Ulkomaat

Japanin uusi ympäristö­ministeri haluaa eroon ydin­voimasta, pari päivää sitten edeltäjä ehdotti Fukushiman jäte­vesien laskemista mereen

Shinjiro Koizumi aloitti ympäristöministerinä keskiviikkona, kun pääministeri Shinzo Abe teki kokonaisvaltaisia muutoksia maan hallituksessa.

Japanin uusi ympäristöministeri Shinjiro Koizumi haluaa, että maa sulkee kaikki ydinvoimalansa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Koizumin mukaan ydinvoimaloiden sulkeminen on maalle ainut keino välttää Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden kaltaiset ydinvoimakatastrofit.

”Haluaisin saada selville, kuinka voimme sulkea ne [ydinvoimalat] emmekä ylläpitää niitä”, Koizumi, 38, sanoi ensimmäisessä ympäristöministerinä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

”Me olemme tuhoon tuomittuja, mikäli annamme yhdenkään ydinvoimaonnettomuuden tapahtua.”

Japani sai uuden ympäristöministerin keskiviikkona, kun pääministeri Shinzo Abe teki kokonaisvaltaisia muutoksia maan hallituksessa.

Vielä paria päivää aiemmin Japanin ympäristöministerinä toimi Yoshiaki Harada.

Hän aiheutti ihmetystä kommenteillaan tiedotustilaisuudessa tiistaina, kun hän ilmoitti, että Japanin täytyy laskea Fukushiman ydinvoimalan radioaktiiviset jätevedet Tyyneen valtamereen.


Jätevesiä säilönyt Japanin energiayhtiö Tepco ilmoitti viime kuussa, että siltä loppuu tila vesien säilömiseksi kolmen vuoden kuluttua.

Reutersin mukaan hallituksen kansliapäällikkö Yoshihide Suga kommentoi Haradan lausuntoa myöhemmin erillisessä tiedotustilaisuudessa. Sugan mukaan kyse on Haradan ”henkilökohtaisesta mielipiteestä”.

Tiedotustilaisuudessa paikalla olleiden toimittajien mukaan Japanin hallitus ei ole aiemmin osoittanut erityistä kiinnostusta toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi, kertoo Japanin yleisradioyhtiö NHK. Nyt uudella ympäristöministerillä näyttäisi kuitenkin olevan asiaan poikkeuksellinen asenne.

Koizumin mukaan hallituksen tavoitteena on luopua ydinvoimasta kokonaan ja tehdä uusiutuvasta energiasta Japanin suurin energialähde, kertoo NHK.

Koizumin mukaan ilmastonmuutoksesta pitää myös pitää aiempaa kovempaa ääntä, ja hän uskoo, että juuri tästä syystä hänet valittiin ympäristöministeriksi.

Koizumin kommenttien odotetaan aiheuttavan vastakkainasetteluja hallituksessa sekä konservatiivisessa liberaalidemokraattisessa puolueessa, jota Koizumi edustaa. Puolue on yleisesti kannattanut ydinvoiman käytön jatkamista Fukushiman onnettomuudesta huolimatta.

Tällä hetkellä hallitus haluaisi, että ydinvoiman käyttö kasvaisi Japanissa vuoteen 2030 mennessä 20 prosentista 22 prosenttiin, kertoo brittilehti The Guardian. Ennen Fukushiman onnettomuutta Japanin energiantuotannosta noin 30 prosenttia tuli ydinvoimaloista.

Hallituksen tavoitteet ydinvoiman lisäämiseksi ovat herättäneet voimakasta vastustusta muun ilmastoaktivisteissa sekä ydinvoimala-alueiden asukkaissa.

Maanjäristyksen aiheuttama hyökyaalto tuhosi Fukushima 1 -ydinvoimalan jäähdytyksen ja aiheutti ytimien sulamisen kolmessa neljästä reaktorista maaliskuussa 2011.

Onnettomuuden seurauksena yli 160 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa.

Ydinonnettomuus oli pahin sitten Ukrainan Tšernobylin onnettomuuden vuonna 1986.

Heti onnettomuuden jälkeen kaikki 54 Japanin ydinreaktoria suljettiin ja niille asetettiin uudet turvallisuusmääräykset.

The Guardianin mukaan tällä hetkellä käytössä on yhdeksän ydinreaktoria, ja noin 30 muulle reaktorille haetaan uusia käyttölupia.

Koizumi on Japanin toisen maailman sodan jälkeisen historian kolmanneksi nuorin ministeri. Hänen isänsä on Japanin entinen pääministeri Junichiro Koizumi, joka on sittemmin kritisoinut kovaan ääneen ydinvoiman käyttöä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää