Ulkomaat

Niinistö saapui Ukrainaan tapaamaan presidentti Zelenskyitä

Ennakkotietojen mukaan presidentit keskustelevat kahdenvälisten suhteiden lisäksi myös Itä-Ukrainan tilanteesta sekä Ukrainan EU-suhteesta. Niinistön edellisen vierailun aikaan eläteltiin toiveita, että Niinistö saisi edistettyä Itä-Ukrainan rauhaa. Nyt tilanne on toinen.

Kiova

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui torstaina iltapäivällä kaksipäiväiselle vierailulle Ukrainaan.

Ohjelma alkoi tapaamisella Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Se on Niinistön ja toukokuussa presidenttinä aloittaneen Zelenskyin ensimmäinen.
Edellisen kerran Niinistö kävi Ukrainassa kesällä 2014. Silloin hän lensi Kiovaan keskustelemaan silloisen presidentin Petro Porošen kanssa suoraan Venäjältä, jossa oli tavannut presidentti Vladimir Putinin. Suomessa eläteltiin silloin jopa toiveita, että Niinistö saisi edistettyä rauhaa Itä-Ukrainaan.

Sota jatkuu yhä, eikä Niinistön vierailulle ole ladattu mitään odotuksia. Tapaaminen osuu silti hetkeen, jolloin Ukrainan ympärillä tapahtuu paljon.

Ukrainan ja Venäjän välillä nähtiin viime viikolla poikkeuksellinen julkinen lähentyminen, kun maiden pitkään valmistelema vankienvaihto vihdoinkin lauantaina tapahtui.

Se keräsi maailmalta paljon kiitosta ja optimisia lausuntoja askeleena kohti rauhaa.

Itä-Ukrainan sodassa ei ole silti näkynyt mitään rauhoittumisen merkkejä. Siinä on kuollut jo 13 000 ihmistä, ja uhriluku kasvaa koko ajan. Myöskään Krimin suhteen ei ole tapahtunut juuri mitään.

Eikä julkisuudessa tiedetä, mitä muuta Putin ja Zelenskyi sopivat samalla.

Vankienvaihto kuitenkin helpotti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin suunnitelmaa järjestää vielä tässä kuussa niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokous. Itä-Ukrainan sotaa käsittelevään ryhmään kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä.

Ukrainassa Macronin aktiivisuutta on seurattu myös huolestuneena, sillä hän on lupaillut uutta alkua Venäjä-suhteille. Osana sitä Ranskan ulko-ja puolustusministerit vierailivat alkuviikosta Moskovassa.

Ukrainan pelkona on, että Ranska sopii jotain Ukrainan yli. Ukrainan iso huoli on pakoterintaman rakoilu, vaikka EU-maat ovatkin jatkaneet Venäjälle Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi asettamiaan pakotteita.

Hermostuneisuutta lisää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin elokuinen ilmoitus, ettei Yhdysvallat ehkä annakaan Ukrainalle lupaamaansa 230 miljoonan euron sotilaallista tukea. Valkoinen talo on myös lykännyt Zelenskyin vierailua.

Ukrainassa pelätään myös joutumista osaksi Yhdysvaltain vaalikampanjaa. Trumpin avustajat ovat yrittäneet saada Ukrainaa aloittamaan rikostutkintaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joseph Bidenin pojan liiketoimista.

Ukraina ärtyikin Venäjän paluusta kesällä Euroopan neuvoston parlamentaariseen yleiskokoukseen. Yleiskokous oli vienyt siltä äänioikeuden Krimin ja Itä-Ukrainan vuoksi, mikä uhkasi tänä kesänä johtaa Venäjän eroon koko järjestöstä. Erityisesti Ranska ajoi Venäjän paluuta.

Toinen Ukrainaa vaivaava iso asia on Itämeren kaasuputki Nord Stream 2, jonka avulla Venäjä voi ainakin vähentää Ukrainan läpi Eurooppaan kuljettamaansa kaasua. Kaasun kuljetuksella Ukrainan läpi on Ukrainalle iso taloudellinen merkitys, minkä Venäjä tietää.

Kaasurintamalla alkaa ehkä tapahtua ensi viikolla, kun Ukraina ja Venäjä aloittavat neuvottelut uudesta kaasun kauttakulkusopimuksesta. Nykyinen umpeutuu tammikuussa. EU yrittää toimia välittäjänä.

Suomi oli mukana kätilöimässä Venäjän paluuta Euroopan neuvostoon. Suomi on myös suhtautunut Nord Stream 2:een muuna kuin poliittisena asiana.

Tämä on tietenkin huomattu Ukrainassa, mutta toisaalta Ukrainassa Suomi nähdään EU:n keskikastin maana, joka ei ole esimerkiksi ajamassa pakotteista luopumista ennen kuin pakotteiden syyt ovat poistuneet. Niinistö sanoi sen Putinille suoraan huhtikuussa Pietarissa.

Niinistö matkustaa tapaamaan presidenttiä, joka nauttii ainakin vielä korkeaa suosiota. Poliittisesti kokematon presidentti tunnettiin aiemmin koomikkona, erityisesti Kansan palvelija -sarjastaan, jossa tavallisesta miehestä tuli yllättäen presidentti.

Vankienvaihto oli yksi Zelenskyin keskeisiä vaalilupauksia. Vaihtoa onkin pidetty presidentin poliittisena voittona, vaikka häntä on myös arvosteltu malesialaiskoneen alasampumiseen sekaantuneen Volodymyr Tsemahin päästämisestä samalla Moskovaan.

Uusi presidentti on myös ajanut läpi muita tärkeitä lupauksiaan, kuten kansanedustajien syytesuojan poistamista ja lain, joka mahdollistaa syytteen nostamisen myös lakia rikkonutta istuvaa presidenttiä vastaan.

Uudistuspuheisiin tuli tosin varjo, kun Zelenskyi päätti pitää Arsen Avakovin sisäministerinä, vaikka tätä on pidetty uudistusten jarruna.

Zelenskyi on puhunut myös rauhasta. Venäjä käy eräänlaista näännytyssotaa Ukrainaa vastaan, vaikka virallisesti kiistääkin olevansa sodan osapuoli, ja Ukrainan johto on hyväksynyt, ettei voi voittaa sotaa aseellisesti. Myös monet ukrainalaiset ovat väsyneet sotaan, mutta eivät suostu ihan mihin tahansa rauhaan.

Perjantaina Niinistö puhuu osana virallista vierailua myös vuosittain järjestettävässä Yalta European Strategy -konferenssissa. Ensimmäisen kerran vuonna 2004 järjestetty konferenssi pidettiin Jaltalla, mutta siirrettiin Kiovaan Venäjän vallattua Krimin vuonna 2014.

Sen teemana on tänä vuonna onnellisuus, johon Niinistönkin puheen odotetaan liittyvän.

Niinistön virallisen vierailun ohjelmaan kuuluvat myös tapaamiset Ukrainan pääministerin Oleksi Hontšarukin ja parlamentin puhemiehen Dmytro Razumkovin kanssa.

Oikaisu 12. syyskuuta kello 10.58: Suomi oli kätilöimässä Venäjän paluuta Euroopan neuvostoon, ei Ukrainan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Lintukannat ovat vähentyneet dramaattisesti Pohjois-Amerikassa, myös Suomessa lintujen määrä laskee

  5. 5

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  7. 7

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  8. 8

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  9. 9

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  10. 10

   Ferrarille kaksoisvoitto turva-autojen taajaan keskeyttämässä kisassa, Bottas ajoi viidenneksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  7. 7

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  8. 8

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  9. 9

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  10. 10

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää