Ulkomaat

Niinistö saapui Ukrainaan tapaamaan presidentti Zelenskyitä

Ennakkotietojen mukaan presidentit keskustelevat kahdenvälisten suhteiden lisäksi myös Itä-Ukrainan tilanteesta sekä Ukrainan EU-suhteesta. Niinistön edellisen vierailun aikaan eläteltiin toiveita, että Niinistö saisi edistettyä Itä-Ukrainan rauhaa. Nyt tilanne on toinen.

Kiova

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui torstaina iltapäivällä kaksipäiväiselle vierailulle Ukrainaan.

Ohjelma alkoi tapaamisella Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Se on Niinistön ja toukokuussa presidenttinä aloittaneen Zelenskyin ensimmäinen.
Edellisen kerran Niinistö kävi Ukrainassa kesällä 2014. Silloin hän lensi Kiovaan keskustelemaan silloisen presidentin Petro Porošen kanssa suoraan Venäjältä, jossa oli tavannut presidentti Vladimir Putinin. Suomessa eläteltiin silloin jopa toiveita, että Niinistö saisi edistettyä rauhaa Itä-Ukrainaan.

Sota jatkuu yhä, eikä Niinistön vierailulle ole ladattu mitään odotuksia. Tapaaminen osuu silti hetkeen, jolloin Ukrainan ympärillä tapahtuu paljon.

Ukrainan ja Venäjän välillä nähtiin viime viikolla poikkeuksellinen julkinen lähentyminen, kun maiden pitkään valmistelema vankienvaihto vihdoinkin lauantaina tapahtui.

Se keräsi maailmalta paljon kiitosta ja optimisia lausuntoja askeleena kohti rauhaa.

Itä-Ukrainan sodassa ei ole silti näkynyt mitään rauhoittumisen merkkejä. Siinä on kuollut jo 13 000 ihmistä, ja uhriluku kasvaa koko ajan. Myöskään Krimin suhteen ei ole tapahtunut juuri mitään.

Eikä julkisuudessa tiedetä, mitä muuta Putin ja Zelenskyi sopivat samalla.

Vankienvaihto kuitenkin helpotti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin suunnitelmaa järjestää vielä tässä kuussa niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokous. Itä-Ukrainan sotaa käsittelevään ryhmään kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä.

Ukrainassa Macronin aktiivisuutta on seurattu myös huolestuneena, sillä hän on lupaillut uutta alkua Venäjä-suhteille. Osana sitä Ranskan ulko-ja puolustusministerit vierailivat alkuviikosta Moskovassa.

Ukrainan pelkona on, että Ranska sopii jotain Ukrainan yli. Ukrainan iso huoli on pakoterintaman rakoilu, vaikka EU-maat ovatkin jatkaneet Venäjälle Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi asettamiaan pakotteita.

Hermostuneisuutta lisää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin elokuinen ilmoitus, ettei Yhdysvallat ehkä annakaan Ukrainalle lupaamaansa 230 miljoonan euron sotilaallista tukea. Valkoinen talo on myös lykännyt Zelenskyin vierailua.

Ukrainassa pelätään myös joutumista osaksi Yhdysvaltain vaalikampanjaa. Trumpin avustajat ovat yrittäneet saada Ukrainaa aloittamaan rikostutkintaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joseph Bidenin pojan liiketoimista.

Ukraina ärtyikin Venäjän paluusta kesällä Euroopan neuvoston parlamentaariseen yleiskokoukseen. Yleiskokous oli vienyt siltä äänioikeuden Krimin ja Itä-Ukrainan vuoksi, mikä uhkasi tänä kesänä johtaa Venäjän eroon koko järjestöstä. Erityisesti Ranska ajoi Venäjän paluuta.

Toinen Ukrainaa vaivaava iso asia on Itämeren kaasuputki Nord Stream 2, jonka avulla Venäjä voi ainakin vähentää Ukrainan läpi Eurooppaan kuljettamaansa kaasua. Kaasun kuljetuksella Ukrainan läpi on Ukrainalle iso taloudellinen merkitys, minkä Venäjä tietää.

Kaasurintamalla alkaa ehkä tapahtua ensi viikolla, kun Ukraina ja Venäjä aloittavat neuvottelut uudesta kaasun kauttakulkusopimuksesta. Nykyinen umpeutuu tammikuussa. EU yrittää toimia välittäjänä.

Suomi oli mukana kätilöimässä Venäjän paluuta Euroopan neuvostoon. Suomi on myös suhtautunut Nord Stream 2:een muuna kuin poliittisena asiana.

Tämä on tietenkin huomattu Ukrainassa, mutta toisaalta Ukrainassa Suomi nähdään EU:n keskikastin maana, joka ei ole esimerkiksi ajamassa pakotteista luopumista ennen kuin pakotteiden syyt ovat poistuneet. Niinistö sanoi sen Putinille suoraan huhtikuussa Pietarissa.

Niinistö matkustaa tapaamaan presidenttiä, joka nauttii ainakin vielä korkeaa suosiota. Poliittisesti kokematon presidentti tunnettiin aiemmin koomikkona, erityisesti Kansan palvelija -sarjastaan, jossa tavallisesta miehestä tuli yllättäen presidentti.

Vankienvaihto oli yksi Zelenskyin keskeisiä vaalilupauksia. Vaihtoa onkin pidetty presidentin poliittisena voittona, vaikka häntä on myös arvosteltu malesialaiskoneen alasampumiseen sekaantuneen Volodymyr Tsemahin päästämisestä samalla Moskovaan.

Uusi presidentti on myös ajanut läpi muita tärkeitä lupauksiaan, kuten kansanedustajien syytesuojan poistamista ja lain, joka mahdollistaa syytteen nostamisen myös lakia rikkonutta istuvaa presidenttiä vastaan.

Uudistuspuheisiin tuli tosin varjo, kun Zelenskyi päätti pitää Arsen Avakovin sisäministerinä, vaikka tätä on pidetty uudistusten jarruna.

Zelenskyi on puhunut myös rauhasta. Venäjä käy eräänlaista näännytyssotaa Ukrainaa vastaan, vaikka virallisesti kiistääkin olevansa sodan osapuoli, ja Ukrainan johto on hyväksynyt, ettei voi voittaa sotaa aseellisesti. Myös monet ukrainalaiset ovat väsyneet sotaan, mutta eivät suostu ihan mihin tahansa rauhaan.

Perjantaina Niinistö puhuu osana virallista vierailua myös vuosittain järjestettävässä Yalta European Strategy -konferenssissa. Ensimmäisen kerran vuonna 2004 järjestetty konferenssi pidettiin Jaltalla, mutta siirrettiin Kiovaan Venäjän vallattua Krimin vuonna 2014.

Sen teemana on tänä vuonna onnellisuus, johon Niinistönkin puheen odotetaan liittyvän.

Niinistön virallisen vierailun ohjelmaan kuuluvat myös tapaamiset Ukrainan pääministerin Oleksi Hontšarukin ja parlamentin puhemiehen Dmytro Razumkovin kanssa.

Oikaisu 12. syyskuuta kello 10.58: Suomi oli kätilöimässä Venäjän paluuta Euroopan neuvostoon, ei Ukrainan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää