Ulkomaat

Ruanda evakuoi pakolaisia Libyan sodan keskeltä: onko kyse hätäavusta vai ihmisten toimittamisesta pois Euroopan porteilta?

Ruanda on luvannut ottaa vastaan Libyasta jopa 30 000 ihmistä.

Afrikkalaisia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita lennätetään kauemmas Euroopan porteilta. Sisällissotaa käyvän Libyan pidätyskeskuksista evakuoidaan Ruandaan lähiviikkoina 500 ihmistä, myöhemmin ehkä useita tuhansia vastaavissa erissä.

Järjestelystä tiedottivat tiistaina Ruandan hallitus, Afrikan unioni ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, jonka suurimpia rahoittajia on EU.

Ruandan presidentti Paul Kagame on luvannut, että maa ottaa vastaan Libyasta jopa 30 000 ihmistä. Se edustaisi selvää enemmistöä Libyassa rekisteröidyistä pakolaisista ja turvapaikanhakijoista, joita on noin 43 000. Libyassa arvioidaan olevan yhteensä peräti 500 000 siirtolaista.

Noin 4 700 ihmistä on ahtaissa pidätyskeskuksissa, joita valvovat Libyan sekalaiset aseryhmät. Kansalaisjärjestöjen mukaan niissä esiintyy laajaa kaltoinkohtelua, jopa kidutusta ja raiskaamista.


Afrikkalainen entinen diplomaatti arvioi HS:lle nimettömänä, että kyse on tällä haavaa puhtaasti humanitaarisesta pelastusoperaatiosta, jonka luonne voi kuitenkin muuttua, jos Ruandaan aletaan siirtää Libyasta enemmänkin ihmisiä.

Hän pitää olennaisena, että kyse on Afrikan maiden välisestä operaatiosta, jossa EU ei ole suoraan mukana.

Osa asiantuntijoista näkee järjestelyssä suoremman kytköksen EU:n tavoitteisiin.

”Tämä ei ole uutta EU:lle. Unioni on tottunut myymään poliittista pääomaa ja moraalista johtajuutta sopimuksissa, jotka pitävät siirtolaiset poissa sen rannoilta”, arvioi tutkija Camille Le Coz Brysselissä toimivasta Migration Policy Institute Europe -ajatushautomosta.

Hän kirjoitti asiasta The New Humanitarian -uutistoimiston sivulla elokuussa, jolloin sopimuksen yksityiskohdat olivat jo pääosin tiedossa ensimmäisen evakuointierän kokoa myöten.

EU on maksanut Turkille miljardeja euroja, jotta Lähi-idän sotia paenneet ihmiset eivät pääsisi kulkemaan Turkin läpi Kreikkaan.

Libyassa EU:n ja Italian solmimat sopimukset ovat taanneet, että Libyan rannikkovartiosto on estänyt ihmissalakuljettajien veneitä lähtemästä Välimerelle ja aseryhmät ovat sulkeneet ihmisiä pidätyskeskuksiin. Italia on myös kieltäytynyt päästämästä satamiinsa avustusjärjestöjen laivoja, jotka ovat pelastaneet ihmisiä mereltä.

Paljolti näiden toimien takia Välimeren suunnalta Eurooppaan saapuneiden maahanpyrkijöiden määrä on jäämässä tänä vuonna alle kymmenesosaan huippuvuodesta 2015, jolloin heitä tuli yli miljoona.

Libyassa muuttoliike on jopa kääntynyt. Sieltä palaa ihmisiä muihin Afrikan maihin enemmän kuin enää saapuu Libyaan. Välimeren yli vievistä kolmesta pääreitistä juuri Libyan kautta Italiaan kulkeva reitti on hiipunut hiljaisimmaksi.

UNHCR arvioi, että tänä vuonna Italiaan on saapunut 5 750 maahanpyrkijää, kun Turkista Kreikkaan heitä on samana aikana tullut yli 35 000 ja Länsi-Afrikasta Espanjaan lähes 20 000.

UNHCR kertoi Reutersin mukaan, että evakuoinnissa Libyasta ovat etusijalla haavoittuvimmassa asemassa olevat, kuten ilman aikuista saapuneet lapset sekä vammaiset ja vanhukset. Ensimmäisessä erässä siirrettävät ovat lähtöisin Afrikan sarven maista eli Etiopiasta, Eritreasta ja Somaliasta.

”Ruanda isännöi rauhallisemmin mielin ihmisiä Afrikan sarvesta kuin jostain kauempaa. Heitä ei pidetä Ruandassa täysinä muukalaisina”, afrikkalainen entinen diplomaatti arvioi HS:lle.

Ruanda on kehitysmaa, mutta sen teollistuminen on edennyt nopeasti ja samalla elintaso on noussut. Maassa on entuudestaan noin 150 000 pakolaista. Se on Manner-Afrikan tiheimmin asuttu valtio. Vain hieman Kainuuta suuremmalla alueella asuu yli 12 miljoonaa ihmistä.

Evakuoitavat majoitetaan väliaikaiskeskukseen Ruandan pääkaupungin Kigalin laitamille. Sieltä he voivat halutessaan palata kotimaahansa, saada pakolaisaseman Ruandasta tai mahdollisesti saada siirron kolmanteen maahan.

”Moni pakolainen odottaa uudelleensijoitusta Eurooppaan, missä voi kestää. Ja sopii kysyä, aikooko EU myöntää näitä uudelleensijoituspaikkoja”, sanoo siirtolaisuusasiantuntija Jeff Crisp Oxfordin yliopistosta uutistoimisto Reutersille.

”Toisaalta voi sanoa, että mikä tahansa on parempi kuin olla jumissa pidätyskeskuksessa Libyassa.”

Myös HS:n haastattelema entinen diplomaatti pitää selvänä, että evakuoitavien ihmisten mahdollisuudet päästä Eurooppaan ovat pienemmät Ruandassa kuin Libyassa.

”Euroopan maat suostuvat ottamaan vastaan vain tietyn määrän ihmisiä ja panevat etusijalle ne, jotka asettavat henkensä vaaraan Välimerellä.”

Libyan suosio afrikkalaisten reittinä Eurooppaan kasvoi, kun läntisen sotilasliiton Naton tukemat kapinalliset olivat syrjäyttäneet ja tappaneet diktaattori Muammar Gaddafin vuonna 2011 ja maa ajautui kaaokseen, joka jatkuu yhä.

Libyaan jumiin jääneiden ihmisten epäinhimillisten olojen purkamiseen Libyassa alkoi kohdistua entistä suurempaa painetta heinäkuussa, kun ilmaisku tappoi kymmeniä ihmisiä pidätyskeskuksessa Tripolin laitamilla.

Pääkaupunki Tripolia hallitsee kansainvälisesti tunnustettu yhtenäisyyshallitus. Iskusta syytettiin Tripolia piirittäviä sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukkoja, jotka tukevat Libyan itäosissa toimivaa erillishallintoa.


Kagame esitti Ruandan avuntarjouksen alun perin jo marraskuussa 2017, pontimenaan uutiskanava CNN:n silloinen raportti siirtolaisten myymisestä orjamarkkinoilla Libyassa.

Samassa kuussa Afrikan unionin ja EU:n huippukokouksessa kuitenkin sovittiin, että ihmisiä evakuoidaan ennemmin Libyan etelänaapuriin Nigeriin, joka on ollut solmukohta afrikkalaisten reitillä pohjoiseen.

Nigerin piti olla vain välietappi. Sieltä ihmiset oli määrä joko palauttaa UNHCR:n avustamana lähtömaihinsa tai jakaa EU-maiden kesken. Viime vuonna Niger jäädytti järjestelyn, koska EU-maat eivät suostuneet ottamaan vastaan riittävää määrää evakuoituja.

Nigeriin evakuoitiin Libyasta runsaat 2 900 ihmistä, mutta tästä joukosta on Nigerissä yhä lähes 1 200. UNHCR:n tilastojen mukaan Suomi on ottanut vastaan Nigeristä 68 pakolaista viime vuonna ja kaksi pakolaista tänä vuonna.

