Ulkomaat

Brittihallitus joutui julkaisemaan kauhu­kuvansa kovan brexitin varalta – ”Johnsonin täytyy nyt myöntää, että hän on valehdellut briteille”

Oppositiopuolue labour pitää hallituksen julkistamaa paperia todisteena siitä, että se on aiemmin yrittänyt peitellä sopimuksettoman EU-eron vakavia seurauksia.

Mielenosoituksia, lääke- ja ruokapula sekä ruuhkia satamissa ja teillä. Tätä kaikkea saattaa olla odotettavissa Britanniassa, jos se eroaa EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa.

Brittihallitus joutui julkaisemaan kauhukuvansa sopimuksettoman brexitin vaikutuksista myöhään keskiviikkona parlamentin pyynnöstä.

20-kohtainen listaus muistuttaa The Sunday Timesin elokuussa julkaisemaa hallituksen asiakirjaa, joka esitteli todennäköisimmät jälkiseuraukset sopimuksettomasta brexitistä. Silloin hallitus väitti vuodettua listaa ”vanhentuneeksi”.


Hallituksen nyt julkaisemassa asiakirjassa arvioidaan, että yritysten ja kansalaisten valmiudet reagoida niin sanottuun kovaan brexitiin ovat heikot. Eropäivä olisi torstai 31. lokakuuta, ja viikonloppua vasten unionista eroaminen hankaloittaisi käytännön järjestelyjä.

Laivaliikenne Englannin kanaalin läpi ruuhkautuisi ja hidastuisi, joten Britanniaan meriteitse tuotavien hyödykkeiden tarjonta heikkenisi.

Hallitus arvioi, että ensimmäisenä brexitin jälkeisenä päivänä laivaliikenne voisi supistua jopa 60 prosenttia. Merkittävät häiriöt voisivat jatkua kanaalilla jopa kolme kuukautta.

Pulaa tulisi aluksi ainakin tuoreesta ruoasta. Elintarvikkeiden hintojen odotetaan nousevan tarjonnan supistumisen takia. Ruokapulan pelätään pahenevan, jos ihmiset hamstraavat sen pelossa suuria määriä elintarvikkeita.

Englannin kanaalin läpi kuljetetaan Britanniaan runsaasti lääkkeitäkin, joiden saatavuudessa olisi luultavasti häiriöitä. Hallitus varoittaa myös eläinlääkkeiden pulasta, joka voisi johtaa tautien leviämiseen.


Britanniaan olisi odotettavissa uusien rajatarkastuksien vuoksi liikenneruuhkia. Ne häiritsisivät polttoainekuljetuksia, joten myös polttoaineesta voi tulla pulaa. Samalla polttoaineen hinta todennäköisesti nousisi.

Koska kaupankäynti vaikeutuisi, myös mustan pörssin kaupan arvioidaan kiihtyvän. Hallitus ennustaa lisäksi, että ympäri Britanniaa voi roihahtaa useita mielenosoituksia.

Britanniassa on kiistelty asiakirjan julkaisun jälkeen siitä, onko kyseessä ennuste vai ainoastaan arvio kovan brexitin pahimmista mahdollisista seurauksista.

Paperin laatineet ministerit ovat painottaneet BBC:n mukaan, että skenaariot ovat ”järkeenkäypiä mutta pahimpia mahdollisia uhkakuvia”. Moni listauksen kohdista on kuitenkin brittimedian arvion mukaan käytännössä väistämätön kovan brexitin sattuessa.


Oppositiopuolue labour pitää hallituksen julkistamaa paperia todisteena siitä, miten vakava uhka sopimukseton EU-ero Britannialle olisi. Se myös syyttää hallitusta kansan harhaan johtamisesta ja brexitin seurauksien vähättelystä.

”On hallitukselta täysin vastuutonta yrittää jättää huomiotta nämä vakavat varoitukset ja peitellä todisteita kansalta”, sanoi puolueen tiedottaja Keir Starmer uutistoimisto Reutersin mukaan.

”[Pääministeri] Boris Johnsonin täytyy nyt myöntää, että hän on valehdellut briteille sopimuksettoman brexitin seurauksista.”

Sopimuksettoman brexitin vastustajat pitävät lähestyvää eropäivää katastrofina Britannialle, joka on tunnettu yhtenä länsivaltojen vakaimmista demokratioista. He uskovat, että ero vaikuttaa koko maailmantalouteen, heijastuu rahoitusmarkkinoihin ja heikentää Lontoon asemaa yhtenä maailman tärkeimmistä finanssikeskuksista.

Eron kannattajien mielestä lyhytaikaisia häiriöitä voi ilmetä, mutta välivaiheen jälkeen he uskovat Britannian nousevan uuteen kukoistukseen.

Lontoon Cityn finanssijohtaja Catherine McGuinness arvioi maanantaina HS:lle, että brexit uhkaa ravistella rajusti maan finanssialaa.

”Olen hyvin huolissani [brexitin] lyhyen ajanjakson vaikutuksista, vaikka olenkin luottavainen Cityn pitkän ajanjakson tulevaisuuden suhteen.”

Cityssä ennakoidaan, että EU-eropäivän jälkeen finanssialalta lähtee 5 000 työpaikkaa.


Pääministeri Johnsonin konservatiivihallitus on uhannut viedä Britannian ulos EU:sta 31. lokakuuta, oli EU-erosopimusta tai ei.

Britanniassa tuli kuitenkin maanantaina voimaan laki, jonka mukaan pääministerin on haettava brexit-lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta lokakuun 19. päivään mennessä. Johnson on sanonut, ettei hän missään tapauksessa hae enää lykkäystä.

Johnson sanoo yrittävänsä neuvotella EU:n kanssa vielä uuden sopimuksen. Unioni on ollut täysin haluton avaamaan erosopimusta, ja on epäselvää, millä ehdoilla EU-puoli suostuisi lykkäämään brexit-päivää vielä kolmannenkin kerran.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  2. 2

   Kanadan pääministeristä Justin Trudeausta paljastui jo kolmas tapaus, jossa hän esiintyy rasistisessa meikissä

  3. 3

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  4. 4

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  5. 5

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  6. 6

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  7. 7

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  10. 10

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää