Ulkomaat

Mitä venäläiselle tulee ensimmäisenä mieleen Suomesta? Korkea elintaso ja vapaus, toisaalta periaatteettomuus ja kyynisyys

Suomen ulkoministeriön teettämä tutkimus selvitti venäläisten käsityksiä Suomesta. Vastaus avokysymykseen ”mitä Suomesta tulee ensimmäisenä mieleenne” on aika sattumanvarainen: kaksi vuotta sitten peräti 30 prosenttia nimesi saunan, nyt ykkönen on luonto.

Venäläisten ennestäänkin myönteinen käsitys Suomesta on parantunut kahdessa vuodessa entisestään. Asia selviää mielipidetiedustelusta, jonka Suomen ulkoministeriö teetti venäläisellä Levada-tutkimuslaitoksella.

Peräti 71 prosenttia vastaajista ilmoitti suhtautuvansa Suomeen myönteisesti, kun kaksi vuotta sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä 68 prosenttia vastasi samoin.

Pietarilaisista tämän vastauksen antoi 95 prosenttia. Myönteisimmin Suomeen suhtautuvat nuoret eli 18–24-vuotiaat.Samaan aikaan kielteisesti Suomeen suhtautuvien osuus vastaajista on laskenut kahden vuoden takaisesta kymmenestä prosentista viiteen prosenttiin. Selitys on ilmeinen: lapsien huostaanottouutisten tapaiset parjauskampanjat ovat lähes kadonneet Venäjän tiedotusvälineistä.

Unholaan huostaanottouutiset eivät ole kokonaan painuneet: 33 prosenttia vastaajista ilmoittaa kuulleensa tai lukeneensa venäläistaustaisten perheiden syrjinnästä Suomessa. Kaksi vuotta sitten näin vastasi 36 prosenttia.

Toisaalta populistiset väitteet eivät näytä noin vain uponneen venäläisyleisöön. Kaksi vuotta sitten 22 prosenttia ilmoitti, ettei usko väitteisiin suomalaisten viranomaisten harjoittamasta syrjinnästä. Nyt näin vastasi vain 16 prosenttia. Toisin sanoen uskottaviin väitteisiin uskotaan helpommin kuin uskomattomiin.

Suomalaista yhteiskuntaa parhaiten luonnehtiva piirre on venäläisten mielestä korkea elintaso. Samoin oli myös kaksi vuotta sitten tehdyssä tiedustelussa. Toiseksi tärkeimmäksi piirteeksi on noussut vapaus: 21 prosenttia vastaajista luonnehti Suomea vapaaksi, kun kaksi vuotta sitten näin vastasi vain 11 prosenttia.

Vapauden merkitys saattaa korostua, koska venäläiset voivat hyvinkin kokea eron oman yhteiskuntansa vapauteen tai pikemminkin sen puutteeseen entistä suuremmaksi.

Muita johtavia Suomi-luonnehdintoja ovat hyvinvointivaltio ja demokratia.

Kielteiset määritelmät ovat listan viimeisenä: periaatteettomuus ja kyynisyys. Hännillä ovat myös nationalismi ja konservatiivisuus – näitä määritelmiä vastaajien enemmistö tuskin on pitänyt myönteisinä. Kymmenen prosenttia sentään hoksasi, että suomalaiset ovat aika sulkeutuneita.

Vastaus avokysymykseen ”mitä Suomesta tulee ensimmäisenä mieleenne” on aika sattumanvarainen: kaksi vuotta sitten peräti 30 prosenttia nimesi saunan, nyt ykkönen on luonto. Neutraali ulkopolitiikka, talvisota, hyvinvointivaltio ja näyttelijä Ville Haapasalo jakavat neljällä prosentilla viimeisen sijan.

Hyvinvointivaltio siis luonnehtii Suomea hyvin muttei tule ensimmäisenä mieleen, mikä osoittaa, että käsite on vastaajien mielestä ilmeisen abstrakti tai epämääräinen.Vastauksiin vaikuttaa ilmeisesti ennen kaikkea se, mitä tiedotusvälineissä ja ennen kaikkea televisiossa on satuttu Suomesta sanomaan. Peräti 41 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että heidän käsityksensä perustuu ennen kaikkea Suomesta kertoviin televisio-ohjelmiin.

Näin vastanneiden osuus on kasvanut kahden vuoden takaisesta kahdeksalla prosenttiyksiköllä.

Onko Venäjän pääkanavilla siis esitetty Suomesta kertovia televisio-ohjelmia aiempaa enemmän? Veteraanitoimittaja Vladimir Poznerin Pohjoismaista kertovan dokumenttisarjan melko lailla kohdettaan kehuva Suomi-jakso esitettiin Ykköskanavalla tammikuussa.

”En usko, että tuo ohjelma yksin on paljoa vaikuttanut”, arvioi lehdistöneuvos Taneli Dobrowolski Suomen Moskovan-suurlähetystöstä. Hänen mukaansa näkyvyys uutisissa on tärkeämpää, kuten Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingin-tapaaminen ja sen yhteydessä tehdyt Suomi-aiheiset oheisohjelmat.

Myös presidentti Sauli Niinistön vierailu Pietarin Arktisessa foorumissa keväällä oli näkyvillä juuri ennen kesällä tehtyä tiedustelua.

”Se, että Niinistö saapui foorumiin junalla, pantiin laajasti ja myönteisesti merkille”, Dobrowolski sanoo.

Television merkitys tiedon lähteenä on suuri mutta jäämässä kakkoseksi. Jos kerrotuista tiedon lähteistä lasketaan yhteen ”internet” ja ”sosiaalinen media”, on näiden vastausten osuus yhteensä 43 prosenttia eli kaksi prosenttiyksikköä televisiota suurempi.

Kaksi vuotta sitten netin ja sosiaalisen median nimesi tiedon lähteeksi vain 24 prosenttia vastaajista, joten verkon merkityksen kasvu on todella nopeaa.

Kysely tehtiin kesä–elokuussa ja toteutettiin erilliskyselynä Pietarissa ja sitä ympäröivällä Leningradin alueella. Venäjällä Suomen-matkat ja Suomessa asuvat tuttavat sekä sukulaiset korostuivat tiedon lähteinä.

Sekä erilliskyselyn että valtakunnallisen tiedustelun toteutti Levada Market Research -yhtiö, ja siihen osallistui 1 600 vastaajaa eri puolilla Venäjää. Tutkimusten virhemarginaali on 3,4 prosenttiyksikköä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google laajentaa Haminan datakeskusta 600 miljoonalla ja aloittaa koulutusohjelman SAK:n kanssa

  2. 2

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Milla Welling halusi lastenvaateompelimon kovan työttömyyden Joensuuhun, ely-keskuksen virkailija ehdotti tehdasta Pietariin

  5. 5

   Takkia heilauttanut tuulenvire paljasti, että Donald Trump kuljettaa mukanaan seteleitä: ”Tykkään jättää tippiä hotelleissa”

  6. 6

   Puudutusaine muutti naisen veren siniseksi Yhdysvalloissa

  7. 7

   Nälkäiselle Cristiano Ronaldolle hampurilaisia antanut nainen ilmoittautui: ”Hän oli kaikista ujoin”

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Maan uumenista nousee herkkä aarre – Saksalaisen saariparatiisin elämä uhkaa mullistua, kun maailma lämpenee

   Tilaajille
  10. 10

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  6. 6

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  7. 7

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  10. 10

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää