Ulkomaat

Brittihallitus joutui julkaisemaan kauhu­kuvansa kovan brexitin varalta – ”Johnsonin täytyy nyt myöntää, että hän on valehdellut briteille”

Oppositiopuolue labour pitää hallituksen julkistamaa paperia todisteena siitä, että se on aiemmin yrittänyt peitellä sopimuksettoman EU-eron vakavia seurauksia.

Mielenosoituksia, lääke- ja ruokapula sekä ruuhkia satamissa ja teillä. Tätä kaikkea saattaa olla odotettavissa Britanniassa, jos se eroaa EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa.

Brittihallitus joutui julkaisemaan kauhukuvansa sopimuksettoman brexitin vaikutuksista myöhään keskiviikkona parlamentin pyynnöstä.

20-kohtainen listaus muistuttaa The Sunday Timesin elokuussa julkaisemaa hallituksen asiakirjaa, joka esitteli todennäköisimmät jälkiseuraukset sopimuksettomasta brexitistä. Silloin hallitus väitti vuodettua listaa ”vanhentuneeksi”.


Hallituksen nyt julkaisemassa asiakirjassa arvioidaan, että yritysten ja kansalaisten valmiudet reagoida niin sanottuun kovaan brexitiin ovat heikot. Eropäivä olisi torstai 31. lokakuuta, ja viikonloppua vasten unionista eroaminen hankaloittaisi käytännön järjestelyjä.

Laivaliikenne Englannin kanaalin läpi ruuhkautuisi ja hidastuisi, joten Britanniaan meriteitse tuotavien hyödykkeiden tarjonta heikkenisi.

Hallitus arvioi, että ensimmäisenä brexitin jälkeisenä päivänä laivaliikenne voisi supistua jopa 60 prosenttia. Merkittävät häiriöt voisivat jatkua kanaalilla jopa kolme kuukautta.

Pulaa tulisi aluksi ainakin tuoreesta ruoasta. Elintarvikkeiden hintojen odotetaan nousevan tarjonnan supistumisen takia. Ruokapulan pelätään pahenevan, jos ihmiset hamstraavat sen pelossa suuria määriä elintarvikkeita.

Englannin kanaalin läpi kuljetetaan Britanniaan runsaasti lääkkeitäkin, joiden saatavuudessa olisi luultavasti häiriöitä. Hallitus varoittaa myös eläinlääkkeiden pulasta, joka voisi johtaa tautien leviämiseen.


Britanniaan olisi odotettavissa uusien rajatarkastuksien vuoksi liikenneruuhkia. Ne häiritsisivät polttoainekuljetuksia, joten myös polttoaineesta voi tulla pulaa. Samalla polttoaineen hinta todennäköisesti nousisi.

Koska kaupankäynti vaikeutuisi, myös mustan pörssin kaupan arvioidaan kiihtyvän. Hallitus ennustaa lisäksi, että ympäri Britanniaa voi roihahtaa useita mielenosoituksia.

Britanniassa on kiistelty asiakirjan julkaisun jälkeen siitä, onko kyseessä ennuste vai ainoastaan arvio kovan brexitin pahimmista mahdollisista seurauksista.

Paperin laatineet ministerit ovat painottaneet BBC:n mukaan, että skenaariot ovat ”järkeenkäypiä mutta pahimpia mahdollisia uhkakuvia”. Moni listauksen kohdista on kuitenkin brittimedian arvion mukaan käytännössä väistämätön kovan brexitin sattuessa.


Oppositiopuolue labour pitää hallituksen julkistamaa paperia todisteena siitä, miten vakava uhka sopimukseton EU-ero Britannialle olisi. Se myös syyttää hallitusta kansan harhaan johtamisesta ja brexitin seurauksien vähättelystä.

”On hallitukselta täysin vastuutonta yrittää jättää huomiotta nämä vakavat varoitukset ja peitellä todisteita kansalta”, sanoi puolueen tiedottaja Keir Starmer uutistoimisto Reutersin mukaan.

”[Pääministeri] Boris Johnsonin täytyy nyt myöntää, että hän on valehdellut briteille sopimuksettoman brexitin seurauksista.”

Sopimuksettoman brexitin vastustajat pitävät lähestyvää eropäivää katastrofina Britannialle, joka on tunnettu yhtenä länsivaltojen vakaimmista demokratioista. He uskovat, että ero vaikuttaa koko maailmantalouteen, heijastuu rahoitusmarkkinoihin ja heikentää Lontoon asemaa yhtenä maailman tärkeimmistä finanssikeskuksista.

Eron kannattajien mielestä lyhytaikaisia häiriöitä voi ilmetä, mutta välivaiheen jälkeen he uskovat Britannian nousevan uuteen kukoistukseen.

Lontoon Cityn finanssijohtaja Catherine McGuinness arvioi maanantaina HS:lle, että brexit uhkaa ravistella rajusti maan finanssialaa.

”Olen hyvin huolissani [brexitin] lyhyen ajanjakson vaikutuksista, vaikka olenkin luottavainen Cityn pitkän ajanjakson tulevaisuuden suhteen.”

Cityssä ennakoidaan, että EU-eropäivän jälkeen finanssialalta lähtee 5 000 työpaikkaa.


Pääministeri Johnsonin konservatiivihallitus on uhannut viedä Britannian ulos EU:sta 31. lokakuuta, oli EU-erosopimusta tai ei.

Britanniassa tuli kuitenkin maanantaina voimaan laki, jonka mukaan pääministerin on haettava brexit-lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta lokakuun 19. päivään mennessä. Johnson on sanonut, ettei hän missään tapauksessa hae enää lykkäystä.

Johnson sanoo yrittävänsä neuvotella EU:n kanssa vielä uuden sopimuksen. Unioni on ollut täysin haluton avaamaan erosopimusta, ja on epäselvää, millä ehdoilla EU-puoli suostuisi lykkäämään brexit-päivää vielä kolmannenkin kerran.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää