä Netanjahu kalastelee vaali­lupauksellaan Israelin uskonnollisen oikeiston ääniä

Israelin pääministeri lupasi äänestäjille kolmanneksen Länsirannasta, jos hän voittaa vaalit.

Vaikeuksiin ajautunut Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu loihti tiistaina äänestäjien eteen varsinaisen kangastuksen. Korruptiosyytteiden vuoksi huonoon valoon joutunut Netanjahu lupasi yllättäen, että jos hän voittaa ensi viikolla pidettävät vaalit, hän aikoo liittää Jordanjoen laakson osaksi Israelia.

”Tänään ilmoitan, että seuraavan hallituksen syntyessä tarkoitukseni on levittää Israelin suvereniteetti Jordanjoen laaksoon ja Kuolleenmeren pohjoisosaan”, Netanjahu lausui Israelin median mukaan. ”Se on välttämätön itäinen turvavyöhykkeemme. Se on itäinen puolustusmuurimme.”

Kyse on merkittävän kokoisesta alueesta Länsirannalta, jota Israel on miehittänyt jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Alue käsittää lähes kolmasosan koko miehitetystä Länsirannasta, jonne palestiinalaiset toivovat perustavansa oman valtion.

Kyse olisi myös ensimmäisestä kerrasta vuosikymmeniin, kun Israel yksipuolisesti liittää Länsirannan osia itseensä.

Rauhanprosessi Israelin ja palestiinalaisten välillä on ollut jäissä jo viisi vuotta. Donald Trumpin nouseminen Yhdysvaltain presidentiksi on vähentänyt entisestään mahdollisuuksia uuden neuvottelukierroksen käynnistymiselle.

Netanjahun veto oli niin huima, että jopa osa hänen entisistä oikeistolaisista liittolaisistaan suhtautui siihen kyynisen ironisesti. Esimerkiksi kansallismielisen Israel Beiteinu -puolueen johtaja Avigdor Lieberman kuittasi Netanjahun suunnitelman kahdella sanalla.

”Dramaattinen lausunto”, Lieberman kirjoitti Twitterissä ja lisäsi sanojen perään kaksi naurusta kyynelehtivää hymiötä.
Israelissa järjestetään ennenaikaiset vaalit osittain juuri siksi, koska Lieberman ei suostunut hallitusyhteistyöhön Netanjahun kanssa viime kevään vaalien jälkeen, eikä toimivaa hallitusta saatu muodostettua.

Palestiinalaiset ja arabimaiden edustajat tyrmäsivät odotetusti Netanjahun vaalilupauksen. Myös YK kommentoi tuoreeltaan, ettei miehitettyjen alueiden yksipuolista liittämistä Israeliin tulla tunnustamaan.

”Millä tahansa Israelin päätöksellä, jossa sen lait määrätään voimaan miehitetyllä Länsirannalla, ei ole minkäänlaista kansainvälisiä laillista voimaa”, sanoi YK:n pääsihteerin António Guterresin tiedottaja Stéphane Dujarric uutistoimisto AFP:n mukaan.

Minkä ihmeen vuoksi Netanjahu sitten nosti pöydälle ajatuksen Israelin itärajan siirtämisestä Jordanjoelle?

Itse asiassa kyse ei ole millään muotoa tuoreesta ajatuksesta.

Israel on käytännössä hallinnut Jordanjoen laaksoa siitä alkaen, kun se miehitti Länsirannan vuoden 1967 sodassa (nimitys tulee siitä, että kyseessä on Jordanjoen länsiranta). Tämän jälkeen jokilaaksoon on rakennettu kymmeniä juutalaissiirtokuntia, jotka kansainvälisen oikeuden ja myös Israelin korkeimman oikeuden mukaan ovat laittomia.

Jo vuosikymmenien ajan Israelin hallitukset ovat perustelleet Jordanjoen laakson kontrolloimista puolustuksellisilla syillä. Jokilaaksoa hallitsemalla Israel kykenee saartamaan palestiinalaisalueet ja erottamaan heidät joen toisella puolella sijaitsevista muista arabimaista.

Palestiinalaisille jokilaakson hallinta olisi tärkeää, koska siellä on runsaasti hedelmällistä viljelysmaata.

Puolustuksellisten argumenttien lisäksi kyse on myös uskonnollisesta ja historiallisesta identiteetistä. Monet israelilaiset, erityisesti uskonnollinen oikeisto, näkevät Länsirannan Juudean ja Samarian muinaisen Israelin historiallisina sydänmaina.

Uskonnollisista teksteistä voi halutessaan etsiä perusteluja jopa sille, että Israelin rajat ulottuvat Jordanjoelle saakka – siis jos katsoo tuhansia vuosia vanhojen uskonnollisten tekstien pätevän nykypolitiikassa. Esimerkiksi Vanhan testamentin Hesekielin kirjan 47. luvun 18. jae määrittelee Israelin 12 heimon ”perintömaiden” itärajan seuraavalla tavalla:

”Itäraja kulkee aluksi Hauranin ja Damaskoksen alueiden välitse, ja Gileadin ja Israelin maan välissä on rajana Jordan[-joki] aina Itäiseenmereen [Kuolleeseenmereen] ja Tamariin saakka. Tämä on itäraja.”


Palataanpa kuitenkin nykyaikaan ja Israelin päivänpolitiikkaan.

Oikeistolainen Netanjahu on jo nyt Israelin historian pisimpään hallinnut pääministeri. Gallupien valossa pääministeri saattaa hiuksenhienosti voittaa mutta yhtä hyvin myös hävitä ensi tiistaina pidettävät vaalit keskustalaiselle päähaastajalleen, sinivalkopuolueen Benny Gantzille.

Viime vuodet Netanjahu on saanut toimia palestiinalaiskysymyksen suhteen oman mielensä mukaisesti, sillä Yhdysvaltain presidentti Trump on pitänyt liekaa löysällä. Kaksikko on tuntenut toisensa jo 1980-luvun puolivälistä, kun Netanjahu toimi Israelin YK-lähettiläänä New Yorkissa.

Netanjahu osaa myös hyödyntää läheistä suhdettaan Trumpiin. Nyt hän pyrkii todennäköisesti siirtämään huomion kiusallisista korruptioepäilyistä kansalliseen turvallisuuden suuriin kysymyksiin, jotta voisi jatkaa virassaan. Hän on vedonnut israelilaisiin lupaamalla, että Jordanjoen laakson liittäminen Israeliin tapahtuu Trumpin siunauksella.

”Antakaa minulle valta varmistaa Israelin turvallisuus”, Netanjahu sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa The New York Timesin mukaan. ”Antakaa minulle valta määritellä Israelin rajat.”

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se julkistaa kauan odotetun Lähi-idän rauhansuunnitelmansa Israelin vaalien jälkeen.


Onko Netanjahu siis vakavissaan vai onko vaalilupaus pelkkä petollinen kangastus?

Israelilaiset ovat jakautuneet jyrkästi suhtautumisessaan Jordanjoen laakson liittämiseen, kertoo The Jerusalem Post -lehti. Lähes puolet Israelin juutalaisista ja 11 prosenttia arabeista hyväksyy liittämisen, jos Trump kannattaa sitä. 28 prosenttia juutalaisista ja valtaosa arabeista taas vastustaa ajatusta.

Netanjahu ymmärtää hyvin sen, että Israelin uskonnollinen oikeisto muodostaa merkittävän osan äänestäjäkunnasta. Todennäköisesti juuri tähän vaa’ankieliäänestäjäkuntaan uppoavat argumentit, joissa vedotaan paitsi turvallisuuteen myös uskonnolliseen ideologiaan.

Vielä on liian aikaista vastata kysymykseen, olisiko Netanjahu tosissaan siirtämässä Israelin rajan Jordanjoelle.

Kannattaa muistaa, että myös viime kevään vaaleissa Netanjahu lupasi vain muutama päivä ennen äänestystä liittävänsä tarkemmin määrittelemättömiä Länsirannan alueita Israeliin. Myös tuolloin Netanjahu taisteli uskonnollisen oikeiston äänistä – ja voitti vaalit täpärästi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää