Ulkomaat

Mitä venäläiselle tulee ensimmäisenä mieleen Suomesta? Korkea elintaso ja vapaus, toisaalta periaatteettomuus ja kyynisyys

Suomen ulkoministeriön teettämä tutkimus selvitti venäläisten käsityksiä Suomesta. Vastaus avokysymykseen ”mitä Suomesta tulee ensimmäisenä mieleenne” on aika sattumanvarainen: kaksi vuotta sitten peräti 30 prosenttia nimesi saunan, nyt ykkönen on luonto.

Venäläisten ennestäänkin myönteinen käsitys Suomesta on parantunut kahdessa vuodessa entisestään. Asia selviää mielipidetiedustelusta, jonka Suomen ulkoministeriö teetti venäläisellä Levada-tutkimuslaitoksella.

Peräti 71 prosenttia vastaajista ilmoitti suhtautuvansa Suomeen myönteisesti, kun kaksi vuotta sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä 68 prosenttia vastasi samoin.

Pietarilaisista tämän vastauksen antoi 95 prosenttia. Myönteisimmin Suomeen suhtautuvat nuoret eli 18–24-vuotiaat.Samaan aikaan kielteisesti Suomeen suhtautuvien osuus vastaajista on laskenut kahden vuoden takaisesta kymmenestä prosentista viiteen prosenttiin. Selitys on ilmeinen: lapsien huostaanottouutisten tapaiset parjauskampanjat ovat lähes kadonneet Venäjän tiedotusvälineistä.

Unholaan huostaanottouutiset eivät ole kokonaan painuneet: 33 prosenttia vastaajista ilmoittaa kuulleensa tai lukeneensa venäläistaustaisten perheiden syrjinnästä Suomessa. Kaksi vuotta sitten näin vastasi 36 prosenttia.

Toisaalta populistiset väitteet eivät näytä noin vain uponneen venäläisyleisöön. Kaksi vuotta sitten 22 prosenttia ilmoitti, ettei usko väitteisiin suomalaisten viranomaisten harjoittamasta syrjinnästä. Nyt näin vastasi vain 16 prosenttia. Toisin sanoen uskottaviin väitteisiin uskotaan helpommin kuin uskomattomiin.

Suomalaista yhteiskuntaa parhaiten luonnehtiva piirre on venäläisten mielestä korkea elintaso. Samoin oli myös kaksi vuotta sitten tehdyssä tiedustelussa. Toiseksi tärkeimmäksi piirteeksi on noussut vapaus: 21 prosenttia vastaajista luonnehti Suomea vapaaksi, kun kaksi vuotta sitten näin vastasi vain 11 prosenttia.

Vapauden merkitys saattaa korostua, koska venäläiset voivat hyvinkin kokea eron oman yhteiskuntansa vapauteen tai pikemminkin sen puutteeseen entistä suuremmaksi.

Muita johtavia Suomi-luonnehdintoja ovat hyvinvointivaltio ja demokratia.

Kielteiset määritelmät ovat listan viimeisenä: periaatteettomuus ja kyynisyys. Hännillä ovat myös nationalismi ja konservatiivisuus – näitä määritelmiä vastaajien enemmistö tuskin on pitänyt myönteisinä. Kymmenen prosenttia sentään hoksasi, että suomalaiset ovat aika sulkeutuneita.

Vastaus avokysymykseen ”mitä Suomesta tulee ensimmäisenä mieleenne” on aika sattumanvarainen: kaksi vuotta sitten peräti 30 prosenttia nimesi saunan, nyt ykkönen on luonto. Neutraali ulkopolitiikka, talvisota, hyvinvointivaltio ja näyttelijä Ville Haapasalo jakavat neljällä prosentilla viimeisen sijan.

Hyvinvointivaltio siis luonnehtii Suomea hyvin muttei tule ensimmäisenä mieleen, mikä osoittaa, että käsite on vastaajien mielestä ilmeisen abstrakti tai epämääräinen.Vastauksiin vaikuttaa ilmeisesti ennen kaikkea se, mitä tiedotusvälineissä ja ennen kaikkea televisiossa on satuttu Suomesta sanomaan. Peräti 41 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että heidän käsityksensä perustuu ennen kaikkea Suomesta kertoviin televisio-ohjelmiin.

Näin vastanneiden osuus on kasvanut kahden vuoden takaisesta kahdeksalla prosenttiyksiköllä.

Onko Venäjän pääkanavilla siis esitetty Suomesta kertovia televisio-ohjelmia aiempaa enemmän? Veteraanitoimittaja Vladimir Poznerin Pohjoismaista kertovan dokumenttisarjan melko lailla kohdettaan kehuva Suomi-jakso esitettiin Ykköskanavalla tammikuussa.

”En usko, että tuo ohjelma yksin on paljoa vaikuttanut”, arvioi lehdistöneuvos Taneli Dobrowolski Suomen Moskovan-suurlähetystöstä. Hänen mukaansa näkyvyys uutisissa on tärkeämpää, kuten Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingin-tapaaminen ja sen yhteydessä tehdyt Suomi-aiheiset oheisohjelmat.

Myös presidentti Sauli Niinistön vierailu Pietarin Arktisessa foorumissa keväällä oli näkyvillä juuri ennen kesällä tehtyä tiedustelua.

”Se, että Niinistö saapui foorumiin junalla, pantiin laajasti ja myönteisesti merkille”, Dobrowolski sanoo.

Television merkitys tiedon lähteenä on suuri mutta jäämässä kakkoseksi. Jos kerrotuista tiedon lähteistä lasketaan yhteen ”internet” ja ”sosiaalinen media”, on näiden vastausten osuus yhteensä 43 prosenttia eli kaksi prosenttiyksikköä televisiota suurempi.

Kaksi vuotta sitten netin ja sosiaalisen median nimesi tiedon lähteeksi vain 24 prosenttia vastaajista, joten verkon merkityksen kasvu on todella nopeaa.

Kysely tehtiin kesä–elokuussa ja toteutettiin erilliskyselynä Pietarissa ja sitä ympäröivällä Leningradin alueella. Venäjällä Suomen-matkat ja Suomessa asuvat tuttavat sekä sukulaiset korostuivat tiedon lähteinä.

Sekä erilliskyselyn että valtakunnallisen tiedustelun toteutti Levada Market Research -yhtiö, ja siihen osallistui 1 600 vastaajaa eri puolilla Venäjää. Tutkimusten virhemarginaali on 3,4 prosenttiyksikköä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää