Ulkomaat

Google maksaa Ranskalle yli 965 miljoonaa euroa veropetokseen liittyvässä kiistassa

Yhtiö maksaa Ranskalle 500 miljoonan euron sakon veronkierrosta, minkä lisäksi yhtiö maksaa Ranskalle 465 miljoonan euroa sovittelurahaa hoitaakseen vaateen maan veroviranomaisten kanssa.

Google suostuu maksamaan Ranskalle yhteensä 965 miljoonaa euroa veropetokseen liittyvässä kiistassa, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Amerikkalainen ohjelmistoyhtiö maksaa Ranskalle 500 miljoonan euron sakon veronkierrosta, minkä lisäksi yhtiö maksaa Ranskalle 465 miljoonaa euroa sovittelurahaa hoitaakseen vaateen maan veroviranomaisten kanssa.

Ohjelmistoyhtiön ja Ranskan välinen kiista alkoi neljä vuotta sitten, kun Ranska alkoi tutkia, jättikö Google kirjaamatta toimintaansa Ranskassa ja maksamatta veroja.

Googlen pääkonttori sijaitsee Dublinissa, ja yhtiö maksaa vain vähän veroja useimmissa Euroopan maissa, koska se kirjaa lähes kaikki myyntinsä Irlantiin. Tämä on mahdollista kansainvälisen verolainsäädännön sisältämän aukon takia.

”[Sovittelu antaa mahdollisuuden] sovitella erimielisyydet lopullisesti”, Googlen asianajaja Antonin Levy sanoi oikeuden kuulemisessa Pariisissa.

Maaliskuussa Ranskan tietoturvaviranomainen määräsi 50 miljoonan euron Googlelle sakot epämääräisten käyttöehtojen takia.

Sakon syy oli, että Google ei CNIL-viranomaisen mukaan tarjoa käyttäjilleen läpinäkyvää ja helposti saatavilla olevaa tietoa käyttöehdoistaan.

Viranomainen käytti tapauksessa perusteena ensi kertaa keväällä 2018 voimaan tullutta EU:n tietosuoja-asetusta (gdpr).

Google on saanut myös EU:n komissiolta yhteensä kolmet sakot kahden vuoden sisään. Niiden yhteissumma on 8,3 miljardia euroa.

Maaliskuussa EU:n komissio ilmoitti antaneensa Googlelle 1,49 miljardin euron sakot. Syyksi ilmoitettiin, että Google on estänyt kilpailevien verkkohakumainostajien toimintaa.

Kesällä 2018 Euroopan komissio antoi Googlelle ennätyksellisen 4,34 miljardin sakon yhtiön suosittua matkapuhelimien Android-käyttöjärjestelmässä omaa verkkoselaintaan.

Kesäkuussa 2017 Google sai 2,42 miljardin euron sakot. Komission mukaan Google ohjasi hakukoneen käyttäjiä yhtiön omaan ostospalveluun reilun kilpailun sijasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää