Ulkomaat

Brittihallitus joutui julkaisemaan kauhu­kuvansa kovan brexitin varalta – ”Johnsonin täytyy nyt myöntää, että hän on valehdellut briteille”

Oppositiopuolue labour pitää hallituksen julkistamaa paperia todisteena siitä, että se on aiemmin yrittänyt peitellä sopimuksettoman EU-eron vakavia seurauksia.

Mielenosoituksia, lääke- ja ruokapula sekä ruuhkia satamissa ja teillä. Tätä kaikkea saattaa olla odotettavissa Britanniassa, jos se eroaa EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa.

Brittihallitus joutui julkaisemaan kauhukuvansa sopimuksettoman brexitin vaikutuksista myöhään keskiviikkona parlamentin pyynnöstä.

20-kohtainen listaus muistuttaa The Sunday Timesin elokuussa julkaisemaa hallituksen asiakirjaa, joka esitteli todennäköisimmät jälkiseuraukset sopimuksettomasta brexitistä. Silloin hallitus väitti vuodettua listaa ”vanhentuneeksi”.


Hallituksen nyt julkaisemassa asiakirjassa arvioidaan, että yritysten ja kansalaisten valmiudet reagoida niin sanottuun kovaan brexitiin ovat heikot. Eropäivä olisi torstai 31. lokakuuta, ja viikonloppua vasten unionista eroaminen hankaloittaisi käytännön järjestelyjä.

Laivaliikenne Englannin kanaalin läpi ruuhkautuisi ja hidastuisi, joten Britanniaan meriteitse tuotavien hyödykkeiden tarjonta heikkenisi.

Hallitus arvioi, että ensimmäisenä brexitin jälkeisenä päivänä laivaliikenne voisi supistua jopa 60 prosenttia. Merkittävät häiriöt voisivat jatkua kanaalilla jopa kolme kuukautta.

Pulaa tulisi aluksi ainakin tuoreesta ruoasta. Elintarvikkeiden hintojen odotetaan nousevan tarjonnan supistumisen takia. Ruokapulan pelätään pahenevan, jos ihmiset hamstraavat sen pelossa suuria määriä elintarvikkeita.

Englannin kanaalin läpi kuljetetaan Britanniaan runsaasti lääkkeitäkin, joiden saatavuudessa olisi luultavasti häiriöitä. Hallitus varoittaa myös eläinlääkkeiden pulasta, joka voisi johtaa tautien leviämiseen.


Britanniaan olisi odotettavissa uusien rajatarkastuksien vuoksi liikenneruuhkia. Ne häiritsisivät polttoainekuljetuksia, joten myös polttoaineesta voi tulla pulaa. Samalla polttoaineen hinta todennäköisesti nousisi.

Koska kaupankäynti vaikeutuisi, myös mustan pörssin kaupan arvioidaan kiihtyvän. Hallitus ennustaa lisäksi, että ympäri Britanniaa voi roihahtaa useita mielenosoituksia.

Britanniassa on kiistelty asiakirjan julkaisun jälkeen siitä, onko kyseessä ennuste vai ainoastaan arvio kovan brexitin pahimmista mahdollisista seurauksista.

Paperin laatineet ministerit ovat painottaneet BBC:n mukaan, että skenaariot ovat ”järkeenkäypiä mutta pahimpia mahdollisia uhkakuvia”. Moni listauksen kohdista on kuitenkin brittimedian arvion mukaan käytännössä väistämätön kovan brexitin sattuessa.


Oppositiopuolue labour pitää hallituksen julkistamaa paperia todisteena siitä, miten vakava uhka sopimukseton EU-ero Britannialle olisi. Se myös syyttää hallitusta kansan harhaan johtamisesta ja brexitin seurauksien vähättelystä.

”On hallitukselta täysin vastuutonta yrittää jättää huomiotta nämä vakavat varoitukset ja peitellä todisteita kansalta”, sanoi puolueen tiedottaja Keir Starmer uutistoimisto Reutersin mukaan.

”[Pääministeri] Boris Johnsonin täytyy nyt myöntää, että hän on valehdellut briteille sopimuksettoman brexitin seurauksista.”

Sopimuksettoman brexitin vastustajat pitävät lähestyvää eropäivää katastrofina Britannialle, joka on tunnettu yhtenä länsivaltojen vakaimmista demokratioista. He uskovat, että ero vaikuttaa koko maailmantalouteen, heijastuu rahoitusmarkkinoihin ja heikentää Lontoon asemaa yhtenä maailman tärkeimmistä finanssikeskuksista.

Eron kannattajien mielestä lyhytaikaisia häiriöitä voi ilmetä, mutta välivaiheen jälkeen he uskovat Britannian nousevan uuteen kukoistukseen.

Lontoon Cityn finanssijohtaja Catherine McGuinness arvioi maanantaina HS:lle, että brexit uhkaa ravistella rajusti maan finanssialaa.

”Olen hyvin huolissani [brexitin] lyhyen ajanjakson vaikutuksista, vaikka olenkin luottavainen Cityn pitkän ajanjakson tulevaisuuden suhteen.”

Cityssä ennakoidaan, että EU-eropäivän jälkeen finanssialalta lähtee 5 000 työpaikkaa.


Pääministeri Johnsonin konservatiivihallitus on uhannut viedä Britannian ulos EU:sta 31. lokakuuta, oli EU-erosopimusta tai ei.

Britanniassa tuli kuitenkin maanantaina voimaan laki, jonka mukaan pääministerin on haettava brexit-lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta lokakuun 19. päivään mennessä. Johnson on sanonut, ettei hän missään tapauksessa hae enää lykkäystä.

Johnson sanoo yrittävänsä neuvotella EU:n kanssa vielä uuden sopimuksen. Unioni on ollut täysin haluton avaamaan erosopimusta, ja on epäselvää, millä ehdoilla EU-puoli suostuisi lykkäämään brexit-päivää vielä kolmannenkin kerran.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia odottaa suuri veromätkytulva, joka kolmannen vero­prosentti on liian matala

  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää