Ulkomaat

Niinistö presidentti Zelenskyille Ukrainassa: Suomi on valmis auttamaan Itä-Ukrainan rauhan­neuvotteluissa

Vierailun aikana Suomen ja Ukrainan arkistot sopivat tietojenvaihdosta, joka voi auttaa myös suomalaisten Stalinin vainojen uhrien kohtalon selvittämisessä.

Kiova

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lupasi torstaina Kiovassa, että Suomi on valmis auttamaan Itä-Ukrainan rauhanneuvotteluissa, jos tarvetta on.

”Tarjoamme hyviä palveluksia, isompia ja pienempiä asioita, jos vain voimme olle hyödyksi päätavoitteen eli rauhan saavuttamisessa”, Niinistö sanoi hänen ja Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Niinistön kaksipäiväinen Ukrainan-vierailu käynnistyi toukokuussa virassaan aloittaneen Zelenskyin tapaamisella. Tapaaminen oli presidenttien ensimmäinen, ja Itä-Ukrainan tilanne oli siinä vahvasti esillä.

Zelenskyi ei tarjousta kummemmin kommentoinut, mutta kiitti Suomea Ukrainalle annetusta poliittisesta ja käytännöllisestä tuesta. Hän mainitsi erityisesti humanitäärisen avun lisäksi muun mussa miinanraivauksen sekä suomalaiset tarkkailijat.

Zelenskyi muistutti Suomen olevan EU:n puheenjohtajamaa ja korosti EU:n Venäjän-vastaisten pakotteiden tärkeyttä. Hän myös nosti esiin Itämeren kaasuputken Nord Stream 2:n ja sanoi, että siihen suhtautuminen puhtaana talousasiana on vaarallista.

Niinistö ei kommentoinut heittoa, joka oli selvästi viittaus Suomen kantaan.

Niinistö sanoi, että Suomen linja on vakaa, joten puheenjohtajuus ei siinä kovin paljon näy. Hän sanoi Suomen tukevan Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsenäisyyttä. Myöhemmin hän lisäsi, ettei ole viime vuosina jättänyt Ukrainaa mainitsematta yhdessäkään tapaamisessa valtionpäämiesten kanssa.

Niinistö onnitteli Zelenskyitä tämän pyrkimyksestä tehdä vaikeitakin uudistuksia esimerkiksi korruption kitkemiseksi. Zelenskyi taas vitsaili Ukrainan kilpailevan Suomen kanssa onnellisimman maan tittelistä.

Myös taloudesta puhuttiin, Niinistön mukana oli myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd).

Suomi on valmis auttamaan esimerkiksi energiatehokkuudessa ja luonnonvarojen kestävässä käytössä.

Itä-Ukrainan sota, Krimin valtaus ja Ukrainan ja Venäjän suhde olivat kuitenkin selvästi tärkeimmät aiheet.

Zelenskyi ei yrittänyt antaa mitään kaunisteltua tai erityisen toiveikasta kuvaa yhä jatkuvasta Itä-Ukrainan sodasta, jossa on kuollut jo ainakin 13 000 ihmistä.

Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin keväällä 2014. Pian sen jälkeen alkoi Itä-Ukrainan sota, johon myös Venäjä on osallistunut.

Optimistit ovat nähneet toivoa, kun Venäjä ja Ukraina ja toteuttivat viime lauantaina vankienvaihdon. Sitä on pidetty askeleena oikeaan suuntaan, joidenkin mielestä myös kohti rauhaa.

Vaihtoa on pidetty presidentin poliittisena voittona, vaikka häntä on myös arvosteltu malesialaiskoneen alasampumiseen sekaantuneen Volodymyr Tsemahin päästämisestä samalla Moskovaan.

Torstaina ennen Niinistöä Zelenskyi tapasi Venäjän Kertšinsalmessa viime vuonna kiinnottamia merisotilaita, jotka pääsivät lauantaina kotiin. Sotilaat näyttivät HS:lle virallisia kelloja, jollaiset presidentti heille jakoi.


Niinistön vierellä Zelenskyi sanoi, että loputkin Venäjällä olevat ”panttivangit” on vapautettava. Venäjällä on ainakin yli sata ukrainalaista, jotka Ukrainan mukaan on vangittu puhtaasti poliittista syistä.

Hän sanoi toivovansa tämänkin nousevan esiin Itä-Ukrainasta keskustelevan niin sanotun Normandia-ryhmän mahdollisessa huippukokouksessa pian. Ryhmään kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on sanonut aikovansa järjestää pian Normandia-ryhmän huippukokouksen. Zelenskyin mukaan mitään päivämäärää ei vielä ole.

Vierailun aikana myös Suomen kansallisarkisto ja Ukrainan valtiollinen arkistolaitos allekirjoittivat yhteistyösopimuksen.

”Se on meidän kannalta merkittävä asia”, Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva sanoi torstaina HS:lle Kiovassa.

Nuortevan mukaan sopimus helpottaa arkistomateriaalin vaihtamista ja joissain tapauksissa myös kauppaa. Molemmat odottavat saavansa toistensa arkistosta uutta kiinnostavaa materiaalia.


Suomea kiinnostaa erityisesti ukrainalaisten laaja tutkimus Stalinin vainoista. Nuortevan mukaan Ukrainasta saadaan tärkeää tietoa siitä, miten vainojen mekaniikka toimi.

”Se taustoittaa myös suomalaisten kohtaloa, josta olemme tekemässä esiselvitystä”, Nuorteva sanoi.

Ukrainan arkistoissa on myös tietoa Neuvostoliiton talvi- ja jatkosodassa ottamista vangeista sekä Ukrainassa olleista suomalaisista SS-sotilaista. Yhteistä historiaa on Pultavan taistalusta alkaen.

”Ja esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan aikana Krimin puolustuksesta vastasi suomalainen kenraali [Emil] Palander”, Nuorteva sanoi.

Ukrainalaisia taas kiinnostaa erityisesti Suomen sota-ajan arkistot eli tiedot ukrainalaisista kaatuneista ja sotavangeista. Esimerkiksi Raatteentiellä pahoin tuhoutunut Neuvostoliiton 44. divisioona koostui pääosin ukrainalaisista.

Suomi ja Ukraina allekirjoittivat myös sopimuksen turvallisuusluokitellun tiedon vastavuoroisesta suojaamisesta. Se on varsin yleinen maiden välinen sopimus, joka käytännössä mahdollistaa niin sanotun leimatun materiaalin vaihtamisen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  3. 3

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  6. 6

   Miksi yhdellä iskulla Saudi-Arabian öljy­imperiumia vastaan on niin vakavia seurauksia ja kuka niistä hyötyy?

  7. 7

   Vaarallisia tauteja säilyttävässä laboratoriossa räjähdys Venäjällä

  8. 8

   Yhdessä liikennemerkissä on kuusi lisäkilpeä: Osaatko lukea, mitä Leppävaaran ”toteemipaalu” yrittää sanoa?

  9. 9

   ”Tyttöjen maailma on koventunut” – Tytöt kärsivät yksinäisyydestä ja väkivallasta poikia useammin, paljastaa tuore kysely

  10. 10

   Jälleen uusi yritys Trumpin verotietojen selvittämiseksi: New Yorkin syyttäjä haastoi Trumpin tilitoimiston todistajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  8. 8

   Puolustusministeri Mike Esper: Yhdysvallat valmistelee vastatoimia iskusta öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa – Iran kiistaa syyllisyytensä, mutta sanoo olevansa valmis sotaan

  9. 9

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  11. Näytä lisää