Ruandassa jokaisen pakolaisen tilanne arvioidaan erikseen. UNHCR hakee heille vastaanottajamaita, mutta EU ei ole luvannut vastaanottaa heitä kuten lupasi Nigerille.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja Judith Sunderland kommentoi sanomalehti The New York Timesissa, että Ruanda-järjestely muistuttaa Australian turvapaikkapolitiikkaa, joka tunnetaan hyvin kovana.

Australia maksaa Naurulle ja Papua-Uudelle-Guinealle turvapaikanhakijoidensa sulkemisesta kaukaisille Tyynenmeren saarille. He eivät pääse saarilta pois, vaikka saisivat pakolaisaseman.

Ruandan pakolaisasiaministeri Germaine Kamayirese kiisti Britannian yleisradion mukaan, että Ruanda saisi järjestelystä lainkaan rahaa.

Tutkija Le Coz huomauttaa kirjoituksessaan, että EU maksaa sopimuksesta ennen kaikkea poliittisesti, koska itsevaltainen Kagame ei ota pakolaisia Ruandaan hyvää hyvyyttään.

”Hän luultavasti pyytää Euroopalta diplomaattista palkitsemista, joka pönkittää Ruandan kansainvälistä johtajuutta siirtolais- ja pakolaisasioissa ja sivuuttaa [Ruandan hallinnon] viime aikojen ihmisoikeusrikkomukset.”


Viime vuonna EU kaavaili Pohjois-Afrikan maihin keskuksia, joissa käsiteltäisiin ihmisten turvapaikkahakemukset EU-maihin ilman tarvetta vastaanottaa heitä ensin Euroopassa. Pohjois-Afrikan maat eivät kuitenkaan ole halunneet tällaisia keskuksia.

Ranskalla on ollut Nigerin pääkaupungissa Niameyssa oma toimistonsa, jossa ihmiset ovat voineet hakea turvapaikkaa lähtemättä hengenvaaralliselle matkalle halki Saharan ja Välimeren.

Vain pienelle osalle hakijoista on myönnetty turvapaikka. Tämä on välittänyt viestin, että ehkä matkalle kohti Eurooppaa ei kannata lähteäkään, koska perillä uhkaa todennäköisesti palautus.

Toisaalta moni voi ajatella, että vaikka vastaus olisi kieltävä, se on parempi kohdata vasta Euroopassa, jonne saattaa olla mahdollista jäädä luvattomasti.

EU:n Afrikka-suhteet sekä muuttoliike lähtö- ja kauttakulkumaissa ovat tulossa Suomen komissaariehdokkaan Jutta Urpilaisen vastuulle.

Hän ei halunnut kommentoida HS:lle Ruanda-sopimusta tai pakolaisten oloja Libyassa, koska EU-parlamentti ei ole vielä vahvistanut hänen nimitystään.

Juttua korjattu kello 10.37: Ihmisten evakuoinnissa Ruandaan on kyse nimenomaan pakolaisista ja turvapaikanhakijoista, ei siirtolaisista, joilla tarkoitetaan vapaaehtoisesti toiseen maahan muuttaneita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   Britit purkivat Lars Sonckin arvohuvilan Kaivopuistosta 1970-luvulla, eikä skandaali ole unohtunut helsinkiläisiltä

  4. 4

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  5. 5

   Venäläiset kaappasivat Iranin operaation ja vakoilivat kohteita kymmenissä maissa

  6. 6

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  7. 7

   MV-oikeudenkäynti jatkuu, Bäckman esitteli pronssisoturia hovi­oikeuden käytävällä

  8. 8

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  9. 9

   Jättiyllättäjä nousi NHL:n pistepörssin kärkeen ja nousi legendaaristen puolustajien rinnalle

  10. 10

   Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmä­kanteita kohtuuttoman kalliiden pika­vippien takia: ”Vastaavaa ei ole koskaan aikaisemmin nostettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  4. 4

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  5. 5

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää